Gdy moje dzieci mają dość czarnego ryżu, makaronu z teff czy kaszy gryczanej, robię na obiad drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze. Mam kilka przepisów, z jajkiem, bez jajka, na mieszance naturalnej, na miksie razowym itp. Dziś przygotowałam po raz pierwszy drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze z mieszanki na chleb jasny marki Grano. Znalazłam ją w kartonie w rogu kuchni, czekała chyba na dzisiejszy obiad 😁 Mieszanka ma w składzie mąkę jaglaną i cenny błonnik – łuskę babki płesznik, zawiera także suszone drożdże (jak większość miksów tej marki). Dlatego napisałam, że są to drożdżowe pyzy bezglutenowe z pięciu składników: z mąki, wody, oleju, octu i jajka.  Nie dodajemy już do ciasta drożdży.

Podobało mi się, że ciasto z tej mieszanki dobrze wyrosło i że mogłam łatwo uformować kształtne, gładkie kulki. Dzięki temu pyzy do końca zachowały swój ładny kształt. W czasie gotowania na parze po całym domu roznosił się cudny zapach drożdżowego ciasta, a wszystkim ciekła ślinka i pytali, ile jeszcze mają czekać. Drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze z mieszanki Grano udały się wyśmienicie, rewelacja. Zwarty, a jednocześnie lekki i puszysty miękisz. Jasny kolor, jak na pyzy przystało. Cudnie wyglądają na talerzu, łatwo je kroić i rozpływają się w ustach…

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Składniki drożdżowych pyz bezglutenowych na parze

15 sztuk

  • 500 g mieszanki bezglutenowej
    na chleb jasny Grano
  • 350 ml letniej wody
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu

Drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze najlepiej przygotować z mieszanki chlebowej. Trzeba pamiętać, że każdy miks bezglutenowy ma inny skład, zatem inaczej chłonie wodę. Oznacza to, że w zależności od użytej mieszanki inna będzie porcja wody. 

Wykonanie drożdżowych pyz bezglutenowych na parze

  • do miski wsyp mieszankę i wbij jajko
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej i ocet
  • ma powstać elastyczne ciasto, nie może być gliniaste (gdyby takie powstało, dodaj kilka łyżek wody)
  • przykryj miskę folią spożywczą i ustaw w ciepłym miejscu na około 30-50 minut, aż ciasto stanie się pulchne, porowate
  • naczynie do gotowania na parze (lub przystawkę varoma z thermomixa) natłuść olejem
  • dłońmi (mokrymi lub natłuszczonymi olejem) nabieraj porcje ciasta i formuj kulki; postępuj delikatnie, by nie zniszczyć porowatej struktury ciasta
  • układaj je w odstępach na naczyniu z dziurkami
  • jeśli nie zmieścisz wszystkich pampuchów bezglutenowych na sitku, pozostałe kulki układaj na papierze do pieczenia, natłuszczonym olejem; przykryj je ściereczką i ustaw w chłodniejszym miejscu; wstawisz je do parowania, gdy pierwsza porcja pyz będzie gotowa (po prostu przełożysz je łyżką delikatnie na sitko) 
  • wstaw naczynie do garnka z niewielką ilością wody; ma jej być tyle, by nie dotykała dna sitka
  • przykryj garnek i zostaw pyzy do wyrośnięcia na kilka, kilkanaście minut, aż niemal podwoja objętość
  • włącz ogień pod garnkiem i gotuj około 10-15 minut
  • gotowe, smacznego 😎
  • podawaj na słodko lub słono, niezjedzoną porcję możesz zamrozić

Tutaj kupisz