Blog

Nie wszystkie bezy są bezglutenowe

03/02/2015

Nie wszystkie bezy są bezglutenowe

03/02/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezy są najczęściej wypiekane w piekarniach, jako produkt uboczny przy produkcji ciast, biszkoptów, placków. Oczywiście takie bezy nie są już bezglutenowe – nawet jeśli ich skład jest bez zarzutu (czyli tylko białko jaja i cukier). W zwykłej piekarni czy cukierni nie jest możliwe wyprodukowanie czegokolwiek bez glutenu. Bo mąka pszenna jest tam w powietrzu, na maszynach, w piecach, na ubraniach pracowników – wszędzie.

Ale znalazłam firmę, która specjalizuje się tylko w bezach :). Kupimy je w Tesco i Carrefourze. Uwaga: przed zakupem sprawdźcie etykietę – musicie umieć rozpoznać, czy jest tam gluten lub zanieczyszczenia krzyżowe. Bezy bezglutenowe to naprawdę rzadkość. Na szczęście można je łatwo upiec: oto mój przepis na domowe bezy bezglutenowe. Mam kolejną dobrą informację z 2021 r.: beziki bezglutenowe pojawiły się w sprzedaży w lodziarniach Grycan w całej Polsce (zlokalizowane są głównie w galeriach handlowych).

 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + e-booki

Jak to jest z bezami bezglutenowymi w sprzedaży?

Bezy bezglutenowe, które znalazłam w marketach w 2015 r. wytwarza firma Ubana, która istnieje od ćwierć wieku. Specjalizuje się wyłącznie w produkcji bez: jako ciasteczek, ale i suchych tortów bezowych.

Bezy nie są u nas produktem ubocznym, lecz podstawowym i jedynym – zapewnia pracownica firmy, z którą rozmawiam. – Produkujemy je z białek w proszku i cukru. Ponieważ sprzedajemy nasze produkty jako bezglutenowe do sieci, mamy wszystkie badania w tym kierunku.

Bezglutenowe bezy z firmy Ubana dostępne są m. in. w Tesco oraz w Carrefour. Uwaga: ponieważ obie sieci handlowe mają także „zwykłe” bezy, przy zakupach zwróćcie uwagę na producenta oraz na obecność napisu: „produkt bezglutenowy”.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się