Blog

3

Do bezglutenowej śniadaniówki: biszkoptowe placuszki z owocami, pełne błonnika

17/05/2023

Do bezglutenowej śniadaniówki: biszkoptowe placuszki z owocami, pełne błonnika

17/05/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 2 osoby
Czas 10 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Pytacie co do bezglutenowej śniadaniówki? Biszkoptowe placuszki!

Czy zawsze trzeba ściśle stosować się do przepisów producentów na opakowaniach mieszanek? Oczywiście, że nie, i oto dowód. Dziś rano z naturalnej mieszanki biszkoptowej Dr. Żurka usmażyłam ekspresowe placuszki z owocami. 

Zaczęło się od tego, że moja 17-letnia licealistka z celiakią potrzebowała do bezglutenowej śniadaniówki coś pożywnego i ekspresowego. W ręce wpadła mi wspomniana mieszanka na ciasto biszkoptowe, wyszperałam stary przepis z mojego bloga i sukces! Po chwili do bezglutenowej śniadaniówki pakowałam biszkoptowe placuszki z owocami, do tego serek wysokobiałkowy z Lidla i pokrojone jabłka. 

Dlatego od razu dzielę się tym przepisem, bo chcę Was zachęcić do eksperymentowania w kuchni. Jeśli macie już troszeczkę doświadczenia w przepisach bezglutenowych, śmiało zmieniajcie lub mieszajcie mąki lub mixy, bo zyska nie tylko podniebienia, ale i Wasze zdrowie (np. mieszanki Dr. Żurka mają bardzo dużo błonnika).

A biszkoptowe placuszki bezglutenowe z owocami (lub bez) sprawdzą się nie tylko w śniadaniówce, ale też w plecaku na szkolna wycieczkę, na całodzienny rejs kajakami czy do pracy.

Składniki

  • 120 g naturalnej mieszanki na ciasto biszkoptowe Dr Żurek bez glutenu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 20 g cukru
  • 1 bardzo dojrzały banan ( lub jabłko, gruszka)
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli suche
Poznaj inne 100% naturalne mieszanki bezglutenowe marki Dr Żurek bez glutenu

Wykonanie

  • Wymieszaj suche składniki.
  • Banana rozgnieć widelcem (jeśli chcesz użyć jabłka, zetrzyj je) i dodaj do miski z suchymi składnikami.
  • Wlej mleko i wyrabiaj ciasto mikserem około 2 minuty.
  • Pod koniec dodaj olej.
  • Rozgrzej patelnię naleśnikową i wlej kilka kropli oleju.
  • Na rozgrzaną patelnię wlewaj porcjami ciasto, smaż na małym ogniu z obu stron.
  • Ostudź na metalowej kratce.

Jeśli chcesz uzyskać ładne kształty i grubsze placuszki, wlewaj ciasto do natłuszczonych silikonowych foremek do omletów.

bezglutenowe placuszki biszkoptowe z owocami piekarnia dr zurek bez glutenu

Ciasto na biszkoptowe placuszki bezglutenowe z owocami możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

KOMENTARZE (3)

Weronika 05/07/2023 09:49
Jaką mieszanką mogę zastąpić mieszankę Dr Żurek? Czy mogę użyć np. mieszanki Schar lub Balviten? Jeśli tak, jakie powinny być proporcje mąki i pozostałych składników?
Aga 03/06/2023 23:38
Czy mogę czymś zastąpić jajko?
Bezglutenowa Mama 05/06/2023 09:17
Znasz bezglutenowy zamiennik jaja w proszku? Śmiało można go użyć :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się