Blog

Dlaczego chleb bezglutenowy kruszy się i trudno go posmarować masłem?

20/02/2023

Dlaczego chleb bezglutenowy kruszy się i trudno go posmarować masłem?

20/02/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dlaczego chleb bezglutenowy się kruszy i trudno go posmarować masłem?

Was też do szału doprowadza chleb bezglutenowy, który się kruszy i trudno go posmarować masłem? To strata pieniędzy, ale też brak śniadania do szkoły lub do pracy. Dlatego warto wiedzieć, dlaczego niektóre chleby bezglutenowe się kruszą i jakie piec lub kupować pieczywo, by tego uniknąć. 

Chleb bezglutenowy, jak sama nazwa wskazuje, nie zawiera glutenu, dlatego różni się od pszennego nie tylko smakiem i zapachem, ale też strukturą i miękiszem. Bywa, że tanie chleby bezglutenowe są zbyt miękkie lub zbyt suche, często się kruszą i trudno je posmarować masłem. To wina receptury albo braku dodatków funkcjonalnych zastępujących gluten.

Pamiętajcie, że dobre pieczywo bezglutenowe wygląda, smakuje, pachnie i zachowuje się identycznie, jak wypieki pszenno - żytnie. To nieprawda, że każdy chleb bezglutenowy się kruszy. 

Zerknijcie na kilka wskazówek, które pozwolą uniknąć rozczarowań na diecie bezglutenowej. 

Co zrobić, by chleb bezglutenowy się nie kruszył?

Jeśli już się zdarzyło, że kupiliście chleb bezglutenowy, który się kruszy w czasie smarowania masłem, spróbujcie go uratować. Zobaczcie podpowiedzi, jak smarować chleb bezglutenowy, który się kruszy.

  • masło, krem czekoladowy, powidła, masło orzechowe i wszelkie inne smarowidła najlepiej wyjąć z lodówki około godzinę przed posiłkiem
  • sprawdza się smarowanie kanapki cieniutkimi plasterkami ukrojonego, miękkiego masła
  • ważne jest delikatne operowanie nożem: po wierzchu, prawie w powietrzu, by nie naruszać delikatnej struktury kruszącego się chleba bezglutenowego
  • najlepiej smarować chleb na płaskiej powierzchni, np. na desce lub na stole, a nie na talerzu 

Na zdjęciu obok zobaczcie przykład: ten sam chleb bezglutenowy posmarowałam zimnym masłem oraz miękkim. Widać różnicę, prawda?

Co zrobić, by chleb bezglutenowy się nie kruszył?

Macie pełne prawo reklamować w sklepie chleb, który się kruszy.

bezglutenowy chleb nie kruszy sie

Chleb dla osoby z celiakią musi być hermetycznie zamknięty i opisany wyraźnie jako bezglutenowy (wyjątek: lokalne piekarnie w 100% bezglutenowe). 

Jak poznać, który chleb będzie się kruszył?

  • Generalnie droższe chleby bezglutenowe nie kruszą się, bo są wytworzone według nowoczesnej technologii. Podobnie z chlebami z rzemieślniczych, lokalnych piekarni bezglutenowych (ale nie ma reguły). 
  • Z tańszymi chlebami bywa różnie. Najnowszy przykład: w Lidlu była w weekend promocja na chleb bezglutenowy marki WISO, po 4,40 zł (przecena z 6,60 zł) za krojony bochenek o wadze 300 g. Okazja niesamowita, ale... w wielu komentarzach na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku pisaliście, że on koszmarnie się kruszy (patrz poniżej), zarówno przy smarowaniu, jak już na etapie wyjmowania z worka. 
  • W sprzedaży najczęściej są krojone chleby bezglutenowe, a one są bardziej niż całe bochenki narażone na uszkodzenia mechaniczne w transporcie i w sklepie. Niestety, dopóki nie otworzymy hermetycznego worka z chlebem, niewiele o nim wiemy, nie widzimy struktury kromek.
  • Przed zakupem obejrzyj opakowane ze wszystkich stron i staraj się dostrzec, czy kromki są całe. Nie duś i nie maltretuj opakowania, a tylko je obejrzyj z każdej strony.
Jak poznać, który chleb będzie się kruszył?


kruszy sie chleb bezglutenowy schaer

Ważne wskazówki dla zjadaczy chleba

  • Jeśli kroicie gotowy lub domowy bochen bezglutenowy, unikaj zbyt cienkich kromek
  • Gdy kupujecie chleb bezglutenowy w markecie, nie wkładaj go na spód torby zakupowej, lecz na wierzch.
  • Nie smarujcie masłem ciepłego, wilgotnego chleba  (np. kromek świeżo odgrzanych na parze)
  • Odmrożony chleb bezglutenowy może być bardziej podatny na kruszenie (ale nie zawsze). Jeśli chleb jest zamrożony przez wiele miesięcy, wpływa to niekorzystnie na jego strukturę po odmrożeniu
  • Gdy chleb się kruszy, macie pełne prawo go zareklamować w sklepie, na podstawie paragonu lub wydruku z karty płatniczej. To zbyt drogi produkt, by zlekceważyć wydatek. 
  • Warto interweniować u producenta, by on również otrzymał informację o wadzie pieczywa i miał szansę zareagować
  • Nie marnuj takiego pieczywa: ususz je na bułkę tartą albo usmaż grzanki
Ważne wskazówki dla zjadaczy chleba

Bywa, że kruszy się domowy chleb bezglutenowy. Wtedy wystarczy zmodyfikować recepturę (dodać więcej płynu) lub sposób wytwarzania (np. dłużej wyrabiać ciasto, krócej piec lub zmniejszyć temperaturę) albo przechowywania. Każdy przepis trzeba przeanalizować oddzielnie i poszukać rozwiązania. 

Bo nie ulega wątpliwości, że domowy chleb bezglutenowy, zwłaszcza na bazie mąk jednorodnych i błonników, czasem ziemniaków czy innych warzyw, jest najlepszy. U nas numerem jeden jest wielozbożowy chleb na zakwasie z mojej książki kucharskiej "W kuchni Bezglutenowej Mamy" (zdjęcie poniżej)

chleb bezglutenowy na zakwasie nie kruszy sie

Jest kilka rodzajów chleba bezglutenowego, które nigdy się nie kruszą ...

Cena ma znaczenie

Jestem na diecie bezglutenowej z powodu celiakii od 1979 r., a moja córka od 2010 r. Przetestowałyśmy setki chlebów.

Nigdy, ale to nigdy nie kruszyły się m. in. mięciutkie chleby bezglutenowe z serii Maestro włoskiej marki Schär  (dostępne na zdrowej półce w Netto, w sklepach Kuchni Świata, w sklepie Jedzbezglutenu.pl), chleby z piekarni Putka Bez Glutenu, Sano Gluten Free i Incola, a także z rzemieślniczej piekarni Dr Żurek bez glutenu. Te chleby przetrwały nawet delikatne smarowanie zimnym masłem!

Tych sprawdzonych marek chlebów bezglutenowych, które się nie kruszą, jest więcej, ale nie sposób je wymienić. Jeśli macie swoje "pewniaki", dajcie znać w komentarzu. 

Cena ma znaczenie
chleb bezglutenowy nie kruszy sie dr zurek bez glutenu

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się