Blog

Kasztanowe naleśniki bezglutenowe z prażonymi jabłkami - przepis bez miksów, bez mleka

18/10/2024

Kasztanowe naleśniki bezglutenowe z prażonymi jabłkami - przepis bez miksów, bez mleka

18/10/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 2 osoby
Czas 30 minut
Poziom Bardzo łatwe
Budżet Raczej tanie

Pokochasz od razu! Kasztanowe naleśniki bezglutenowe z prażonymi jabłkami!

Dawno nie cieszyłam się tak z przepisu, który powstał w mojej kuchni... Zapraszam na kasztanowe naleśniki bezglutenowe z prażonymi jabłkami, z nutką cynamonu, delikatnie słodkie, rozpływają się w ustach, naprawdę.

To przepis bez miksów i bez mleka, na bazie tylko naturalnych składników. Na dodatek bardzo łatwy, kasztanowe naleśniki bezglutenowe usmaży każdy, dosłownie każdy.

Zobaczcie sami, zerknijcie też na rolkę na moim Instagramie i TikToku. 

kasztanowe naleśniki bezglutenowe

Składniki 8 kasztanowych naleśników bezglutenowych

  • 120 g bezglutenowej mąki kasztanowej Incola
  • 40 g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml roślinnego mleka bezglutenowego (może być też klasyczne mleko)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 4 duże jabłka (najlepiej czerwone, nie obieraj ze skórki)
  • 40 g margaryny wegańskiej (lub masła)
  • 1 łyżeczki cynamonu bez glutenu
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina oleju do posmarowania patelni

Kasztanowe naleśniki bezglutenowe bez mleka, z prażonymi jabłkami, to rozkosz dla podniebienia dzieci i dorosłych, nie tylko na diecie bezglutenowej - dla wszystkich domowników lub gości.

Wykonanie

  • Wymieszaj obie mąki bezglutenowe z solą
  • Do miski wbij jajka i miksuj je przez około minutę
  • Wsyp suche składniki i dalej wyrabiaj, porcjami dolewając mleko
  • Pod koniec dodaj olej
  • Ma powstać dość rzadkie ciasto
  • Odstaw je na 15 minut, w tym czasie przygotuj prażone jabłka
  • Pokrój je na 4 części, wydrąż z gniazd nasiennych
  • Pokrój w kostkę (ok 2 cm)
  • Na patelni roztop margarynę lub masło, wsyp jabłka i posyp 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Smaż je kilkanaście minut na średnim ogniu, aż zmiękną (uważaj, żeby się nie przypaliły)

Przepis możesz dowolnie zmieniać: zamiast mleka roślinnego lub klasycznego dodaj gazowaną wodę. Zamiast prażonych jabłek przygotuj śliwki, gruszki lub ulubione owoce.

nalesniki bezglutenowe z maki kasztanowej
Trwa akcja: Wsparcie z Incola, zyskaj porady i 15% rabatu na zakupy bezglutenowe

Smażenie i zawijanie

  • Patelnię naleśnikową posmaruj olejem, rozgrzej ją na średnim ogniu
  • Zamieszaj ciasto i chochelką wlej niewielką porcję na patelnię, rozprowadź ciasto po całej powierzchni (naleśniki powinny być dość cienkie)
  • Smaż około 1 minutę, delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż ok. 30 sekund
  • Przed nałożeniem kolejnej porcji zamieszaj ciasto
  • Na każdym naleśniku ułóż porcję ciasta na środku, zawiń lewy i prawy brzeg, a następnie zroluj dość ciasno całość jak krokiety (zobacz to na filmiku na moim Instagramie i TikToku)
  • Na talerzu wymieszaj cukier i pozostałe 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Zrolowane kasztanowe naleśniki bezglutenowe obtaczaj z każdej strony
  • Podawaj samodzielnie albo z syropem klonowym czy miodem - choć moim zdaniem to danie nie potrzebuje już żadnych dodatków

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to
kasztanowe nalesniki bezglutenowe bez mleka bez miksow

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się