Gulasz bezglutenowy lubię o każdej porze roku. Ta prosta potrawa jest idealna na obiad dla osób, które niedawno przeszły na dietę bezglutenową i dopiero się oswajają z nową kuchnią. Ten bezglutenowy obiad zawsze się udaje. Gdy jest zimno, podaję gulasz z rozgrzewającymi kaszami, a w ciepłe dni – z makaronem, ryżem lub ziemniakami. W mojej wersji gulasz bezglutenowy jest pełen mięsa i warzyw. I nigdy, przenigdy nie zagęszczam go mąką.
Mięso umyj, osusz i pokrój na kwadraty (około 2 cm). Podsmaż do zrumienienia na patelni, na łyżce rozgrzanego tłuszczu. Przełóż do większego garnka i zalej 200 ml wrzącej wody. Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę i czosnek posiekaj, odstaw na 10 minut. W tym czasie umyj i obierz warzywa, zetrzyj je na tarce lub cieniutko pokrój w plasterki. Cebulę, czosnek i pozostałe warzywa zeszklij na patelni, na rozgrzanym tłuszczu. Po paru minutach dodaj je do garnka z mięsem. Gotuj pod przykryciem około 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania dopraw ewentualnie solą i pieprzem. W razie potrzeby dodawaj wrzątku. Tak przygotowany gulasz bezglutenowy będzie miał kruche mięso (to lubią bezglutenowe dzieci), a naturalnej gęstości dodadzą mu rozgotowane warzywa.
Gulasz bezglutenowy podawaj z ulubionymi dodatkami: z kaszą gryczaną lub jaglaną (zobacz, jak przebrać je z glutenowych ziaren KLIKNIJ TUTAJ), z makaronem bezglutenowym (najlepiej z brązowego ryżu lub gryki), z ryżem basmati lub brązowym. Niektórzy uwielbiają gulasz bezglutenowy z ziemniakami. Pamiętaj, by do obiadu, jak i do każdego posiłku, koniecznie podać porządną porcję surowych lub gotowanych warzyw, np. ogórki kiszone, surówkę z kiszonej kapusty, zestaw sałat z oliwą, marchew z jabłkiem itp.
Czym różni się gulasz bezglutenowy od glutenowego? Przede wszystkim trzeba użyć bezpiecznych przypraw (żadnych mixów), a jeśli jesteście zwolennikami zagęszczania tej potrawy mąką – użyjcie bezglutenowej. Do gulaszu bezglutenowego serwuje się bezglutenowe dodatki, np. ziemniaki, ryż, bezglutenowy makaron, kasze: jaglaną lub gryczaną przebrane z glutenowych ziaren (KLIKNIJ TUTAJ).
W wielu domach podaje się gulasz składający się wyłącznie z mięsa i sosu zagęszczonego mąką. Są też smakosze gulaszu z mięsa tłustego, np. karkówki czy łopatki albo pasjonaci gulaszu drobiowego. W naszym bezglutenowym domu serwujemy gulasz bezglutenowy pełen chudego, kruchego mięsa i warzyw. Nasze dzieci nie przepadają za mięsem, które się ciągnie i trzeba długo żuć. Dlatego zazwyczaj wybieram chude kawałki mięsa. A dlaczego nie zaciągam gulaszu bezglutenowego mąką? Bo jest niepotrzebnym węglowodanem, psuje smak, podnosi indeks glikemiczny potrawy (uwaga diabetycy z celiakią), tuczy…. Z kolei rozgotowana cebula z czosnkiem dodaje smaku, wartości odżywczych i cennych składników. Sama natura!
KOMENTARZE