W taki dzień, gdy wszystko obraca się na opak, rząd nagle zamyka cmentarze, nie można zbierać cukierków w halloweenowy wieczór, a wokół szaleje pandemia, bawmy się, ile fabryka da  😎 Jednym z pomysłów niech będzie makabryczne spaghetti bezglutenowe, które uatrakcyjni Halloween. Kto powiedział,  że w to święto tylko słodycze mają być makabryczne? Zresztą – dla mnie Halloween to żadne święto, tylko pretekst do zabawy. Tym razem nie ma spotkań towarzyskich, przebieranek i latania po mieście. Niech będzie zatem fajne jedzenie. A ponieważ bezglutenowe spaghetti na dobrym makaronie lubią wszyscy: dzieci i dorośli z celiakią, przygotuj je w nietuzinkowy sposób. Wystarczy ser mozarella, gotowana marchewka i czarne oliwki. Tak powstanie makabryczne spaghetti bezglutenowe na Halloween 2020. Smacznego potwornego 😍

Składniki na bezglutenowe spaghetti (4 porcje)

  • opakowanie 500 g makaronu bezglutenowego
    spaghetti lub inny
  • 500 g mięsa mielonego
    wołowina, wieprzowina lub drób
  • 1 biała pietruszka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/5 szklanki oliwy
  • przyprawy bez glutenu
    sól, pieprz, bazylia, kurkuma
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • do dekoracji: oliwa, 1 marchewka, ser mozarella w kulce lub w plastrach, 5 czarnych oliwek

Jak ugotować bezglutenowe spaghetti na Halloween?

  • ugotuj obraną marchewkę (w całości lub w plastrach)
  • pietruszkę zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach (lub zmiksuj w thermomixie na obr 10)
  • cebulę i czosnek posiekaj, odczekaj 10 minut, by uaktywniła się drogocenna allicyna
  • warzywa (oprócz marchewki) zeszklij na kilku łyżkach oliwy i przełóż do miseczki
  • na patelnię wlej pozostałą oliwę i usmaż mięso – krótko, do momentu ścięcia białka
  • włóż warzywa, wlej wodę, wsyp przyprawy i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut
  • pilnuj bezpiecznych przypraw – dieta bezglutenowa jest prawdziwa i leczy celiakię tylko wtedy, gdy jest 100% bez glutenu
  • dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj całość i dopraw w razie potrzeby
  • ugotuj makaron bezglutenowy spaghetti  według przepisu na opakowaniu, odcedź, ale nie przelewaj zimną wodą 
  • marchewkę pokrój na plasterki o grubości 0,5 cm
  • z sera wykrój kółeczka o średnicy mniejszej, niż marchewkowe krążki
  • oliwki pokrój na plasterki

Jak podawać makabryczne spaghetti bezglutenowe?

  • w dużej misce wymieszaj gorący sos z gorącym makaronem, polej obficie oliwą z oliwek
  • rozłóż porcje bezglutenowego spaghetti na talerzach
  • każdy talerz udekoruj oczkami: marchewka, ser, oliwka
  • jeśli Twoi domownicy lubią dodatki, uszykuj starty ser, posiekaną natkę pietruszki
  • choć w wielu domach spaghetti bezglutenowe stanowi pełne danie obiadowe, ja podaję jeszcze dodatkowo warzywa: np. kiszony ogórek, surówkę z białej kapusty, sałatę z oliwą, moje ulubione buraczki tarte z łuską gryki KLIK
  • dobry makaron bezglutenowy to gwarancja udanej potrawy. Nie rozgotowuje się, nie skleja, gotuje się faktycznie około 8 minut, smakuje osobom z celiakią, ale i glutenożercom. W domu najczęściej jemy makarony bezglutenowe Barilla i Dr. Schär
  • smacznego!
Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-10-31T22:40:46+00:0031 października 2020|