Blog

4

Korzenne ciasteczka bezglutenowe

28/11/2016

Korzenne ciasteczka bezglutenowe

28/11/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziś w nocy w Wielkopolsce spadł pierwszy śnieg i od razu zapachniało Bożym Narodzeniem. Czas więc na pierwszy w tym roku przepis na bezglutenową Wigilię: bezglutenowe, korzenne ciasteczka z karobem i nutką pomarańczy, przekładane powidłami lub dżemem. Obiecuję, że pokochacie je od pierwszego wejrzenia. Szczególnie spodobają się dzieciom uczulonym na kakao – bo nie sposób rozpoznać jego brak :). A jeśli w tym roku nie znajdziesz czasu na świąteczne wypieki, zerknij do sklepu internetowego Putki Bez Glutenu. Pojawiła się tam nowość: bezglutenowe ciasteczka korzenne KLIK (patrz zdjęcie poniżej) na bazie jajek, mąk jednorodnych i aromatycznych przypraw. 

Składniki na ciasto

  • 100 g mąki bezglutenowej do słodkich wypieków czyli Mix C
  • 50 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 50 g bezglutenowej mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowej przyprawy do piernika
    lub cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki bezglutenowego karobu  lub kakao
    opcjonalnie zamiast budyniu i karobu można użyć budyniu czekoladowego
  • 50 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 80 g masła lub wegańskiej margaryny
  • 1 jajko
  • skórka starta z wyparzonej pomarańczy

Składniki na dekorację

  • 1 opakowanie bezglutenowego cukru cynamonowego 
  • 1/3 słoiczka powideł
    lub dżemu, marmolady, karobośliwki itp.

Przygotowanie ciasta

Wymieszaj i przesiej suche składniki: mąki z solą i proszkiem do pieczenia, orzechy, budyń i cukier. Dodaj masło pokrojone na kawałki, jajko i startą skórkę z pomarańczy. Szybko zagnieć ciasto (w razie potrzeby można dodać 2-3 łyżki zimnej wody). Uformuj kulkę, owiń w folie spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

Pieczenie ciastek

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę obsyp bezglutenową mąką. Rozwałkuj porcję ciasta i foremkami (np. serduszkami) wycinaj ciasteczka. Uważaj: pachną tak bajecznie, że trudno się nie skusić na próbowanie surowego ciasta :). Ciasteczka układaj na blasze w małych odstępach. Piecz około 10-12 minut.

Dekorowanie

Jeszcze gorące ciasteczka obtaczaj w misce z cukrem cynamonowym, następnie smaruj powidłami i składaj. Odstaw, by ostygły. Przechowuj w blaszanym pudełku – powinny wytrzymać do bezglutenowej Wigilii.

Jedno jest pewne: obok tych ciasteczek nie można przejść obojętnie. Pachną oszałamiająco, są kruche i delikatne w smaku, a jednocześnie bardzo świąteczne. Zachwycą zarówno bezglutenowe dzieci, jak i bezglutenowych dorosłych. Zapewniam, że i glutenowcy nie pozostaną obojętni.

KOMENTARZE (4)

Aneta 16/12/2018 12:14
Czy można zastąpić czymś mąkę ryżową?
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 14:51
Jasne, np. gryczaną, jaglaną lub mixem do ciast.
Justyna 01/12/2016 12:26
wygladaja apetycznie;)jaka inna maka mozna zastapic make bezglutenowa w tym przepisie?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 02/12/2016 08:22
Zamiast mąki Celiko możesz dać każdy inny mix bezglutenowy do słodkich wypieków lub np. mąkę bezglutenową jaglaną, więcej ziemniaczanej lub tapioki, trochę gryczanej itp.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się