Blog

Gryczany żur bezglutenowy z mięsem

12/04/2018

Gryczany żur bezglutenowy z mięsem

12/04/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli tęsknicie za rasowym żurem bezglutenowym, w smaku przypominającym prawdziwy żur żytni, mam idealny przepis. Przepis, którego nie powstydzi się najlepsza gospoda :). Mój gryczany żur bezglutenowy z mięsem i ziemniakami zadowoli koneserów, ma szansę zasmakować też dzieciom na diecie bezglutenowej. Jest wyrazisty w smaku, zdecydowanie bardziej kwaskowy niż żurek na zakwasie ryżowym. Łatwo go przygotować, ale kluczem do sukcesu jest bezglutenowa mąka gryczana pełnoziarnista, którą zachwalałam przy okazji przepisu na bezglutenowy chleb pełnoziarnisty z błonnikiem.   To właśnie z tej mąki przygotujecie gryczany zakwas – zawsze się udaje. Zapraszam zatem do przepisu na  gryczany żur bezglutenowy.

Składniki na gryczany żur bezglutenowy

  • porcja gryczanego zakwasu bezglutenowego
    przepis obok w ramce
  • około 2-3 litry wody
  • 4 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • korzeń selera
    można pominąć
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g wędzonego boczku lub szynki
    bez śladowych ilości glutenu
  • porcja surowego mięsa
    np. udo z indyka lub żeberka itp.
  • natka pietruszki
  • przyprawy bez glutenu
    ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
  • sól, pieprz
  • ugotowane 3 ziemniaki
    pokrojone w kostkę

Składniki na gryczany zakwas bezglutenowy

  • 100 g gryczanej mąki pełnoziarnistej bezglutenowej
    Denver Food
  • 400 ml ciepłej wody
  • 3 liście laurowe
    bez śladowych ilości glutenu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
    bez śladowych ilości glutenu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    bez śladowych ilości glutenu

Jak zrobić domowy zakwas gryczany na żur?

 Aby ugotować bezglutenowy żur gryczany, kilka dni wcześniej przygotuj zakwas.Wszystkie składniki umieść w wyparzonym słoiku litrowym i dokładnie wymieszaj drewnianą, świeżo wyparzoną łyżką. Przykryj bawełnianą ściereczką  i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Codziennie mieszaj zakwas świeżo wyparzoną, drewnianą łyżką, zbierając powstałą pianę z powierzchni. Jeśli nie chcesz od razu użyć bezglutenowego zakwasu na żur gryczany, przelej go do czystego słoiczka, zakręcić i schowaj do lodówki. Wytrzyma 2-3 tygodnie.

Gotowanie gryczanego żuru bez glutenu

  1. Wystaw z lodówki zakwas.
  2. Umyj mięso i boczek.
  3. Umyj i obierz warzywa.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a ziemniaki w większe kawałki. Ugotuj ziemniaki osobno w małej ilości wody.
  5. Mięso, boczek, cebulę, warzywa, suszone grzyby zalej zimną wodą.  Dodaj czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj  na małym ogniu około godzinę.
  6. Odstaw na kwadrans, a następnie przecedź.
  7. Wywar dopraw do smaku solą , pieprzem i majerankiem.
  8. Do zupy gotującej się na małym ogniu wlej zakwas i zagotuj, cały czas mieszając. Może to potrwać kilka minut, aż żur zgęstnieje i nabierze aksamitną, kremową konsystencję.
  9. Dla smaku lub rozrzedzenia żuru dodaj szklankę wody z kiszonych ogórków lub sok z połowy cytryny. 

Bezglutenowy żur gryczany podawaj z kawałkami mięsa i z ziemniakami. Wbrew pozorom nie jest to danie na Wielkanoc, ale sycąca zupa na każdą porę roku. Dorosłym zasmakuje z pewnością, ale myślę, że można ją podać również dzieciom na diecie bezglutenowej. Może akurat przypadnie im do gustu? Smacznego!

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się