Bezy ze zwykłych piekarni musimy omijać szerokim łukiem. Są wyrabiane i wypiekane w oparach glutenowych mąk, a tym samym silnie zanieczyszczone glutenem. Bezy te nie są bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Jeśli więc chcemy naszym bezglutenowym dzieciom pokazać smaki własnego dzieciństwa, przygotujmy sami bezglutenowe bezy. Wystarczą trzy składniki i nie potrzeba nawet miksera! Oto mój przepis na bezglutenowe bezy z domowego piekarnika!
A jeśli lubicie eksperymenty i kolory, spróbujcie przygotować bezglutenowe bezy różowe, kawowe lub kakaowe. Wystarczy mały dodatek i zwykłe bezy zamienią się w niecodzienny rarytas…
Z tego samego przepisu na tort bezglutenowy można przygotować blaty do Pavlovy, czyli tortu z bitą śmietaną i owocami. Zamiast kleksików uformuj wtedy na każdej blasze po jednym dużym kole i piecz nieco dłużej.
Tak jak wspomniałam: nawet jeśli masa białkowo-cukrowa nie wyjdzie tak sztywna, jak powinna, i tak przeznaczcie ją na bezy. Mnie czasem wychodzą płaskie jak biszkopty, a czasem cudnie strzeliste i zakręcone, a niekiedy troszkę zbyt przyrumienione od góry. Obie wersje są pyszne dla dzieci z celiakią, dorosłych na diecie bezglutenowej i dla glutenożerców. Sprawdziłam to wielokrotnie.