16/01/2018
16/01/2018
Nigdzie nie kupicie bezglutenowego makowca, ale łatwo upieczecie go w bezglutenowej kuchni. Domowy makowiec bezglutenowy najlepiej smakuje z masą przygotowaną samodzielnie. Uwierzcie, że masy makowe z puszki nie mają fajnego składu…
Mój przepis na domowy makowiec bezglutenowy jest prosty, bazuje oczywiście na cieście drożdżowym (np. na bazie Mix for Bread Balviten). Makowiec można udekorować lukrem i skórką pomarańczową, ale świetnie smakuje z bezglutenową kruszonką. Polecam to ciasto na bezglutenowy Dzień Babci :).
Domowa strucla bezglutenowa, podobnie jak wszystkie ciasta drożdżowe gluten-free, dość szybko czerstwieje. Ostudzony i udekorowany makowiec możemy podzielić na porcje i zamrozić. Taki zamrożony makowiec można potem odświeżyć w piekarniku lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Zapisz się