Blog

Makabryczne kaczuchy na Halloween, czyli bezglutenowe ciasteczka kukurydziano-ryżowe

29/10/2022

Makabryczne kaczuchy na Halloween, czyli bezglutenowe ciasteczka kukurydziano-ryżowe

29/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na Halloween: bezglutenowe ciasteczka kukurydziano - ryżowe bez miksów

Lubicie przepisy bezglutenowe bez miksów? Oto najnowszy przepis bezglutenowy na Halloween: makabryczne kaczuchy, czyli ciasteczka kukurydziano - ryżowe. Powstają wyłącznie z naturalnych i dobrych składników, zazwyczaj dostępnych w domu. Przepis nie wymaga zatem poszukiwania drogich surowców, co jest ważne dobie obecnego kryzysu. Aby upiec bezglutenowe ciasteczka kukurydziano - ryżowe wystarczą jajka, masło, cukier, tanie mąki, proszek do pieczenia.

Oczywiście Halloween jest tylko pretekstem do ich wypieku. Jeśli wybierzecie mniej upiorne wzory, powstaną po prostu pyszne, bezglutenowe ciasteczka dla całej rodziny. 

Poznajcie inne przepisy bezglutenowe na Halloween od Bezglutenowej Mamy

Składniki na 1 blachę ciastek

  • 130 g bezglutenowej mąki kukurydzianej
  • 100 g bezglutenowej skrobi ziemniaczanej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wrzątku
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 170 g cukru
  • 2 łyżki cukru bezglutenowego z wanilią
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru (opcjonalnie)

Wykonanie ciasta na bezglutenowe ciasteczka kukurydziano - ryżowe

  • Mielone siemię lniane zalej wrzątkiem i wymieszaj, by powstał kleik
  • Polacz wszystkie suche składniki
  • Dodaj do nich ostudzony kleik
  • Wbij jajko
  • Dodaj masło pokrojone na kawałki
  • Energicznie zagnieć ciasto na jednolitą masę
  • Uformuj płaski prostokąt, owiń go folią spożywczą
  • Wstaw do lodówki na 1-2 godziny
Przepis na bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą na Halloween

Wykrawanie ciasteczek

  • Stolnicę oprósz mąką ryżową
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra - dół
  • 1/4 porcji ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm (pozostałe ciasto pozostaw zawinięte w lodówce)
  • Foremkami wykrawaj dowolne kształty, dobieraj ciasto z lodówki
  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • Ciasteczka układaj w niewielkich odstępach
  • Piecz około 12-15 minut
  • Nie zdejmuj ciasteczek z blachy, dopóki całkowicie nie ostygną
  • Uszykuj dowolne dekoracje: cukier puder, dowolny barwnik, czekoladę do rozpuszczenia w kąpieli wodnej
  • Dekoruj ostudzone ciasteczka i zostaw, aż lukier lub czekolada zastygną

Od zawsze piszę na moim bezglutenowym blogu, że nie jestem pasjonatką Halloween. Ale w obecnych czasach, gdy dzieci i młodzież coraz rzadziej się spotykają i bawią, gdy jesteśmy bombardowani obchodami smutnych rocznic, bawmy się na przekór wszystkiemu :)  Halloween może być okazją do rodzinnego spędzenia czasu przy szykowaniu bezglutenowych ciasteczek. To też dobra propozycja, by takie dekoracyjne ciasteczka bezglutenowe zanieść do przedszkola lub do szkoły, by rówieśników dziecka z celiakia oswajać z naszymi smakami.

Zatem: do dzieła! Makabryczne kaczuchy na Halloween, czyli bezglutenowe ciasteczka kukurydziano-ryżowe, polecają się na co dzień i od święta!

halloween bez glutenu - ciasteczka

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się