Czy istnieje bezglutenowy alkohol?

Tak, w alkoholu jest gluten i to nawet całkiem sporo. Jeśli więc wybierasz się na Sylwestra i zastawiasz się, jaki alkohol jest bezglutenowy, to obejrzyj krótki filmik Bezglutenowej Mamy. Nie jestem znawcą alkoholi, ale  w rozmowie z Renatą Majorek z Teatru Amand w Kościanie opowiadam na filmie, który alkohol nie zawiera glutenu. 31 grudnia tuż tuż – zobaczcie, jak spędzić bezglutenowy Sylwester. Z alkoholem lub na słodko, a może z bezalkoholowym szampanem bezglutenowym?

Od razu uspokajam, zanim zaczniecie oglądać filmik: większość alkoholu nie zawiera glutenu, więc mamy naprawdę spory wybór. W sklepach i pubach znajdziemy bezglutenowe piwo, bezglutenowe wódki czyste, rum bez glutenu, wina są zawsze bezglutenowe (pomijając te zupełnie najtańsze za 5 zł). A skąd gluten w alkoholu? W piwie jest to słód jęczmienny, ale istnieje już polskie i czeskie piwo bezglutenowe, dobrze oznaczone i bezpieczne. W gotowych drinkach są barwniki i aromaty, których nośnikiem może być gluten, podobnie jest z wódkami smakowymi, z tanimi brandy czy whisky, z podrabianym rumem itp. Podsumowując: bezglutenowy alkohol to najczęściej ten wysokogatunkowy, ale o tym usłyszycie na filmiku. Zapraszam do obejrzenia, a do spędzenia Sylwestra i tak zachęcam na trzeźwo :).

Inne filmy z serii Mama gotuje

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:05+00:00 29 grudnia 2017|

    Zostaw komentarz