Jestem z siebie bardzo dumna. Czekoladowe, bezglutenowe ciasto gryczane „przerobiłam” na bezmleczne i karbowe, bez kakao i miksów. Jeszcze bardziej się ucieszyłam, gdy ciasto podbiło serca Zosi i Antka. Oboje nie mogą jeść kakao ani czekolady, więc takie ciasto a’la czekoladowe jest na wagę złota.
(*) Według przepisu Katarzyny Jankowskiej, autorki książki kucharskiej z przepisami bez glutenu
Kaszę gryczaną przebierz z glutenowych ziaren i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Wystudź i zblenduj. Możesz użyć około 600 g ugotowanej kaszy, pozostałej np. z obiadu. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Przygotuj masę karbową, która w cieście zastąpi płynną czekoladę. W garnku rozpuść margarynę, dodaj do niej cukier i karob, gotuj i mieszaj przez 5 minut – aż masa karobowa lekko zgęstnieje. Ostudź do temperatury pokojowej – uważaj, by masa zbytnio nie zgęstniała. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę. Dalej ubijając wlewaj masę karobową oraz dokładaj zbelndowaną kaszę. Na końcu wsyp stopniowo mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszaj łyżką, dodaj posiekaną żurawinę i orzechy. Jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, można dodać łyżkę tapioki lub mąki ziemniaczanej. Blaszkę (formę keksową) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka). Formę wyjmij z piekarnika i delikatnie wyjmij z niej ciasto. Gdy ostygnie, przygotuj polewę.
To bezglutenowe ciasto karbowe z kaszą gryczaną doskonale zastąpi czekoladowe ciasto. Domownicy nie wyczuli w nim smaku kaszy gryczanej, więc nie obawiajcie się tego odkrycia we własnym domu :).
Poczęstowałam nim kilku znajomych i wszyscy uwierzyli, że to ciasto czekoladowe… Gdy po degustacji oznajmiłam, że to ciasto bez grama czekolady, na dodatek pełne kaszy gryczanej, byli bardzo zaskoczeni. Dla mnie jest natomiast ważne, że bezglutenowe ciasto karobowe zachwyciło Zosię i Antka. Oboje nie mogą kakao i czekolady, a Antek dodatkowo jest na diecie bezmlecznej. I bardzo często doskwiera im brak czekoladowych słodyczy. Taka bezglutenowe ciasto gryczane doskonale zastępuje czekoladowe wypieki. Świetnie smakuje i apetycznie wygląda, a na dodatek zachowuje świeżość i wilgotność przez kilka dni. . Trudno się oprzeć….
TUTAJ możesz sprawdzić przepis na bezglutenowe ciasto gryczane z czekoladą.