Coraz więcej osób poszukuje przepisów nie tyle na ciasta bezglutenowe, ile na FIT ciasta bezglutenowe. Fit w przypadku gluten-free oznacza: bez mixów i sztucznych dodatków, z warzywami, pełne zdrowych i naturalnych składników. Na blogu mam wiele takich przepisów, ale skoro jest jesień, polecam fit ciasto bezglutenowe z kaszą jaglaną i dynią. Świetnie smakuje samodzielnie, ale sprawdzi się też jako długo świeży spód do tortów i ciast przekładanych masami. Dziś polecam fit ciasto bezglutenowe z kaszą jaglaną, ozdobione masą z kogla-mogla i serka marscapone. Ktoś powie, że to nie fit? ;)
Ugotuj kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody z solą i ostudź. Dynię obierz ze skórki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Posiekaj migdały. Piekarnik ustaw na 180 stopni C. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem i obsyp mąką bezglutenową. W misce wymieszaj suche składniki: bezglutenowe mąki, proszek do pieczenia i sodę, sól, imbir. Jajka ubij na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewaj powoli olej i miksuj. Stopniowo dodaj suche składniki, następnie kaszę i dynię. Chwilę wyrabiaj ciasto. Dodaj migdały i wymieszaj ciasto łyżką. Wlej fit ciasto bezglutenowe z kaszą jaglaną i dynią do formy. Piecz 45-55 minut – do suchego patyczka. Wyjmij formę z piekarnika i ostudź ciasto.
Serwuj samodzielnie, posypane np. zmielonym ksylitolem lub posmarowane domową konfiturą bezglutenową. To fit ciasto bezglutenowe z kaszą jaglaną i dynią długo zachowuje świeżość, jest przyjemnie wilgotne, a kawałki migdałów są jak przysłowiowa wisienka na torcie, bezglutenowym oczywiście :). Ciasto możesz również przełożyć dowolną masą i powstanie tort. Przekrój krążek w poprzek na dwa lub trzy blaty i przygotuj bezglutenową masę tortową (patrz niżej).
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Jajka umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. Żelatynę wsyp do szklanki i dodaj zimną wodę. Gdy zastygnie, wstaw szklankę do garnuszka z gorącą wodą, by żelatyna się rozpuściła. W misce ubij mikserem żółtka z cukrem na kogel-mogel. Do drugiej miski przełóż serek marscapone i wymieszaj go mikserem na najwolniejszych obrotach. Stopniowo dodawaj żółtka i miksuj. Kilka łyżek masy włóż do rozpuszczonej żelatyny. Wymieszaj łyżką i dodaj masy jajecznej. Wymieszaj mikserem. Jeśli bezglutenowa masa tortowa od razu jest wystarczająco gęsta, nałóż ją na ciasto. Jeśli nie, wstaw ją na kwadrans do lodówki, a następnie udekoruj nią ciasto. Wierzch obsyp migdałami. Gotowe!
Fit ciasto bezglutenowe z masą tortową najlepiej smakuje schłodzone, z filiżanką dobrej kawy…
KOMENTARZE