Blog

28

Kruche rogaliki bezglutenowe od pani Zosi z Moich Tatr

14/01/2019

Kruche rogaliki bezglutenowe od pani Zosi z Moich Tatr

14/01/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Lubicie kruche rogaliki bezglutenowe? Jeśli nie, to te z pewnością polubicie :). Łatwo je przygotować, są pyszne i długo zachowują świeżość. Przepis na te kruche rogaliki bezglutenowe pochodzi od pani Zosi z pensjonatu Moje Tatry w Białym Dunajcu. Od soboty trwa tu bezglutenowy turnus rodzinny, który można nazwać rubasznie: wielkie żarcie w Moich Tatrach. Rozpieszczają nas domowym ciastem, bułeczkami, gołąbkami, krupnikiem bezglutenowym, moskolami, kruchymi rogalikami bezglutenowymi… W menu pojawią się jeszcze inne smakołyki, ale o tym wkrótce w relacjach z jedynego w Polsce bezglutenowego turnusu zimowego dla rodzin.

Wracając do kruchych rogalików bezglutenowych: przepis to rodzinny sekret wspomnianej już pani Zosi, która jest Polką, ale od dawna mieszka na Ukrainie. Przepis na rogaliki pochodzi od jej babci. Nie zmieniałyśmy proporcji składników, ale  mąkę pszenną zastąpiłyśmy sprawdzonym mixem bezglutenowym do wypieków drożdżowych. Pani Zosia martwiła się trochę, czy kruche rogaliki w wersji bezglutenowej będą tak pyszne, jak babcine, ale przy śniadaniu pozbyła się wszelkich obaw: rogaliki oprószone cukrem pudrem, nadziane domową marmoladą z tatrzańskich jabłek, zniknęły co do jednego :).

  • 500 g bezglutenowej mąki do wypieków drożdżowych
    użyłam Mix Bread -Mix B Dr. Schär
  • 2 duże płaskie łyżki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • masło 250 g
  • 2 jaja
  • słoiczek marmolady
    lub gęstych powideł

Składniki na rozczyn drożdżowy

  • 50 g drożdży świeżych
    lub 20 g suszonych bezglutenowych
  • 3 łyżki śmietany
    kwaśnej 12 lub 18%
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
    bezglutenowego 

Wykonanie kruchych rogalików bezglutenowych z Tatr

  • Przygotuj rozczyn: zmieszaj pokruszone drożdże ze  śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Odstaw na 30 minut.
  • Masło, mąkę i proszek do pieczenia rozetrzyj w misce łyżką lub ręką.
  • Dodaj do tego jajka i rozczyn. 
  • Na stolnicy zagnieć ciasto na kruche rogaliki bezglutenowe.
  • Ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  • Po tym czasie uformuj z niego 6 kulek.
  • Każdą kulkę po kolei rozwałkuj na stolnicy na kształt koła. Koło podziel na 6 trójkątów.
  • Na szerszej części każdego trójkąta ułóż łyżeczkę gęstej marmolady lub powideł.
  • Delikatnie zwijaj je ku węższemu końcowi. Uważaj, bo ciasto jest delikatne. 
  • Kruche rogaliki bezglutenowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz przez około 10-15 minut, do zrumienienia. 
  • Ostudź i przechowuj w pojemniku.
  • Te kruche rogaliki bezglutenowe zachowują świeżość przez kilka dni. 

Galeria zdjęć: jak przygotować kruche rogaliki bezglutenowe z marmoladą

KOMENTARZE (28)

