Zdobyłam nowy, prosty i cudowny przepis na faworki bezglutenowe – maślane, naturalne, przepyszne! Faworki to nic innego jak chruściki bezglutenowe – leciutkie jak piórko, smażone na głębokim tłuszczu, z dobrego ciasta, oprószone cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. Ten przepis na maślane faworki bezglutenowe pochodzi z piekarni Dr Żurek, znanej z naturalnego i zdrowego podejścia do diety bezglutenowej. Wczoraj opublikowali na swoim fejsbuku recepturę, szybko ją przetestowałam, zakochałam się i spytałam, czy mogę podać dalej. Pozwolili 😍 Słuchajcie: te maślane faworki bezglutenowe są tak cudowne, że moja rodzina orzekła jednomyślnie: to najlepsze chrusty bezglutenowe na świecie. Wiem, czyja to zasługa. Naturalne składniki i porządna, naprawdę porządna porcja masła. W sumie można napisać, że to przepis na bezglutenowe faworki bez miksów, bo mieszanki Dr. Żurka trudno nazwać miksami: zawierają jedynie mąki jednorodne, skrobie i aż 4 rodzaje błonnika. Zero zamienników glutenu, dodatków chemicznych i czegokolwiek, co naturalnie nie występuje w naturze. Zatem pełna przyjazność dla jelit osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.