Blog

Ekspresowy budyń i kisiel bezglutenowy prowiant do szpitala i na wakacje

14/05/2022

Ekspresowy budyń i kisiel bezglutenowy prowiant do szpitala i na wakacje

14/05/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Odkryłam coś, co sprawdzi się w kuchni bezglutenowej w czasie podróży, pobytu w szpitalu, leniwego dnia czy nagłego głodu. „Budyń bezglutenowy na szybko” – pyszny w domu i na wakacjach, wystarczy wrzucić do plecaka, nigdy się nie zepsuje. Tak samo idealny, jak „kisiel bezglutenowy na szybko”. To takie bezglutenowe gorące kubki, tylko w wersji śniadaniowo – deserowej. Wsypujesz go do kubka z wrzątkiem i po 2-3 minutach masz gotowy posiłek. Mojej Zosi bardzo zasmakował jagodowy kisiel bezglutenowy na szybko, pozostałe smaki przetestuje w wakacje. Kisiele i budynie bezglutenowe na szybko wymyśliła firma Celiko, pierwszy w Polsce producent bezglutenowy. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowy gorący kubek na słodko

Celiko ma w ofercie trzy smaki kisielu bezglutenowego na szybko i trzy smaki budyniu bezglutenowego na szybko. Oczywiście budynie mają w składzie mleko krowie, zatem nie są dozwolone w diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Z kolei kisiele są całkowicie wegańskie i nie zawierają białego cukru (użyto cukru trzcinowego). 

Smaki budyniu bezglutenowego na szybko:

  • czekolada z miętą
  • caffe late
  • śmietankowy z malinami

Smaki kisielu bezglutenowego na szybko

  • agrestowo – bananowy (z sokiem z agrestu)
  • porzeczkowy ( z dodatkiem soku  z czarnej porzeczki)
  • jagodowy ( z dodatkiem soku z buraka)

Wszystkie te produkty są dostępne w firmowym sklepie internetowym Celiko, w wielu sklepach internetowych (Friendlyfoodshop.pl, ) , a także w stacjonarnych sklepikach eko i w supermarketach, na dziale z żywnością bezglutenową. 

Bezglutenowy kisiel na szybko – na biwak i do szpitala

Kisiele i budynie bezglutenowe z wersji „na szybko” to produkty, które warto mieć w bezglutenowej spiżarni. Przydadzą się na nagły pobyt w szpitalu, na wakacje bezglutenowe, na biwak czy szkolną wycieczkę. Ich zaletą jest szybkość i prostota wykonania, małe opakowanie (czyli do samolotu można wziąć spory zapas kisielu bezglutenowego na szybko), skład oraz smak. Nawet kilka miesięcy po terminie można je śmiało jeść – przetestowałam 😁

Jeśli lubicie bardziej wyrazisty smak, użyjcie 100-150 ml wrzątku zamiast podanych w przepisie 175 ml (niepełna szklanka). Powstanie wtedy bardziej gęsty i bardziej owocowy kisiel czy budyń. No i szybciej można go zjeść 😉

Opakowanie kisielu bezglutenowego na szybko oraz budyniu to koszt niespełna 1,30 do 2 zł. Opakowanie to porcja dla jednej osoby. 

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się