Uwaga, to jest przepis dla dzieci! :)
Gdy Babcia, Dziadek lub wnuczęta są na diecie bezglutenowej, warto świętować ten dzień przy cieście bez glutenu, które każdy lubi. No bo po co piec dwa ciasta, z glutenem i bez?
Oto tani i prosty przepis na ryżowy biszkopt bezglutenowy z bitą śmietaną i wiśniami. To na pewno smak dzieciństwa większości babć, dziadków, ale i wnuków. Kto nie jadł puszystego biszkoptu, popijając kubkiem ciepłego mleka, ręka w górę :)
Ryżowy biszkopt bezglutenowy to idealne ciasto dla seniorów. Mięciutkie, puszyste, bez pestek, orzechów, maku czy kandyzowanego cukru i twardych posypek (nie żartuję, przecież seniorzy mają czasem słabsze zęby lub protezy). Samo wchodzi!
Zadbałam, by mój ryżowy biszkopt bezglutenowy był tanim ciastem. Dlatego zamiast mixu użyłam taniej mąki ryżowej (akurat zdobyłam mąkę Incoli w promocji), a drogi serek mascarpone zastąpiłam fixem do bitej śmietany. Kilka wiśni znalazłam w zamrażarce i gotowe. Dla urozmaicenia smaku dodałam też mąkę z ciecierzycy, ale jeśli wolicie bardziej klasyczne nuty, użyjcie mąki kukurydzianej.
Pamiętaj, by ciasto mieszać łyżką powoli, aby utrzymać puszystą konsystencję
Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika i zrzuć na podłogę z wysokości około 30 cm. Odstaw do ostudzenia, nawet na całą noc. Gdy ostygnie, przełóż ryżowy biszkopt bezglutenowy na metalową kratkę i przykryj bawełnianą ściereczką.
Z takim ciastem można maszerować na Dzień Babci i Dziadka nawet do króla! Do tego równie słodka laurka i można świętować.
Od zawsze uważam, że najlepszym prezentem dla babci i dziadka są własnoręczne prace, a nie kupione gadżety. Chyba się ze mną zgodzicie? Podpowiedzcie zatem dzieciom, by z Waszą pomocą (lub bez) upiekły ryżowy biszkopt bezglutenowy z bitą śmietaną i wiśniami, a sami skosztujecie pyszne ciasto :)
{współpraca reklamowa]
KOMENTARZE