Was też do szału doprowadza chleb bezglutenowy, który się kruszy i trudno go posmarować masłem? To strata pieniędzy, ale też brak śniadania do szkoły lub do pracy. Dlatego warto wiedzieć, dlaczego niektóre chleby bezglutenowe się kruszą i jakie piec lub kupować pieczywo, by tego uniknąć.
Chleb bezglutenowy, jak sama nazwa wskazuje, nie zawiera glutenu, dlatego różni się od pszennego nie tylko smakiem i zapachem, ale też strukturą i miękiszem. Bywa, że tanie chleby bezglutenowe są zbyt miękkie lub zbyt suche, często się kruszą i trudno je posmarować masłem. To wina receptury albo braku dodatków funkcjonalnych zastępujących gluten.
Pamiętajcie, że dobre pieczywo bezglutenowe wygląda, smakuje, pachnie i zachowuje się identycznie, jak wypieki pszenno - żytnie. To nieprawda, że każdy chleb bezglutenowy się kruszy.
Zerknijcie na kilka wskazówek, które pozwolą uniknąć rozczarowań na diecie bezglutenowej.
Jeśli już się zdarzyło, że kupiliście chleb bezglutenowy, który się kruszy w czasie smarowania masłem, spróbujcie go uratować. Zobaczcie podpowiedzi, jak smarować chleb bezglutenowy, który się kruszy.
Na zdjęciu obok zobaczcie przykład: ten sam chleb bezglutenowy posmarowałam zimnym masłem oraz miękkim. Widać różnicę, prawda?
Macie pełne prawo reklamować w sklepie chleb, który się kruszy.
Chleb dla osoby z celiakią musi być hermetycznie zamknięty i opisany wyraźnie jako bezglutenowy (wyjątek: lokalne piekarnie w 100% bezglutenowe).
Bywa, że kruszy się domowy chleb bezglutenowy. Wtedy wystarczy zmodyfikować recepturę (dodać więcej płynu) lub sposób wytwarzania (np. dłużej wyrabiać ciasto, krócej piec lub zmniejszyć temperaturę) albo przechowywania. Każdy przepis trzeba przeanalizować oddzielnie i poszukać rozwiązania.
Bo nie ulega wątpliwości, że domowy chleb bezglutenowy, zwłaszcza na bazie mąk jednorodnych i błonników, czasem ziemniaków czy innych warzyw, jest najlepszy. U nas numerem jeden jest wielozbożowy chleb na zakwasie z mojej książki kucharskiej "W kuchni Bezglutenowej Mamy" (zdjęcie poniżej)
Jest kilka rodzajów chleba bezglutenowego, które nigdy się nie kruszą ...
Jestem na diecie bezglutenowej z powodu celiakii od 1979 r., a moja córka od 2010 r. Przetestowałyśmy setki chlebów.
Nigdy, ale to nigdy nie kruszyły się m. in. mięciutkie chleby bezglutenowe z serii Maestro włoskiej marki Schär (dostępne na zdrowej półce w Netto, w sklepach Kuchni Świata, w sklepie Jedzbezglutenu.pl), chleby z piekarni Putka Bez Glutenu, Sano Gluten Free i Incola, a także z rzemieślniczej piekarni Dr Żurek bez glutenu. Te chleby przetrwały nawet delikatne smarowanie zimnym masłem!
Tych sprawdzonych marek chlebów bezglutenowych, które się nie kruszą, jest więcej, ale nie sposób je wymienić. Jeśli macie swoje "pewniaki", dajcie znać w komentarzu.