Lubicie kruche rogaliki bezglutenowe? Jeśli nie, to te z pewnością polubicie :). Łatwo je przygotować, są pyszne i długo zachowują świeżość. Przepis na te kruche rogaliki bezglutenowe pochodzi od pani Zosi z pensjonatu Moje Tatry w Białym Dunajcu. Od soboty trwa tu bezglutenowy turnus rodzinny, który można nazwać rubasznie: wielkie żarcie w Moich Tatrach. Rozpieszczają nas domowym ciastem, bułeczkami, gołąbkami, krupnikiem bezglutenowym, moskolami, kruchymi rogalikami bezglutenowymi… W menu pojawią się jeszcze inne smakołyki, ale o tym wkrótce w relacjach z jedynego w Polsce bezglutenowego turnusu zimowego dla rodzin.
Wracając do kruchych rogalików bezglutenowych: przepis to rodzinny sekret wspomnianej już pani Zosi, która jest Polką, ale od dawna mieszka na Ukrainie. Przepis na rogaliki pochodzi od jej babci. Nie zmieniałyśmy proporcji składników, ale mąkę pszenną zastąpiłyśmy sprawdzonym mixem bezglutenowym do wypieków drożdżowych. Pani Zosia martwiła się trochę, czy kruche rogaliki w wersji bezglutenowej będą tak pyszne, jak babcine, ale przy śniadaniu pozbyła się wszelkich obaw: rogaliki oprószone cukrem pudrem, nadziane domową marmoladą z tatrzańskich jabłek, zniknęły co do jednego :).