Blog

Jak ulepić bezglutenowe zajączki drożdżowe na Wielkanoc?

27/02/2023

Jak ulepić bezglutenowe zajączki drożdżowe na Wielkanoc?

27/02/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe zajączki drożdżowe zachwycą dzieci i dorosłych

Dzieci lubią wszystko co malutkie, puszyste i słodkie i takie właśnie są bezglutenowe zajączki drożdżowe na Wielkanoc. Zobaczcie na zdjęciach, jak je lepić.

Pełen przepis, z proporcjami i opisem wykonania znajdziecie w moim najnowszym e-booku "Bezglutenowa Wielkanoc na każdą kieszeń", gdzie są propozycje potraw na święta, ale równie dobrze można je przygotować w dowolnym czasie. 

Bo kto powiedział, że drożdżowe zajączki bezglutenowe można jeść tylko na Wielkanoc? A mazurek lemon curd wystarczy nazwać tartą i można go jeść latem i zimą, wiosną i jesienią. 

Zachęcam Was do zabawy z przepisami, z komponowaniem menu i z wykorzystywaniem tego, co jest w lodówce. Jak już zaczniecie, nie będziecie potrafili przestać, a lodówka będzie ciągle świecić pustkami :) 

Tutaj kupisz e-book "Bezglutenowa Wielkanoc na każdą kieszeń"

Po pierwsze: wałeczek

Gdy już ciasto na bezglutenowe zajączki drożdżowe wyrośnie, będzie puszyste jak wata cukrowa, odrywajcie kulki ciasta. Na stolnicy oprószonej mąką ryżową rolujcie wałeczki - jak na zdjęciu obok. Wałeczek powinien być spiczasty na obu końcach - to będą uszy zajączka. 

Postarajcie się, żeby środek wałeczka był dość gruby.

Po pierwsze: wałeczek

Na zdjęciach poniżej zobaczcie kolejne etapy lepienia zajączków, a dokładna - słowna instrukcja - jest we wspomnianym e-booka "Bezglutenowa Wielkanoc na każdą kieszeń". 

bezglutenowe zajączki drożdżowe na wielkanoc schaer 1
bezglutenowe zajączki drożdżowe na wielkanoc schaer 2
Bezglutenowa Wielkanoc - jak to ogarnąć?
bezglutenowe zajączki drożdżowe na wielkanoc schaer 4

Tak wyglądają upieczone zajączki bezglutenowe

Pierwsze zajączki zazwyczaj wychodzą dość niekształtne, ale w ogóle się tym nie przejmujcie. W piecu pięknie wyrosną, a posypane cukrem pudrem będą wyglądały lepiej, jak w cukierni :)

Sami zdecydujcie, czy wolicie ulepić 15 małych zajączków czy 7-8 dużych. To zależy od upodobań lub od liczby domowników. Osobiście wolę malutkie zajączki czy muffinki, bo gdy na wielkanocnym stole pojawia się dużo potraw i słodkości, to wszystkiego  chciałoby się spróbować. Dlatego najlepsze są malutkie porcje. 

Bezglutenowe zajączki drożdżowe można mrozić, a potem odmrażać w temperaturze pokojowej lub w piekarniku (temperatura około 170 stopni C, grzałka góra-dół). Nadal będą pyszne i sprawdzą się w szkolnej lub przedszkolnej śniadaniówce bezglutenowej.

Ten przepis powstał na bazie mix B Bread Mix włoskiej marki Dr. Schär, a w całym e-booku z 12 przepisami tylko dwie receptury zakładają użycie mixów. Pozostałe są na mąkach jednorodnych, tak przez Was lubianych. 

Tak wyglądają upieczone zajączki bezglutenowe
drozdzowe zajaczki bezglutenowe przepis

Co jeszcze jest w e-booku "Bezglutenowa Wielkanoc na każdą kieszeń"?

Oto spis potraw, jest ich dwanaście, jak na Wigilię ;)

  • drożdżowe zajączki
  • słodkie babeczki dla całej rodziny
  • puszysty sernik less sugar
  • szybka babka czekoladowa z jabłkiem
  • bezglutenowy mazurek z kremem lemon curd
  • wytrawna tarta z białą kiełbasą
  • pieczeń drobiowa z zielonym groszkiem
  • bułki z niespodzianką
  • podwójny żurek bez kiełbasy
  • pasztet drobiowy z parówkami
  • wielkanocna pizza z ziemniaków
  • wiosenna sałatka z makaronem
Co jeszcze jest w e-booku "Bezglutenowa Wielkanoc na każdą kieszeń"?

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się