Nie wyrzucajcie po obiedzie nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej, lecz dorzućcie ją do mąk i upieczcie bezglutenowy chleb jaglany. Dziecko z celiakią lub mąż na diecie bezglutenowej docenią jasny kolor i delikatny smak chleba, teściowa pochwali Was za gospodarność, portfel nie schudnie, a korzyść na zdrowiu odniosą wszyscy członkowie rodziny. Bo nie ma lepszego pieczywa, niż domowy chleb bezglutenowy z dobrych składników. A skąd wzięłam pomysł na bezglutenowy chleb jaglany? Po obiedzie została mi miseczka ugotowanej kaszy, której nie miałam sumienia wyrzucać. Pomieszałam ją zatem z mąkami, drożdżami i wodą i tak powstał jasny, bezglutenowy chleb jaglany. By uzyskać ładny kolor, dodałam w pierwszej wersji mąkę kukurydzianą. Ona jednak nie sprawdza się w pieczywie bezglutenowym, więc w kolejnych próbach zastąpiłam ją mąką owsianą bezglutenową. I to był strzał w dziesiątkę. A jeśli nie macie mąki owsianej ani płatków do zmielenia, użyjcie jakiejkolwiek jasnej mąki bezglutenowej. Eksperymentujcie jak najczęściej i pieczcie dla rodziny dobry i zdrowy chleb bezglutenowy. Oto mój przepis na chleb jaglany, ale na blogu znajdziecie też przepis na chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną.