Blog

Makowe ciasteczka bezglutenowe

09/12/2016

Makowe ciasteczka bezglutenowe

09/12/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy wertowałam „Kuchnię polską według Pawła Małeckiego”, zainteresował mnie przepis na kruche makowe ciasteczka. Bez kłopotu „przerobiłam” recepturę na wersję bezglutenową, od siebie dodałam też kilka kropli naturalnego olejku migdałowego. Nie muszę dodawać, że są wyśmienite i na pewno osłodzą nasze bezglutenowe Boże Narodzenie?

Składniki na około 40 ciastek

  • 250 g bezglutenowej mąki do słodkich ciast Schaer mix C
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego cukru waniliowego
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu lub olejku migdałowego
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego cukru cynamonowego Celiko
  • 80 g suchego maku
    bez śladowych ilości glutenu, zmielonego np. w młynku
  • 200 g masła schłodzonego
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • opcjonalnie 1 białko do posmarowania ciastek
  • 2 łyżeczki cukru

Wykonanie

Bezglutenową mąkę z cukrem pudrem przesiej do miski, dodaj sól, cukier wanilinowy, cukier cynamonowy oraz zmielony w młynku mak (można kupić gotowy np. Backmit). Olejek oraz pokrojone w kostkę masło dodaj do suchych składników. Zagnieć. W razie potrzeby, jeśli składniki nie będą się łączyć, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Wyrób ponownie ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki (wstawiłam na godzinę).

Piekarnik nastaw na 175 stopni C (termoobieg) lub 185 stopni C (bez termoobiegu). Cukier wymieszaj z 2-3 łyżeczkami zmielonego maku. Stolnicę posyp bezglutenową skrobią. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Foremkami wycinaj ciasteczka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym białkiem, posyp cukrem zmieszanym z makiem. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz około 11-12 minut.

Te kruche bezglutenowe ciasteczka są aromatyczne, migdałowo-makowe w smaku i bardzo, bardzo świąteczne.  Co ważne, naprawdę łatwo je przygotować. A jeśli zdecydujecie się upiec je wspólnie ze swoimi bezglutenowymi dziećmi, spędzicie niezapomniany, rodzinny czas.

Cieszę się, że udało mi się przygotować w moim bezglutenowym domu kolejny przepis z „Kuchni polskiej według Pawła Małeckiego”. Wcześniej upiekłam wykwintny, bezglutenowy piernik staropolski (przepis TUTAJ).

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się