Mięciutkie bajgle, kajzerki i genialne ciasteczka bezglutenowe włoskiej marki Schär do niedawna były dostępne tylko na zachodzie Europy, a teraz dzięki sklepowi Jedz Bez Glutenu są już w Polsce!
To wiadomość z ostatniej chwili, bo nowe produkty bezglutenowe Schär pojawiły się u nas pod koniec stycznia i od razu wzbudziły ogromne zainteresowanie (zobacz poniżej komentarze pod postem na Facebooku Bezglutenowej Mamy).
Mnie najbardziej cieszy, że pojawiły się wreszcie u nas Soft Cookies - genialne ciasteczka bezglutenowe Schär, które poznałam latem w Niemczech. To najlepsze ciastka bezglutenowe, jakie jadłam w życiu! Nie są piaskowe, kruszące, lecz delikatnie wilgotne, mięsiste, puszyste - po prostu mistrzostwo świata!
Dostępne są dwa smaki: podwójnie czekoladowe oraz biała czekolada z czarną porzeczką. Jako fanka deserowej czekolady uwielbiam te ciemne, ale białe też są przepyszne. Opakowanie zawiera 6 pakowanych osobno ciastek, dzięki czemu można wziąć do torebki lub do śniadaniówki jedną sycące ciasteczko.
Nowe ciasteczka bezglutenowe nie są tanie - 16 zł za 6 ciastek o łącznej wadze 210 g, ale są naprawdę warte swojej ceny. Producent uzyskał wszystkie parametry glutenowych ciastek - a to droga technologia.
W zachodniej Europie te ciasteczka bezglutenowe robią furorę. To NOTES marki Schär. Uwielbiają je zwłaszcza dzieci, bo są atrakcyjne wizualnie i pyszne, z kremem z mlecznej czekolady.
Każde ciasteczko składa się z dwóch cieniutkich, niemal opłatkowych wafli (jeden biały, jeden kakaowy), wypełnionych delikatnym kremem. Na ciemnej stronie ciasteczka jest umieszczony napis, takie zabawne hasła po angielsku, co dodaje ciastkom trakcyjności. Te napisy to m. in. in. "be kind" - bądź miły.
Postaram się, aby te ciasteczka bezglutenowe Notes z Schär sprowadzić na kolonie bezglutenowe 2024 w Polsce i we Włoszech.
Bajgle bezglutenowe Schär najlepiej smakują, gdy się je podpiecze przed jedzeniem: około 5-7 minut w temperaturze około 160 stopni C.
Na zachodzie Europy od jakieś czasu są już dostępne bajgle bezglutenowe Schär - i bardzo byłam ich ciekawa. Słyszałam same dobre opinie, ale chciałam wreszcie spróbować włoskie bajgle bezglutenowe. I oto są - właśnie w sklepie JedzBezGlutenu.pl. Lada moment wstawię na profil Bezglutenowej Mamy na Instagramie rolkę, więc zobaczycie wszystko dokładnie: strukturę pieczywa, a także usłyszycie, jak smakuje.
Osobiście jestem zachwycona, podobnie jak 13-letnia Zuzia z celiakią, z którą ucztowałyśmy na feriach w pensjonacie Moje Tatry.
13 - letnia Zuzia: bajgiel bardzo mi smakuje. Nie jest gumiasty, ani napompowany. Nie kruszy się i nic się z nim nie dzieje po paru godzinach w śniadaniówce - będę go zabierać do szkoły i na górskie wycieczki z rodzicami.
Jest jeszcze jedna nowość bezglutenowa, która pojawiła się w Polsce, ale jeszcze nie zdążyłam jej poznać. To kajzerki bezglutenowe Kaiserbrötchen, wypiekane na bazie skrobi kukurydzianej i zakwasu ryzowego, z dodatkiem drożdży i błonników.
Podoba mi się tabela wartości odżywczych, bo choć są to kajzerki bezglutenowe, czyli białe bułeczki z jasnej mąki, to zawierają blisko 7 g błonnika w 100 g.
Wiele innych nowości pojawiło się w sklepie internetowym JedzBezGlutenu.pl - to m. in. angielskie pity i wrapy bezglutenowe.
KOMENTARZE