Blog

2

Koronawirus, a dieta bezglutenowa i celiakia braki u producentów

11/03/2020

Koronawirus, a dieta bezglutenowa i celiakia braki u producentów

11/03/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Niepokojące sygnały z bezglutenowych sklepów internetowych docierają do Bezglutenowej Mamy. W związku z epidemią koronawirusa SARS Cov-2 opustoszały bowiem magazyny specjalistycznych producentów i firmy nie wysyłają towaru lub mają spore opóźnienia. Brakuje m. in. kasz, mixów bezglutenowych, soczewicy, ryżu, bakalii, gotowych dań bezglutenowych w słoikach, chleba. Gorsza wiadomość jest taka, że niektóre sklepy rozważają zawieszenie działalności z powodu braku towaru i ogromnej liczby zamówień. Również w Intermarche trwało dziś szaleństwo zakupowe…. Odpowiadam też na liczne e-maile, czy celiakia jest czynnikiem obciążającym w przypadku zakażenia koronawirusem. 

Apogeum zakupów bezglutenowych – w środę, 11 marca

Zakupowe szaleństwo (glutenowe i bezglutenowe) rozpoczęło się w całej Polsce dzisiaj, po informacji o zamknięciu szkół. Zbiegło się z promocją w Intermarche – 20% taniej na produkty Glutenxu i Dr. Schär (trwa od 11 do 16 marca). 

  • Objechałem wszystkie sklepy Intermarche w okolicy, udało mi się zdobyć siedem mixow chlebowych Dr. Schär , na dodatek w świetnej cenie, za około 11 zł za kilogram – cieszy się Piotr z Poznania, który ma celiakię wraz ze swoim 9-letnim synem. Podesłał nam zdjęcie (powyżej).

Inni nie mieli tyle szczęścia, o czym opowiadali w komentarzach na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK

Prawdziwe oblężenie przeżywają bezglutenowe sklepy internetowe i stacjonarne, a wraz z nimi – producenci i importerzy. Jeszcze wczoraj (wtorek 10 marca) polscy producenci bezglutenowi mieli dwukrotnie większe zamówienia jedynie od odbiorców spoza kraju. Dzisiaj zostali zarzuceni e-mailami krajowymi i … powstał problem.

  • U jednego z producentów dowiedziałam się, że nie ma już i na razie nie będzie mixów chlebowych – informuje Ela, która prowadzi od wielu lat bezglutenowy sklep internetowy. 
  • Dramat jest z kaszami, soczewicą, ryżami – wymienia Karolina, która prowadzi wegański i bezglutenowy sklep internetowy. – Od czterech dni czekamy na wiele paczek, wypatrujemy kuriera jak zbawienia. Wiemy, że klienci czekają na jedzenie, ale nie możemy nic zrobić. Brakuje nam m. in. chleba bezglutenowego Maestro Dr. Schär – w sumie czekamy na 45 bochenków i nie wiemy, kiedy dojdzie. Zastanawiamy się z mężem nad zawieszeniem sklepu, bo czym handlować?

Czy koronawirus jest groźniejszy dla osób z celiakią?

Do Bezglutenowej Mamy docierają też pytania od zaniepokojonych rodziców dzieci z celiakią oraz od osób starszych z chorobą trzewną. Martwią się, czy koronawirusa SARS Cov-2 może groźniej przebiegać u członków ich rodzin. Odpowiadam zgodnie z tym, co słyszałam od epidemiologów (m. in. we wtorek w radiowej Trójce w audycji Kuby Strzyczkowskiego): każda choroba przewlekła oraz autoimmunologiczna zwiększają ryzyko powikłań związanych z koronawirusem SARS Cov-2 .

Celiakia jest chorobą przewlekłą, autoimmunologiczną, na dodatek osłabia jelita (nawet przy ścisłej diecie bezglutenowej) i powoduje słabszą odporność. Bywa niestety i tak, że celiakii towarzyszą inne choroby autoimmunologiczne, co oczywiście jest dodatkowym czynnikiem obciążającym. 

Jeśli zatem zastanawiacie się, czy w związku z celiakią i koronawirusem SARS Cov-2 należy być bardziej ostrożnym, odpowiedź brzmi: TAK. Moim zdaniem należy szczególną uwagę przykładać do higieny, unikania miejsc publicznych i kontaktów z ludźmi. Warto omijać sklepy, komunikację publiczną, spotkania. Nie sieję paniki – to normalne środki ostrożności zalecane osobom bardziej narażonym na powikłania. Sama muszę na siebie uważać: mam celiakię, astmę (!) i parę innych przypadłości….

KOMENTARZE (2)

Ja 23/03/2021 08:43
Od tamtego roku trwa śmiertelny wirus a ja jeżdżę na święta i nie tylko i żyje ,takich bzdur dawno nie czytałam gratuluję pomysłu żeby zostawić samego ojca na święta brawo
Kasia 17/03/2020 23:15
Hmm. Zarówno pieczywo bezglutenowe i glutenowe nie wspomogą odporności - z prostego względu - nie mają w swoim składzie związków, które w tym pomogą (no może poza cynkiem i selenem, jest dużo innych takich produktów - zapraszam do lektury - http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,koronawirus-i-covid-19-objawy-i-przebieg-choroby-drogi-zakazenia-dieta-profilaktyka-i-leczenie.html
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się