Co zjeść na śniadanie, gdy za oknem jest ponad 30 stopni upału? Polecam lekki omlet bezglutenowy z owocami, jogurtem (u mnie bezlaktozowy, ale może być każdy dozwolony, także kokosowy) i z orzechami laskowymi. Takie połączenie bajecznie schłodzi organizm, a jednocześnie człowiek będzie zdrowo, lekko i mądrze najedzony.
Od zawsze kocham omlety bezglutenowe, ich piankową strukturę i smak podkręcony zmielonymi orzechami. Gdy są upały, podaje omlety bezglutenowe na słodko lub z chłodnymi dodatkami, a zimą – z warzywami i innymi rozgrzewającymi dodatkami. Dobra, dobra, już nic nie mówię o rozgrzewaniu, bo dochodzi godzina 22, a w powietrzu nadal żar …
Lekki omlet bezglutenowy z owocami i jogurtem – składniki
1 porcja
Niektórzy się dziwią, że w przepisach podkreślam: orzechy bezglutenowe lub migdały bez glutenu. Po co, skoro bakalie są bezglutenowe z natury, nie ma w nich pszenicy, jęczmienia ani żyta. Racja, ale przecież orzechy, migdały, rodzynki, suszone śliwki i wszelkie inne bakalie są często pakowane w tych samach halach, w których pyli się mąka pszenna lub „fruwa” kaszka manna. To wystarczy, by takie produkty były zabronione w diecie bezglutenowej.
Producenci nie mają obowiązku informowania o możliwych zanieczyszczeniach alergenami KLIK, dlatego nie zawsze poznamy ten sekret Owszem, duże firmy, jak Kresto, Bakalland czy Helio informują o potencjalnej obecności glutenu, orzechów czy sezamu ( i innych alergenów). Wielu wytwórców nadal tego nie czyni.
Dlatego w przepisach podkreślam, że do przygotowania potrawy dla osoby z celiakią trzeba użyć bakalii bezglutenowych. Mogą to być zwykłe orzechy czy suszone owoce z marketu (bez glutenu), ale uwaga, one są często siarkowane. Jeśli macie możliwość, wybierajcie te bez konserwantów. Osobiście uwielbiam dwie marki bezglutenowe, specjalizujące się w bakaliach: to Pięć Przemian i Denver Food, który niedawno uruchomił firmowy sklep internetowy: Sklep.denverfood.pl