Czy zawsze trzeba ściśle stosować się do przepisów producentów na opakowaniach mieszanek? Oczywiście, że nie, i oto dowód. Dziś rano z naturalnej mieszanki biszkoptowej Dr. Żurka usmażyłam ekspresowe placuszki z owocami.
Zaczęło się od tego, że moja 17-letnia licealistka z celiakią potrzebowała do bezglutenowej śniadaniówki coś pożywnego i ekspresowego. W ręce wpadła mi wspomniana mieszanka na ciasto biszkoptowe, wyszperałam stary przepis z mojego bloga i sukces! Po chwili do bezglutenowej śniadaniówki pakowałam biszkoptowe placuszki z owocami, do tego serek wysokobiałkowy z Lidla i pokrojone jabłka.
Dlatego od razu dzielę się tym przepisem, bo chcę Was zachęcić do eksperymentowania w kuchni. Jeśli macie już troszeczkę doświadczenia w przepisach bezglutenowych, śmiało zmieniajcie lub mieszajcie mąki lub mixy, bo zyska nie tylko podniebienia, ale i Wasze zdrowie (np. mieszanki Dr. Żurka mają bardzo dużo błonnika).
A biszkoptowe placuszki bezglutenowe z owocami (lub bez) sprawdzą się nie tylko w śniadaniówce, ale też w plecaku na szkolna wycieczkę, na całodzienny rejs kajakami czy do pracy.
Jeśli chcesz uzyskać ładne kształty i grubsze placuszki, wlewaj ciasto do natłuszczonych silikonowych foremek do omletów.
Ciasto na biszkoptowe placuszki bezglutenowe z owocami możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.