Blog

11

Maślane ciastka bezglutenowe

30/03/2017

Maślane ciastka bezglutenowe

30/03/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jestem pewna, że pokochacie te ciasteczka od pierwszego kęsa. Cudownie maślane i bajecznie kruche, o subtelnym aromacie wanilii i cynamonu. Maślane ciasteczka bezglutenowe rozpływają się w ustach. Przepis pochodzi z Niemiec, a Bezglutenowej mamie przekazała go Blandyna z Leszna. Sekret tkwi w sposobie wykonania: otóż do przygotowania idealnych maślanych ciasteczek bezglutenowych przyda się… maszynka do mięsa. Ale nie martwcie się, jeśli nie macie w domu takiego sprzętu – bez maszynki również uda się upiec te ciastka.

Składniki na około 40 ciasteczek

Wykonanie ciasta

Miękkie masło wyrób ręcznie z cukrem, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i z bezglutenowym cukrem cynamonowym. Wyrabiaj ciasto, po chwili dodaj jajko oraz 2 żółtka, oraz – opcjonalnie – zmielone migdały. Gęste ciasto na maślane ciastka bezglutenowe owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 12 godzin.

Wycinanie ciasteczek

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Porcje ciasta nakładaj do maszynki, miel i odcinaj nożem kilkucentymetrowe paski ciasteczek. Układaj je na blasze. Blachę wstaw do piekarnika na 10-15 minut – piecz do lekkiego przyrumienienia. Ostudź i przełóż do metalowej puszki. Z każdym dniem i tygodniem będą coraz doskonalsze, jak zapewnia Blandyna z Leszna (na diecie bezglutenowej od 1978 r.)

Idealne maślane ciastka bezglutenowe

Maślane ciasteczka bezglutenowe najlepiej wyciąć maszynką do mielenia, wyposażoną w specjalna nakładkę do ciastek (do kupienia w sklepach AGD). Są wtedy doskonale napowietrzone i niezwykle kruche. Maślane ciastka bezglutenowe można też przygotować bardziej tradycyjnie – rozwałkować na stolnicy i foremkami wyciąć kształty.  Kto raz spróbuje tych ciastek, nie będzie miał wątpliwości, że dieta bezglutenowa jest smaczna. Zapewniam.

KOMENTARZE (11)

aaiwka 04/01/2020 16:29
Ten przepis baaardzo dawno temu spisałam z niemieckiego cukru waniliowego (jeszcze wtedy NRD‍♀️), oczywiście z dodatkiem normalnej mąki. Różnica polega na: 2 paczki cukru waniliowego (wtedy był 8 g) 3 żółtka, 1 duża łyżka mleka i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Robiłam wielokrotnie, z glutenem i bez. Pychota Nakładkę do ciastek niedawno kupiłam w internecie. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 09/01/2020 18:50
Fajny pomysł z nakładką do ciastek - muszę ją sobie w końcu sprawić :)
Justyna 11/11/2019 17:14
Pani Marto, mam slaby dostep Do mak Schara i innych polskich mixow. Mysli Pani ze mix Doves farm bedzie ok? To mix mak jednorodnych bez zadnych “ dodatkow”. Uzywam doves farm do wszystkoego oprocz drozdzowych i pierogow. Czy w tym przepisie ten “ dodatek “ w skladzie mixu ma znaczenie?
Beata 29/01/2018 21:59
Co robić gdy w po testach pokarmowych "wyszło" mi, że cierpię na nietolerancję glutenu, kukurydzy, jajek, roślin strączkowych? Jak korzystać z produktów typu proszek do pieczenia itp produktów bezglutenowych , jeśli one zawierają kukurydzę? Przeczytałam np skład kruchego ciasta Celiko, ale czy tam na pewno nie ma kukurydzy, czy zapomniano o niej napisać. Ponieważ jest to mąka bezglutenowa to jak o niej zapomną to się nic nie stanie... ale mi zaszkodzi. Już doświadczyłam tego po zjedzeniu pączków "Putki"- kukurydza. Pozdrawiam,
Bezglutenowa Mama 30/01/2018 08:32
Na szczęśćcie coraz więcej producentów bezglutenowych wytwarza produkty bez kukurydzy - to np. mąka na chleb ryżowy Celiko czy bułki hamburgerowe PUTKA. Producent odpowiada za etykietę - skoro nie wymienia tam kukurydzy, to gwarantuje, że jej tam nie ma. Powodzenia w komponowaniu menu - na pewno z czasem nauczysz się rozpoznawać i kupować coraz więcej bezpiecznych dla siebie produktów.
Joanna 03/04/2017 12:07
ale mi chodzi o kwasek cytrynowy wchodzący w skład produktu, np: ser mocarella zawiera kwasek cytrynowy - czy mogę go kupić?
Bezglutenowa Mama 03/04/2017 22:08
Gdyby w kwasku wchodzącym w skład jakiegoś produktu był gluten, duży, znany producent zaznaczyłby to na etykiecie. Używam czasem produktów zawierających kwasek cytrynowy, ale staram się go unikać - nie przysparza z pewnością zdrowia...
Joanna 31/03/2017 09:58
a jak to jest z kwaskiem cytrynowym?, czy produkty bz ostrzeżenia o glutenie, a zawierające kwasek cytrynowy są bezpieczne?
Bezglutenowa Mama 31/03/2017 10:02
Nie używam kwasku cytrynowego, ale z tego co pamiętam, większość kwasków ma ostrzeżenie o śladowych ilościach glutenu.
Mama Ani 31/03/2017 08:42
Ja już od dawna nie mogę kupić do swojej maszynki takiej końcówki do ciastek :(
Bezglutenowa Mama 31/03/2017 10:01
Sprawdzałaś w różnych sklepach AGD? Ponoć po numerze maszynki można łatwo znaleźć nasadkę.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się