Blog

Dla babci i dziadka: ryżowy biszkopt bezglutenowy z bitą śmietaną i wiśniami, prosty przepis

17/01/2023

Dla babci i dziadka: ryżowy biszkopt bezglutenowy z bitą śmietaną i wiśniami, prosty przepis

17/01/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 60 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Ryżowy biszkopt bezglutenowy z bitą śmietaną to smak dzieciństwa naszych babć i dziadków

Uwaga, to jest przepis dla dzieci! :) 

Gdy Babcia, Dziadek lub wnuczęta są na diecie bezglutenowej, warto świętować ten dzień przy cieście bez glutenu, które każdy lubi. No bo po co piec dwa ciasta, z glutenem i bez?

Oto tani i prosty przepis na ryżowy biszkopt bezglutenowy z bitą śmietaną i wiśniami. To na pewno smak dzieciństwa większości babć, dziadków, ale i wnuków. Kto nie jadł puszystego biszkoptu, popijając kubkiem ciepłego mleka, ręka w górę :)

Ryżowy biszkopt bezglutenowy to idealne ciasto dla seniorów. Mięciutkie, puszyste, bez pestek, orzechów, maku czy kandyzowanego cukru i twardych posypek (nie żartuję, przecież seniorzy mają czasem słabsze zęby lub protezy). Samo wchodzi!

Zadbałam, by mój ryżowy biszkopt bezglutenowy był tanim ciastem. Dlatego zamiast mixu użyłam taniej mąki ryżowej (akurat zdobyłam mąkę Incoli w promocji), a drogi serek mascarpone zastąpiłam fixem do bitej śmietany. Kilka wiśni znalazłam w zamrażarce i gotowe. Dla urozmaicenia smaku dodałam też mąkę z ciecierzycy, ale jeśli wolicie bardziej klasyczne nuty, użyjcie mąki kukurydzianej.  

Składniki biszkoptu ryżowego

  • 4 jajka (użyłam wiejskich, dużych)
  • szczypta soli
  • 60 g bezglutenowej mąki ryżowej
  • 30 g bezglutenowej mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 jasny budyń bezglutenowy (około 35 g)
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka oleju
Hit Internetu: puszysty bezglutenowy biszkopt z mąki ziemniaczanej - od Antka

Składniki dekoracji

  • około 100 g morelowego lub truskawkowego dżemu
  • 200 g śmietanki kremówki
  • fix bezglutenowy do bitej śmietany
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • opcjonalnie kilka łyżeczek wiórków czekoladowych
  • kilka mrożonych lub świeżych wiśni (lub inne owoce)
ryżowy biszkopt bezglutenowy dla babci prosty przepis

Pamiętaj, by ciasto mieszać łyżką powoli, aby utrzymać puszystą konsystencję

Wykonanie biszkoptu

  • nastaw piekarnik na 180 stopni C, góra - dół
  • spód tortownicy (średnica około 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp bułka tartą lub mielonymi orzechami
  • mąki przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia
  • oddziel białka od żółtek
  • białka ubij na puch ze szczyptą soli, stopniowo wsypuj cukier i ubijaj jeszcze około 1 minutę
  • porcjami dodawaj żółtka i delikatnie mieszaj łyżką
  • porcjami dodawaj suche składniki i delikatnie mieszaj łyżką
  • ciasto przelej do formy i piecz około 45 minut na środkowej półce (do tzw. suchego patyczka)

Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika i zrzuć na podłogę z wysokości około 30 cm. Odstaw do ostudzenia, nawet na całą noc. Gdy ostygnie, przełóż ryżowy biszkopt bezglutenowy na metalową kratkę i przykryj bawełnianą ściereczką.

Dekorowanie biszkoptu

  • wierzch ciasta posmaruj dżemem
  • fix do bitej śmietany wymieszaj z 3 łyżeczkami cukru pudru
  • schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę (około 10 minut)
  • wsyp fix i ubijaj jeszcze przez chwilę
  • ubitą śmietanę wymieszaj z wiórkami czekoladowymi
  • rozłóż ją równomiernie na warstwie dżemu
  • wyrównaj powierzchnię mokrym nożem
  • udekoruj mrożonymi lub świeżymi owocami i wstaw do lodówki
  • smacznego i na zdrowie!

Z takim ciastem można maszerować na Dzień Babci i Dziadka nawet do króla! Do tego równie słodka laurka  i można świętować. 

Od zawsze uważam, że najlepszym prezentem dla babci i dziadka są własnoręczne prace, a nie kupione gadżety. Chyba się ze mną zgodzicie? Podpowiedzcie zatem dzieciom, by z Waszą pomocą (lub bez) upiekły ryżowy biszkopt bezglutenowy z bitą śmietaną i wiśniami, a sami skosztujecie pyszne ciasto :)


{współpraca reklamowa]

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się