Gdy moje dzieci mają dość czarnego ryżu, makaronu z teff czy kaszy gryczanej, robię na obiad drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze. Mam kilka przepisów, z jajkiem, bez jajka, na mieszance naturalnej, na miksie razowym itp. Dziś przygotowałam po raz pierwszy drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze z mieszanki na chleb jasny marki Grano. Znalazłam ją w kartonie w rogu kuchni, czekała chyba na dzisiejszy obiad 😁 Mieszanka ma w składzie mąkę jaglaną i cenny błonnik – łuskę babki płesznik, zawiera także suszone drożdże (jak większość miksów tej marki). Dlatego napisałam, że są to drożdżowe pyzy bezglutenowe z pięciu składników: z mąki, wody, oleju, octu i jajka. Nie dodajemy już do ciasta drożdży.
Podobało mi się, że ciasto z tej mieszanki dobrze wyrosło i że mogłam łatwo uformować kształtne, gładkie kulki. Dzięki temu pyzy do końca zachowały swój ładny kształt. W czasie gotowania na parze po całym domu roznosił się cudny zapach drożdżowego ciasta, a wszystkim ciekła ślinka i pytali, ile jeszcze mają czekać. Drożdżowe pyzy bezglutenowe na parze z mieszanki Grano udały się wyśmienicie, rewelacja. Zwarty, a jednocześnie lekki i puszysty miękisz. Jasny kolor, jak na pyzy przystało. Cudnie wyglądają na talerzu, łatwo je kroić i rozpływają się w ustach…
Składniki drożdżowych pyz bezglutenowych na parze
15 sztuk