Lilla 11/11/2023 13:26
Ciasto wykonałam z aptekarską precyzją dbając o odpowiednią temperaturę składników. KATASTROFA to mało powiedziane. Uratowałam sprawę wymiatając tym ciastem tortownicę na szarlotkę. Rogali z tego nie da się zrobić. Żałuję, że nie zabrałam się do tego z moim starym przepisem, z którego rogaliki zawsze mi się udawały. Dodam, że w świecie diety BG jestem 5lat, a składniki zostały użyte dokładnie takie jak w przepisie.
Bezglutenowa Mama 13/11/2023 08:20
Bardzo mi przykro, trudno mi ocenić, co poszło nie tak .... Ten przepis używamy kilka razy w roku na koloniach dla dzieci, dużo osób w komentarzach go sobie chwali .... Nie dało się uratować ciasta dosypaniem mąki lub dodaniem mokrego składnika? Mąki i mixy bezglutenowe są kapryśne, czasem mimo aptekarskiej dokładności coś się nie zwiąże i wtedy trzeba dodać albo odrobinę mokrych albo suchych składników ....
Asia 17/02/2023 15:31
Ciasto wyszło mi zbyt kruche. Może ktoś doradzi co w tej sytuacji?
Bezglutenowa Mama 18/02/2023 16:06
Czy użyłaś tej konkretnej mąki? Bo czasem zmiana mąki sprawia, że inne muszą być proporcje mokrych składników; proponowałabym dodać troszkę miękkiego masła albo pół jajka i jeszcze raz wyrobić i lepić rogaliki :)
Kasia 14/12/2022 18:14
Wyszły rewelacyjne! Czy można je mrozić?
Bezglutenowa Mama 16/12/2022 08:23
Zapewne można, ale po odmrożeniu mogą nie być już tak pyszne i kruche :) Najlepiej spróbuj z jednym rogalikiem, a potem odpiecz go w piekarniku :)
Ewa 02/11/2022 09:01
Czy kwaśną śmietanę mogę zastąpić wege jogurtem? Syn ma również alergię na mleko.
Bezglutenowa Mama 02/11/2022 09:08
Moim zdaniem można tak zastąpić :)
Ola 07/02/2021 22:36
A na ile stopni ma być nagrzany piekarnik?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2021 22:55
180, jest podane w ramce: wykonanie :) ale mogło zginąć w zestawie innych punktów :)
Ala 06/02/2021 09:56
Bezglutenowa Mamo, czy można zastąpić czymś śmietanę? Tłustym mlekiem kokosowym?
Bezglutenowa Mama 06/02/2021 11:21
Tak, moim zdaniem śmiało :) Mleczkiem lub jogurtem kokosowym :)
Ania 06/04/2020 09:46
Pierwszy raz je piekłam... wyszły super i przepyszne. Jedyny minus szybko znikają.....
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 06/04/2020 11:14
Aniu, mam zawsze ten sam problem.... Znikają niepostrzeżenie... :)
Jola 14/03/2020 08:34
Wyszły słone, a wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem ;(
Bezglutenowa Mama 15/03/2020 19:26
Jolu, nie wiem, co poszło nie tak.... Jakie dałaś nadzienie? Mix B jest lekko słony, bo to mix chlebowy, więc może być lekkie odczucie słoności, ale nam to nie przeszkadzało nigdy w Moich Tatrach. ...
Anna 11/11/2019 15:51
Niestety żałuję ze je zrobilam...szkoda mąki :(
Bezglutenowa Mama 12/11/2019 14:00
Dlaczego? Robiłam je wielokrotnie, w tym na koloniach z dietą bezglutenową i zawsze wychodziły. Co było nie tak przy Twojej próbie?
Agata 05/09/2019 20:59
Zamiast gotowej mieszanki jakich mak uzyc?
Bezglutenowa Mama 06/09/2019 08:02
Agato, w tym przypadku może być ciężko, bo jednorodne mąki, pozbawione zamiennika glutenu, mogą nie skleić ciasta. Ale wkrótce sprobuję upiec te rogaliki z mąk jednorodnych :)
Magda 10/07/2019 17:55
Można zastąpić czymś jajo?
Bezglutenowa Mama 13/11/2023 08:18
Tak, aquafabą lub zastępnikiem jaja w proszku, używasz ich?
Ania 12/03/2019 12:50
Robiłam rogaliki z Pani przepisu już dwukrotnie Są przepyszne
Bezglutenowa Mama 12/03/2019 13:07
Bardzo się cieszę :) Ten przepis jest tak genialny, że włączyłam go do przepisów na warsztaty :)
Kosik 05/02/2019 15:44
Żeby były b.kruche chyba.
Bezglutenowa Mama 08/02/2019 08:50
Pewnie coś w tym jest :) Stare przepisy mają zazwyczaj składniki przetestowane przez pokolenia :)
Barbara 20/01/2019 12:31
Wszystko fajnie tylko po co proszek do pieczenia jak sa drożdże?
Bezglutenowa Mama 28/01/2019 13:12
Tego nie wiem - przepis jest rodzinny, z Ukrainy, od polskiej rodziny.... Może to jest w myśl zasady: tak robiła moja babcia, moja mama, to i ja tak robię/.... ? Ale przy okazji wypróbuję te rogaliki bez proszku :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się