27/09/2019
27/09/2019
Chleb bezglutenowy dla dziecka powinien być pachnący, jasny, mięciutki, delikatny w smaku – tyle wiem z obserwacji i rozmów na koloniach bezglutenowych. Trudno taki upiec, gdy dodatkowo z diety bezglutenowej jest wykluczona mąka kukurydziana, wszechobecna przecież w mixach do pieczywa gluten-free. Ale jest jeden mix, z którego można upiec znakomity, kasztanowy chleb bezglutenowy bez kukurydzy. Tak naprawdę to ryżowy chleb bezglutenowy z dodatkiem mąki kasztanowej, która dodaje pieczywu kolor, smak, wartości odżywcze oraz wilgotność. Przepis powstał z potrzeby chwili, na koloniach z Bezglutenową Mamą 2019. Otóż dwoje uczestników było uczulonych na kukurydzę, dlatego specjalnie dla nich wypiekałyśmy kasztanowy chleb bezglutenowy z ryżowego mixu Mix It. Smakował wszystkim i znikał ekspresowo ;) Musiał więc zyskać egzotyczną nazwę: kasztanowy chleb bezglutenowy dla dzieci ;) Tak na marginesie – zapraszam też do przepisu na bezglutenowe bułeczki kasztanowe KLIK.
Zapisz się
KOMENTARZE