Blog

1

Klasyczna i ekspresowa chałka bezglutenowa bez mleka i jajek

14/04/2022

Klasyczna i ekspresowa chałka bezglutenowa bez mleka i jajek

14/04/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Takiej chałki bezglutenowej jeszcze nie piekłam …. Ten przepis plus moje wskazówki sprawią, że klasyczna i ekspresowa chałka bezglutenowa bez mleka i jajek będzie królową wielkanocnego stołu. Mam na blogu kilka przepisów na chałki, ale ten jest wyjątkowy, bo …. mega prosty i szybki. Wystarczy godzina i tylko 5 składników, a klasyczna i ekspresowa chałka bezglutenowa bez mleka i bez jajek będzie upieczona. Puszysta, pulchna i lekka, z chrupiącą kruszonką lub ze złocistym cukrem kandyzowanym. Zapraszam do kuchni na małe słodkie co nieco. 

Klasyczna i ekspresowa chałka bezglutenowa – składniki

  • 250 g mieszanki chlebowej
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • 200 ml letniej wody
  • opakowanie (7 lub 8 g) suszonych drożdży
    bez glutenu
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej
    do oprószenia stolnicy

Klasyczna i ekspresowa chałka bezglutenowa bez mleka i jajek – wykonanie

  • mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą
  • wlewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki)
  • pod koniec dodaj olej
  • ciasto na chałkę bezglutenową ma być gęste, ciężkie (zupełnie inne, niż na bułki bezglutenowe)
  • miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w nieprzewiewne miejsce na około 20 minut, aż ciasto niemal podwoi objętość, stanie się puszyste i porowate
  • stolnicę oprósz mąką (np. mąką ryżową bezglutenową)
  • blachę pieczeniową (lub keksówkę 10 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Klasyczna i ekspresowa chałka bezglutenowa bez mleka i jajek – formowanie i pieczenie

  • wyrośnięte ciasto zagnieć i przełóż na stolnicę, podziel je na trzy w miarę równe porcje
  • z każdej uformuj gruby wałek o długości około 25 cm
  • trzy wałeczki połóż obok siebie i zapleć warkocz, końce delikatnie ściśnij i zawiń pod spód
  • chałkę posmaruj wodą z cukrem (lub rozkłóconym jajkiem, jeśli jest dozwolone w Waszej diecie bezglutenowej) i oprósz kruszonką bezglutenową KLIK PRZEPIS lub cukrem kandyzowanym
  • odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut
  • piekarnik nastaw na 190 stopni C, opcja góra – dół
  • chałkę bezglutenową wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut
  • gotową chałkę przełóż delikatnie na metalowa kratkę
  • krój dopiero, gdy zupełnie ostygnie
  • jeśli chcesz, by klasyczna i ekspresowa chałka bezglutenowa nabrała większej słodyczy, oprósz ją cukrem pudrem
  • smacznego, z takim ciastem Wielkanoc bez glutenu będzie słodka i lekka 😋

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (1)

Alisa 22/04/2022 17:49
Uwielbiam chałkę pod każdą postacią! Zdarzyło mi się przygotowywać wersję klasyczną, ale bezglutenowej jeszcze nigdy nie jadłam. Niedługo odwiedzają mnie znajomi, którzy mają specjalną dietę. Poszukuję ciekawych przepisów na potrawy bez glutenu, bo chce ich ugościć w możliwie najlepszy sposób :) Jutro wypróbuję Twoją propozycję - mam nadzieję, że chałka mi wyrośnie i będzie puszysta. Jestem tylko ciekawa, czy uda mi się gdzieś dorwać mieszankę chlebową. Powiem szczerze, że nigdy nie rzuciła mi się w oczy podczas zakupów.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się