Wraz z początkiem roku szkolnego dostaję wiele zapytań o to, co zapakować dziecku do bezglutenowej śniadaniówki. Na pewno sprawdzą się kanapki, kotleciki, wrapy, warzywa, owoce, woda mineralna, owoce suszone i orzechy. Ale czasem nasze dzieci na diecie bezglutenowej chcą to samo, co rówieśnicy… I właśnie takie sytuacje przewidziała jedna z piekarni. Kilka dni temu wprowadziła pierwszą na rynku gotową pizzerkę bezglutenową, a jednocześnie bezlaktozową i bez kukurydzy. To produkt świeży, o dobrym składzie, bo nie zawiera mixów ani zagęstników. Jak zapewniają dzieci – ta bezglutenowa mini pizza jest pyszna i w sam raz na długą przerwę w szkole :). Kosztuje 6,49 zł. Produkt ucieszy również rodziców przedszkolaków na diecie bezglutenowej. Pizzerka sprawdzi się bowiem podczas grupowego wyjścia do pizzerii.
Pizzerka bezglutenowa, bezlaktozowa i bez kukurydzy to nowość w ofercie bezglutenowej piekarni PUTKA z Warszawy. Piekarnia ma sklep internetowy, dlatego mini pizzę bezglutenową – TUTAJ można zamawiać kurierem do dowolnego miejsca w Polsce. Od niedawna ten producent zaczął się specjalizować w produktach bez glutenu i jednocześnie bez kukurydzy. Tworzy coraz więcej wypieków na bazie naturalnie bezglutenowych mąk. Bez miksów i zagęstników i coraz częściej także bez laktozy. Wszystkie wypieki są świeże i mają krótki termin przydatności.
Pizzerka bez glutenu i bez laktozy od Putki waży 130 g. To porcja akurat na raz dla ucznia na diecie bezglutenowej, np. na długą przerwę w szkole. Najlepiej smakuje na ciepło, więc jeśli w szkole działa kuchnia, warto poprosić o podgrzanie pizzerki w bezpiecznych warunkach (na nowym papierze do pieczenia).
Ponieważ dzieci na diecie konwencjonalnej jadają czasem w szkole pizzerki na zimno, taka przekąska nie zaszkodzi również dzieciom na diecie bezglutenowej :). Ale pod warunkiem, że w szkolnej śniadaniówce znajdą się również warzywa, owoce i produkty bogate w białko. No i oczywiście woda.
KOMENTARZE