Blog

5

Fit jabłecznik bez glutenu i bez cukru dla każdego

01/09/2018

Fit jabłecznik bez glutenu i bez cukru dla każdego

01/09/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Podzielę się z wami pomysłem na słodkie, ale i zdrowe ciasto bezglutenowe. Pod koniec zdradzę też pewien sekret… Ale do rzeczy: od rodziny z Wolsztyna przywiozłam sprawdzony przepis na fit jabłecznik bez cukru i bez glutenu. Upiekłam go wczoraj i od rana przy kawie wmawiam sobie, że można go jeść bez umiaru… Fit jabłecznik bez glutenu i bez cukru powstał z super składników: z płatków owsianych, brązowej mąki ryżowej, ksylitolu, masła, mleka i jajka (i paru dodatków) no i oczywiście z jabłek. To proste ciasto bezglutenowe na niedzielę – naprawdę łatwo je przygotować. 

Składniki na fit jabłecznik bezglutenowy

  • 200 g bezglutenowych płatków owsianych
    zmielonych na mąkę
  • 50 b bezglutenowej mąki ryżowej
    najlepiej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    bez zawartości glutenu
  • 70 g ksylitolu
    lub cukru w wersji nie-fit
  • 60 g masła roztopionego
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 jabłka

Składniki na kruszonkę bezglutenową

  • 80 g bezglutenowej mąki ryżowej
    najlepiej pełnoziarnistej
  • 60 g zimnego masła
  • 50 g ksylitolu
    lub cukru w wersji nie – fit

To najprostsza bezglutenowa kruszonka na świecie (i chyba najmniej kaloryczna). Zimne masło wymieszaj z mąką ryżową i ksylitolem. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki. 

Jak wykonać jabłecznik bezglutenowy?

Jak już wspomniałam, przepis jest bajecznie prosty. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż i pokrój na plasterki. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Zmiel bezglutenowe płatki owsiane (lub użyj gotowej mąki owsianej bezglutenowej), zmieszaj je z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło roztop i ostudź, dodaj, cukier, jajko i zmiksuj. Dodaj suche składniki i wyrabiaj przez chwilę ciasto na jabłecznik bez cukru i bez glutenu. Pod koniec wyrabiania wlej stopniowo mleko. Ciasto przełóż do formy, udekoruj jabłkami oraz kruszonką. Wstaw do piekarnika na około 40 minut. Kontroluj: jeśli wierzch się przypieka, okryj ciasto folią aluminiową. Piecz do suchego patyczka.

Nie tylko do kawy

Przyznacie, że przepis jest fit? Owszem, mój bezglutenowy jabłecznik bez cukru ma węglowodany, ale te złożone, a więc wartościowsze dla naszego zdrowia. Czy będzie tylko ciastem bezglutenowym do kawy? Niekoniecznie. Myślę, że mój bezglutenowy jabłecznik można śmiało serwować na słodkie śniadanie (zadowoleni byliby zwłaszcza Włosi, którzy niemal zawsze jadają na słodko śniadania, również te bezglutenowe). Sama właśnie pochłaniam trzeci kawałek i wmawiam sobie, że nie przybiorę na wadze :).

Jeśli macie  swoje przepisy na bezglutenowy jabłecznik, piszcie w komentarzach, dzielcie się z innymi :).

A teraz się przyznam do czegoś….

Nie wiem, jak to się stało, ale mój jabłecznik bezglutenowy był nieco bardziej zbity niż ten, który jadłam parę dni temu w Wolsztynie (na zdjęciu poniżej jest ten wolsztyński). Szybko doszłam do przyczyny: otóż zapomniałam dodać sodę oczyszczoną… Na szczęście nikt się nie zorientował, a ja lecę do sklepu po sodę :).

ZOBACZ NA FILMIE SŁODKI PRZEPIS NA BEZGLUTENOWĄ TARTĘ CZEKOLADOWĄ

KOMENTARZE (5)

Agneszem 30/04/2022 22:44
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto przed wlaniem do foremki? Tortownicę o jakiej średnicy najlepiej wykorzystać?
Mariola 09/09/2018 13:18
Zrobiłam! Młodemu zasmakował, nam także
Bezglutenowa Mama 11/09/2018 09:12
Bardzo się cieszę :)
Ania 01/09/2018 23:07
Jutro u mnie jablecznik tylko mam mały problem nie mogłam nigdzie spotkać sody bez gł i co mam zrobić....
Bezglutenowa Mama 02/09/2018 22:05
Aniu, śmiało kup sodę Dr Oetker - zawsze jej używam.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się