Blog

Dzień kaszy jaglanej, chia i pizzy

30/06/2016

Dzień kaszy jaglanej, chia i pizzy

30/06/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czwarty dzień na naszej bezglutenowej kolonii we Wieleniu przebiegał pod hasłem kaszy jaglanej. Serwowaliśmy ją dwukrotnie, w różnej postaci. Ale większość dzieci w ogóle nie miała o tym pojęcia i pałaszowała bezglutenowe, jaglane dania z apetytem. Podczas posiłków mieliśmy też pod dostatkiem bezglutenowych wędlin i pieczywa.

 

30 czerwca kolonia 2016 (1)Dziś na śniadanie przygotowałyśmy z Grażynką jaglankę na ciepło: kaszę jaglaną z gotowanymi jabłkami  truskawkami, polaną owocowym dżemem. Możecie nie wierzyć, ale ze stołów zniknęła większość tej potrawy. Jakim cudem? Otóż wpadłyśmy na pomysł, by chodzić wśród dzieci z półmiskami i proponować każde danie.

 

29 czerwca kolonia 2016 (30)W ten sposób rozdzielamy surówki, wędliny, ale i dania główne. Dzięki tej metodzie każde bezglutenowe dziecko jest zachęcone do spróbowania nowego dania. I to naprawdę skutkuje.

Mamy więc podwójny sukces: pokazujemy dzieciom nowe smaki, a jednocześnie dbamy, by wyszły ze stołówki najedzone pożywnymi daniami.

 

29 czerwca kolonia 2016 (1)Potem nadszedł moment imienin Emilki, która zdmuchnęła symboliczną świeczkę na wegańskich mufinkach piernikowych (głównym składnikiem są buraki), przygotowanych według przepisu Mama Alergika Gotuje. Aromatyczne, z polewą niby-czekoladową, bez jakichkolwiek alergenów.

Co ciekawe, początkowo część dzieci podchodziła sceptycznie do tej przekąski. Babeczki wyglądały co prawda  atrakcyjnie i niby normalnie, ale nie wszyscy byli przekonani do degustacji. Gdy sceptycy ujrzeli zachwycone miny dzieci, które już pałaszowały babeczki, nikogo nie trzeba było zachęcać. Zniknęły w mig i wiele osób przychodziło po dokładkę.

 

27 czerwca kolonia 2016 (29)Obiad również zawierał kaszę jaglaną, tak ważną w żywieniu bezglutenowych dzieci. Grażynka ugotowała bezglutenowy krupnik, który ekspresowo znikał z talerza.

Jedna z dziewczynek zapytała, zanim pozwoliła nalać porcję zupy do talerza:

 

29 czerwca kolonia 2016 (4)Kolacja przebiegała pod hasłem warsztatów pieczenia bezglutenowej pizzy. Z 6 kilogramów bezglutenowego mixu B Schaer upiekliśmy kilkadziesiąt porcji pizzy. Pizzy pełnej sera lub sera bezlaktozowego, wędlin bezglutenowych, pomidorów, oliwek, papryki, ogórka… Nie muszę pisać, że pizza miała ogromne powodzenie? Smakowała zarówno dzieciom bezglutenowym, jak i glutenowym. Niestety, Bezglutenowa Mama jako prowadząca zajęcia, nie zdołała zrobić ani jednego zdjęcia…

Po kolacji rozpoczęły się przygotowania do meczu Polska – Portugalia. Dzieci zaopatrzyły się w przekąski, napoje i słodycze. Przygotowały pod dachem strefę kolonijnego kibica. Nie brakowało szalików, czapek, gwizdków, no i oczywiście bezpośredniej transmisji. I właśnie na tę szczególną okazję przygotowałyśmy z Grażynką deser owocowy z chia, na własnym mleku z brązowego ryżu basmati.

 

30 czerwca kolonia 2016 (2)Deser zszedł jak ciepłe bułeczki. Kilkoro dzieci zdobyło potrójne porcje, gdyż nie wszyscy dali się namówić na egzotyczną przekąskę. Od razu dostałyśmy z Grażynką zamówienie na podobny deser. Oczywiście planujemy powtórkę, ale na bezglutenowym mleku owsianym, z dodatkiem innych owoców i porządną porcją chia.

Jak zawsze zakończyłyśmy z Grażynką dzień bardzo pracowicie – tuż przed meczem.

 

Jadłospis bezglutenowej kolonii we Wieleniu – czwartek, 30 czerwca:

Śniadanie:

Świeżo upieczony chleb bezglutenowy Schaer, jaglanka z jabłkami, truskawkami i cynamonem, bezglutenowy keczup Madero, ser żółty bezlaktozowy Mlekovita, ser twarogowy naturalny oraz z ziołami, masło i masło klarowane, mleko bezlaktozowe Mlekovita oraz mleko wzbogacone witaminami ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu, bezglutenowa kawa Inka, herbata, woda,  bezglutenowa polędwica, dżem truskawkowy, bezglutenowa szynka, jogurt typu greckiego, mufinki jaglano – bananowe, a z Amarello: bezglutenowe musli Kolumba, bezglutenowa jaglanka z malinami, bezglutenowa granola owsiana.

Menu urodzinowe:

wegańskie muffinki buraczane;

Obiad:

bezglutenowy krupnik z kaszą jaglaną, spaghetti mięsno – warzywne z makaronem rurki i świderki, woda naturalna, sałata lodowa z sosem;

Kolacja:

warsztaty pieczenia bezglutenowe pizzy (mix Schaer B, ser żółty bezlaktozowy, bezglutenowe wędliny Żywiec Dobija i Balcerzak, keczup bezglutenowy Madero z Biedronki, oliwki, papryka, pomidor, ogórek, herbata.

Bezglutenowa kolonia we Wieleniu odbyła się pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Galeria zdjęć z bezglutenowej kolonii we Wieleniu – czwartek, 30 czerwca:

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się