Blog

2

Drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze tylko 5 składników

27/09/2021

Drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze tylko 5 składników

27/09/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy moje dzieci mają dość czarnego ryżu, makaronu z teff czy kaszy gryczanej, robię na obiad drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze. Mam kilka przepisów, z jajkiem, bez jajka, na mieszance naturalnej, na miksie razowym itp. Dziś przygotowałam po raz pierwszy drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze z mieszanki na chleb jasny marki Grano. Znalazłam ją w kartonie w rogu kuchni, czekała chyba na dzisiejszy obiad 😁 Mieszanka ma w składzie mąkę jaglaną i cenny błonnik – łuskę babki płesznik, zawiera także suszone drożdże (jak większość miksów tej marki). Dlatego napisałam, że są to drożdżowe pyzy bezglutenowe z pięciu składników: z mąki, wody, oleju, octu i jajka.  Nie dodajemy już do ciasta drożdży.

Podobało mi się, że ciasto z tej mieszanki dobrze wyrosło i że mogłam łatwo uformować kształtne, gładkie kulki. Dzięki temu pyzy do końca zachowały swój ładny kształt. W czasie gotowania na parze po całym domu roznosił się cudny zapach drożdżowego ciasta, a wszystkim ciekła ślinka i pytali, ile jeszcze mają czekać. Drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze z mieszanki Grano udały się wyśmienicie, rewelacja. Zwarty, a jednocześnie lekki i puszysty miękisz. Jasny kolor, jak na pyzy przystało. Cudnie wyglądają na talerzu, łatwo je kroić i rozpływają się w ustach…

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Składniki drożdżowych pyz bezglutenowych na parze

15 sztuk

  • 500 g mieszanki bezglutenowej
    na chleb jasny Grano
  • 350 ml letniej wody
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu

Drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze najlepiej przygotować z mieszanki chlebowej. Trzeba pamiętać, że każdy miks bezglutenowy ma inny skład, zatem inaczej chłonie wodę. Oznacza to, że w zależności od użytej mieszanki inna będzie porcja wody. 

Wykonanie drożdżowych pyz bezglutenowych na parze

  • do miski wsyp mieszankę i wbij jajko
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej i ocet
  • ma powstać elastyczne ciasto, nie może być gliniaste (gdyby takie powstało, dodaj kilka łyżek wody)
  • przykryj miskę folią spożywczą i ustaw w ciepłym miejscu na około 30-50 minut, aż ciasto stanie się pulchne, porowate
  • naczynie do gotowania na parze (lub przystawkę varoma z thermomixa) natłuść olejem
  • dłońmi (mokrymi lub natłuszczonymi olejem) nabieraj porcje ciasta i formuj kulki; postępuj delikatnie, by nie zniszczyć porowatej struktury ciasta
  • układaj je w odstępach na naczyniu z dziurkami
  • jeśli nie zmieścisz wszystkich pampuchów bezglutenowych na sitku, pozostałe kulki układaj na papierze do pieczenia, natłuszczonym olejem; przykryj je ściereczką i ustaw w chłodniejszym miejscu; wstawisz je do parowania, gdy pierwsza porcja pyz będzie gotowa (po prostu przełożysz je łyżką delikatnie na sitko) 
  • wstaw naczynie do garnka z niewielką ilością wody; ma jej być tyle, by nie dotykała dna sitka
  • przykryj garnek i zostaw pyzy do wyrośnięcia na kilka, kilkanaście minut, aż niemal podwoja objętość
  • włącz ogień pod garnkiem i gotuj około 10-15 minut
  • gotowe, smacznego 😎
  • podawaj na słodko lub słono, niezjedzoną porcję możesz zamrozić

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (2)

Anna 12/10/2021 20:51
Witam. Synek 7lat, zmiany skórne i częste infekcje, katary. Jesteśmy po badaniach i już 8tydzien na diecie eliminacyjnej. Nie może synek jesc glutenu, mleka, jajka, migdałów, gryki, orzechów itp. Co mam mi dawać na obklad do chleba?? Oto jest pytanie. Kończą mi się pomysły a dziecku nudzą smaki ciecierzycy, soczewicy o fasoli☹️Proszę o pomoc
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/10/2021 11:06
Ojej, nie macie łatwo, ale to nie koniec świata :) Czy synek lubi szynki, pasztety, dżemy, domowe wędliny? Bo nic nie wspominasz, bys je serwowała :) A robiłaś twarożek ze słonecznika?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się