To chyba mój pierwszy, domowy chleb bezglutenowy z orzechami. Smakuje całej rodzinie! Jest mięciutki i puszysty, ma ładny kolor i pozostaje dość długo świeży. Ten chleb bezglutenowy z orzechami piekę od kilku tygodni i za każdym razem znika z lnianego worka w ekspresowym tempie. Piekę go z nowego mixu do bezglutenowych wypieków, bo dzięki temu uzyskuję pieczywo, które lubią dzieci. A po co orzechy w chlebie? Bo miło jest nagryźć taką niespodziankę w kanapce :). A dorośli i dzieci na diecie bezglutenowej lubią być zaskakiwane, prawda? Jeśli jednak z różnych względów chcecie zrezygnować z orzechów, po prostu pomińcie je w przepisie. Zapewniam, że i tak uzyskacie pyszny, domowy chleb bezgutenowy.
Orzechy posiekaj nożem na kawałeczki. Mix for Bread wymieszaj z suszonymi drożdżami (możesz zamiennie użyć około 13 g drożdży świeżych, rozpuszczonych w wodzie), następnie dodaj sól (nie syp soli bezpośrednio na drożdże). Powoli wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem (haki). Ciasto na domowy chleb bezglutenowy z orzechami trzeba wyrabiać około 5 minut, by je dobrze napowietrzyć. Pod koniec miksowania dodaj olej. Wsyp 2/3 orzechów i wymieszaj ciasto łyżką. Przełóż masę do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – ciasto powinno w niej zająć około 1/2 wysokości. Przykryj mokrą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piekarnik nastaw na 200 stopni C (góra- dół). Na dolną blaszkę wstaw naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze podczas pieczenia. Wyrośnięte ciasto posmaruj wodą, letnim mlekiem lub jajkiem i posyp resztą orzechów. Wstaw do piekarnika na około 40-50 minut. Piecz do suchego patyczka.
Bezglutenowe pieczywo należy kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Najlepiej przechowywać je w lnianym worku, nigdy w folii. W sezonie grzewczym warto do worka włożyć ćwiartkę jabłka i wymieniać je co 2-3 dni. Owoc pomoże zachować wilgotność wewnątrz worka i dodatkowo wpłynie na jego świeżość.
Domowy chleb bezglutenowy z orzechami – to pięknie brzmi, prawda? Ale zapewniam, że równie cudownie smakuje. Smak tego chleba docenią dzieci na diecie bezglutenowej, ale również dorośli i glutenożercy. On jest po prostu pyszny! Jak upieczecie, proszę przyślijcie Bezglutenowej Mamie zdjęcia :).