Blog

4

Gryczane ciasto karobowe bez glutenu, bez mleka

07/01/2017

Gryczane ciasto karobowe bez glutenu, bez mleka

07/01/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jestem z siebie bardzo dumna. Czekoladowe, bezglutenowe ciasto gryczane „przerobiłam” na bezmleczne i karbowe, bez kakao i miksów. Jeszcze bardziej się ucieszyłam, gdy ciasto podbiło serca Zosi i Antka. Oboje nie mogą jeść kakao ani czekolady, więc takie ciasto a’la czekoladowe jest na wagę złota.

Składniki na MASĘ karobową

Składniki na ciasto (foremka około 35×10 cm)

  • 180 g surowej, palonej lub białej kaszy gryczanej
    przebranej z glutenowych ziaren (lub około 400 g ugotowanej kaszy)
  • 400 ml wody do ugotowania kaszy
  • 5 jaj
  • 180 g cukru  użyj bezpośrednio do ciasta
  • wanilia wydrążona z laski
    lub bezglutenowy cukier wanilinowy Celiko
  • 120 g bezglutenowych mąk  (użyłam 70 g mąki ryżowej, 30 g mąki ziemniaczanej i 20 g gryczanej) lub bezglutenowego ciasta biszkoptowego Celiko
  • opcjonalnie: łyżka mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
    bez śladowych ilości glutenu
  • 50 g suszonej, posiekanej suszonej żurawiny lub śliwek
    bez śladowych ilości glutenu
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko
  • 25 g posiekanych grubo orzeszków (migdały, nerkowce, ziemne itp.) – opcjonalnie;

Składniki na POLEWĘ karobową

  • 75 g cukru
  • 50 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki bezglutenowego karobu w proszku Celiko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub bezglutenowego cukru waniliowego
    opcjonalnie
  • 4 łyżki wody

(*) Według przepisu Katarzyny Jankowskiej, autorki książki kucharskiej z przepisami bez glutenu

Przygotowanie ciasta

Kaszę gryczaną przebierz z glutenowych ziaren i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Wystudź i zblenduj. Możesz użyć około 600 g ugotowanej kaszy, pozostałej np. z obiadu. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Przygotuj masę karbową, która w cieście zastąpi płynną czekoladę. W garnku rozpuść margarynę, dodaj do niej cukier i karob, gotuj i mieszaj przez 5 minut – aż masa karobowa lekko zgęstnieje. Ostudź do temperatury pokojowej – uważaj, by masa zbytnio nie zgęstniała.  Jajka z cukrem ubij na puszystą masę. Dalej ubijając wlewaj masę karobową oraz dokładaj zbelndowaną kaszę. Na końcu wsyp stopniowo mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszaj łyżką, dodaj posiekaną żurawinę i orzechy. Jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, można dodać łyżkę tapioki lub mąki ziemniaczanej. Blaszkę (formę keksową) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka). Formę wyjmij z piekarnika i delikatnie wyjmij z niej ciasto. Gdy ostygnie, przygotuj polewę.

Przygotowanie polewy

Wszystkie składniki rozpuść w rondelku i gotuj  5-7 minut na małym ogniu, do uzyskania jednolitej konsystencji. Udekoruj ciasto, opcjonalnie posyp siekanymi migdałami.

Zamiast czekoladowego ciasta

To bezglutenowe ciasto karbowe z kaszą gryczaną doskonale zastąpi czekoladowe ciasto. Domownicy nie wyczuli w nim smaku kaszy gryczanej, więc nie obawiajcie się tego odkrycia we własnym domu :).

Poczęstowałam nim kilku znajomych i wszyscy uwierzyli, że to ciasto czekoladowe… Gdy po degustacji oznajmiłam, że to ciasto bez grama czekolady, na dodatek pełne kaszy gryczanej, byli bardzo zaskoczeni. Dla mnie jest natomiast ważne, że bezglutenowe ciasto karobowe zachwyciło Zosię i Antka. Oboje nie mogą kakao i czekolady, a Antek dodatkowo jest na diecie bezmlecznej. I bardzo często doskwiera im brak czekoladowych słodyczy. Taka bezglutenowe ciasto gryczane doskonale zastępuje czekoladowe wypieki. Świetnie smakuje i apetycznie wygląda, a na dodatek zachowuje świeżość i wilgotność przez kilka dni. . Trudno się  oprzeć….

TUTAJ możesz sprawdzić przepis na bezglutenowe ciasto gryczane z czekoladą.

KOMENTARZE (4)

Andrzej Napieralski 15/01/2017 20:40
Ciasto bez mleka! rewelacja! Szukałem coś takiego dla siebie bo przez alergię nie mogę niczego jeść :(
Bezglutenowa Mama 15/01/2017 22:09
Bez mleka, a pyszne :) Zamiast kaszy gryczanej prażonej możesz użyć białej - wtedy smak gryki będzie mniej intensywny.
Dorota 10/01/2017 17:00
Ależ się trzeba napracować przy tym :) Ale wygląda bardzo smakowicie!
Bezglutenowa Mama 10/01/2017 19:14
No wbrew pozorom wcale nie :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się