W sklepach internetowych można już kupić mix bezglutenowy i wegański na brownie – nawet w cenie 4 zł za opakowanie 300 g! To nowość marki Celiko – pierwszego w Polsce producenta żywności bezglutenowej. Mieszankę na brownie bezglutenowe przetestowały już osoby, które otrzymały od Bezglutenowej Mamy paczki na Dzień Dziecka. Z różnych miast płyną do mnie sygnały, że ten mix na bezglutenowe brownie ma bardzo dobry skład, przepis jest bajecznie prosty, a ciasto można wzbogacić orzechami, suszonymi owocami czy kawałkami czekolady. Przetestowałam – brownie Celiko jest pyszne i powstaje w ciągu 25 minut. Ma apetycznie popękany wierzch, intensywnie czarny kolor i lekko ciągnący, wilgotny środek…. Zdradzę, że pieczenie bezglutenowego brownie z tego mixu znajdzie się w programie kolonii bezglutenowych – na profilu Gluten Free Master Chef – już w  czerwcu i lipcu. Ale jeśli mimo wszystko wolisz gotowe wypieki, na moim blogu dowiesz się, gdzie kupić gotowe brownie bezglutenowe

Składniki na brownie bezglutenowe z mixu Celiko

  • opakowanie (300 g) mieszanki na bezglutenowe brownie
  • 1 jajko (na opakowaniu jest też przepis na wegańską wersję)
  • 100 ml oleju
  • 35 ml wody
  • opcjonalnie – 3 łyżki suszonej żurawiny
    bez konserwantów
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania
  • opcjonalnie: czekolada bezglutenowa na polewę
    rozpuszczona w kąpieli wodnej

Jak przygotować bezglutenowe brownie? Wersja klasyczna

  • piekarnik nastaw na 190 stopni C
  • blachę (np. o średnicy około 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia 
  • wszystkie składniki włóż do miski
  • wymieszaj łyżką lub mikserem TYLKO do połączenia składników
  • jeśli chcesz,dodaj suszone owoce, startą czekoladę lub orzechy
  • ciasto (ma być gęste) na bezglutenowe brownie przełóż do formy i wstaw do piekarnika na około 20-25 minut
  • gotowe brownie wystaw z piekarnika i ostudź, jeśli chcesz – udekoruj owocami, cukrem pudrem, roztopioną czekoladą lub bitą śmietaną
  • smacznego

Przepis na bezglutenowe i wegańskie brownie

Na etykiecie mixu na brownie Celiko jest też gotowy przepis na wegańską wersję tego ciasta. Potrzebne będą: mix na brownie, 1 łyżka mielonego siemienia lnianego, 100 ml oleju, 135 ml wody. Sposób przygotowania jest identyczny, jak w klasycznej wersji – z tą różnicą, że kilka minut wcześniej trzeba zalać wrzątkiem siemię lniane, wymieszać, ostudzić i dodać do miski zamiast jajka. Gotowe! 

Brawo dla Celiko za stworzenie taniej mieszanki na pyszne ciasto, odpowiedniej dla wegan na diecie bezglutenowej  – tym bardziej, że coraz więcej dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej ma jednocześnie nietolerancję jajek, mleka itd. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-06-17T06:49:27+00:0017 czerwca 2020|