Blog

Kolorowe bułeczki bezglutenowe z thermomixa - takich jeszcze nie jedliście!

10/01/2024

Kolorowe bułeczki bezglutenowe z thermomixa - takich jeszcze nie jedliście!

10/01/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet Raczej tanie

No i to są bułki bezglutenowe! Kolorowe, brokułowe, z thermomixa!

No i to są bułki bezglutenowe! Puszyste, a jednocześnie sprężyste i bogate w błonnik, na dodatek kolorowe! Wypróbujcie brokułowe bułeczki bezglutenowe z thermomixa - takich jeszcze nie jedliście!

Jeśli macie dość białego pieczywa i szukacie odmiany albo kulinarnej niespodzianki dla dziecka z celiakią, ten przepis jest idealny. 

Oczywiście smak brokułu jest w nich wyczuwalny, ale tylko, gdy są ciepłe. Brokułowe bułeczki bezglutenowe po ostudzeniu są tylko puszyste i wiosennie zielone.

W thermomixie lub lidlomixie przygotujecie je ekspresowo i bez wysiłku, zawsze się udadzą, serio!

Potrzebnych jest kilka prostych składników, jednym z nich jest mieszanka chlebowa Mix B - Bread mix Dr. Schär, dzięki której bułeczki są niemal identyczne, jak pszenne. 

Bułki bezglutenowe można kupić w marketach i sklepach internetowych, wiele z nich jest naprawdę dobrych, ale nic nie zastąpi domowego, świeżego wypieku,

I ten zapach w całym domu!

brokulowe bulki bezglutenowe z thermomixa

Składniki 8 bułek

  • 450 g mrożonego brokułu (bez glutenu)
  • 400 g meiszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Dr. Schär
  • 20 g świeżych drożdży + 1 łyżka mixu + 3 łyżki letniej wody
  • około 120-150 g letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie białko jaja do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • opcjonalnie do posypania pestki słonecznika, dyni, siemię lniane lub płatki owsiane bezglutenowe
Mieszankę bezglutenową Mix B - Bread Mix Dr. Schär kupisz w JedzBezGlutenu.pl

Wykonanie ciasta

  • Do naczynia miskującego wsyp zamrożone brokuły, ustaw 15 s / obr. 10.
  • Kopystką zgarnij brokuły ze ścianek, ustaw 6 minut/ 100 st. C / obr. 3.
  • W tym czasie zrób rozczyn z drożdży: wymieszaj je z mąką i wodą, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, aż urosną.
  • Możesz też zamiennie dać 10 g suszonych drożdży bez glutenu - wtedy wsypujesz je od razu do mąki.
  • Do naczynia miskującego wsyp mąkę, rozczyn lub suche drożdże, sól; wlej wodę (na początek 120 g).
  • Ustaw thermomix: 5 minut/ obroty Ciasto.
  • Pod koniec tego czasu dodaj olej.
  • Mokrą dłonią sprawdź konsystencję ciasta: jeśli jest gliniaste, zbite, dodaj około 30 ml letniej wody i wyrób 1 minuta / obroty Ciasto. Ponownie sprawdź konsystencję.
  • Przykryj naczynie miksujące i zostaw ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.
brokułowe bułeczki bezglutenowe miękkie schaer

Formowanie i pieczenie

  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia, uszykuj miskę z 2 łyżkami mąki.
  • Piekarnik nastaw na 200 st C, termoobieg.
  • Łyżką nabieraj porcje ciasta, wkładaj je do miski z mąką, lekko obtocz (jak panierowanie kotletów).
  • Dłońmi formuj bułeczki, układaj je w odst\epach na blaszce.
  • Jeśli chcesz, posmaruj rozkłóconym białkiem i posyp ziarnami.
  • Odstaw na 10 minut.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Po 10 minutach zmień ustawienia z termoobiegu na gór-dół i piecz kolejne 10 minut.
  • Wyłącz piekarnik.
  • Drzwiczki uchyl dopiero po około 10 minutach, wyłóż bułki bezglutenowe na metalową kratkę.

Bułek bezglutenowych nie krój, gdy są gorące, odczekaj kilka minut. W czasie krojenia postępuj delikatnie, by nie zduszać ciepłych bułek (powstanie wtedy wtórny zakalec). Ciepłe kęsy możesz odrywać po kawałku i zanurzać w dobrej oliwie z oliwek. 

zdrowe bułki bezglutenowe z thermomixa łatwy przepis
Chcesz więcej przepisów bezglutenowych na thermomix / lidlomix? Oto one!

Przechowywanie

Jak wspomniałam, brokułowe bułeczki bezglutenowe z thermomixa mają smak warzywa tylko, gdy są ciepłe. Mnie takie smakują najbardziej, bo lubię brokuły.

Jeśli jednak Wasze dzieci "są uczulone na warzywa", poczekajcie aż bułeczki bezglutenowe wystygną. 

A jak przechowywać warzywne bułki bezglutenowe? Najlepiej w foliowym worku przez 1-2 dni. Nie lubię plastiku. Ale właśnie w folii te bułki zachowują dłużej miękkość. Można też przechowywać je w lnianym worku, ale wtedy na drugi dzień będą wymagały podgrzania w tosterze lub piekarniku, by odzyskać miękkość. 

Przechowywanie
Sprawdź przepis na klasyczne bułki bezglutenowe

Podstawowe przepisy bezglutenowe na thermomix

Thermomix czy lidlomix sa bardzo przydatne w kuchni bezglutenowej, zwłaszcza jeśli pieczecie chleby, bułki, pizzę czy słodkie ciasta. 

Te urządzenia nie mają wgranych zbyt wiele przepisów bezglutenowych, ale to żaden kłopot.

Poznaj mój e-book "Najlepsze przepisy bezglutenowe w wersji na thermomix i lidlomix", dzięki któremu nauczysz się przerabiać swoje ulubione przepisy bezglutenowe na wersję thermomixową. To naprawdę proste! Poniżej podrzucam link do mojego sklepu z książkami i ebookami. 

Podstawowe przepisy bezglutenowe na thermomix
Tu kupisz książki i ebooki Bezglutenowej Mamy
jak zrobic w thermomixie dobre bułki bezglutenowe

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                   👇👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się