Blog

1

Kolory w bezglutenowej śniadaniówce

20/09/2018

Kolory w bezglutenowej śniadaniówce

20/09/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Cieszę się, bo Zosia właśnie polubiła jarmuż w szkolnych kanapkach. Wiecie, że im więcej kolorów w bezglutenowej śniadaniówce, tym więcej zdrowych składników trafi do organizmu ucznia, przedszkolaka i studenta? Każdy kolor warzywa odpowiada za inne witaminy i minerały, więc różnorodność na talerzu ma znaczenie. Właśnie teraz, jesienią, mamy pod dostatkiem polskich warzyw i owoców. Dlatego niech w hurtowych ilościach ;) trafiają do bezglutenowych śniadaniówek. Bo żadna drożdżówka, batonik czy ciasteczka nie zastąpią zdrowej kanapki bezglutenowej

Kolory działają na apetyt i zdrowie

Nie będę teraz opisywać, jakie witaminy mają poszczególne warzywa, ale uwierzcie: różnorodność to podstawa zbilansowanej diety bezglutenowej. Zaufajcie Bezglutenowej Mamie: im więcej kolorów pojawi się na raz podczas posiłku, tym więcej zdrowych składników trafi do organizmu dziecka. Warto stosować tę zasadę podczas jedzenia w domu, ale i w bezglutenowej śniadaniówce.

Nie jest też tajemnicą, że kolory działają na apetyt. Najbardziej apetyczne są: czerwony, żółty, pomarańczowy, zielony, a najmniej – szary, biały, czarny, niebieski, fioletowy. Nie oznacza to wszak, by unikać produktów o tych „nieapetycznych” kolorach – bo też mają cenne właściwości. Przykłady? proszę bardzo: twaróg, kefir, jagody, fioletowa fasola szparagowa itd.

KOMENTARZE (1)

Dorota 29/11/2018 10:26
Nie da się ukryć, że te kolory prezentują się bardzo apetycznie :) A do tego są zdrowe i wspierają zbilansowaną dietę. Taka kanapka jest wielokrotnie smaczniejsza, a już na pewno zdrowsza od pizzerki ze szkolnego sklepiku, czy innego batonika, które kuszą kolorowymi…. tylko, że opakowaniami! O takich rzeczach trzeba przypominać, im więcej tego typu informacji będzie, tym bardziej świadomi rodzice, a co za tym idzie zdrowsze dzieci. Dziękuję za inspirację na zdrowy posiłek ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się