W moich przepisach na pierniczki bezglutenowe biały cukier buraczany łatwo zastąpić ksylitolem, erytrolem, miodem, syropami, melasą – w sklepach ze zdrową żywnością jest sporo tych zamienników. Gorzej z dekorowanie pierniczków bezglutenowych bez cukru. Bo wszystkie gotowe ozdoby są na bazie białego cukru. Ale mam kilka podpowiedzi i od razu dziele się wiedzą, czym udekorować bezglutenowe pierniki bez cukru. Zdradzę tylko, że jednym ze sprawdzonych wynalazków jest dobrej jakości czekolada bezglutenowa bez dodatku cukru.
Erytrol zmiel w młynku do kawy, wymieszaj z wodą i sokiem – bezglutenowy lukier bez cukru jest gotowy. Można nim ozdobić pierniczki, ciasta, ciasteczka, babki – tak jak tradycyjnym lukrem cukrowym. Uwaga: lukier z erytrolu nie jest aż tak plastyczny jak cukier, a ewentualne ozdoby układane na wierzchu trzeba lekko docisnąć – same się nie przykleją. Mimo to dekorowanie nie przysparza żadnych trudności, poradzą z tym sobie również dzieci.
Lukier z erytrolu ma piękny, mlecznobiały kolor, podobne jak pomada z białka jajka i cukru pudru. A czy taka pomadę na białku można przygotować z erytrolem zamiast cukru? Tak, ale zmielony erytrol trzeba dosypywać stopniowo do ubitego białka i samodzielnie dozować jego wagę – tak, aby uzyskać konsystencję umożliwiającą smarowanie pierniczków.
Uwaga: wszelkie wypieki i słodkości zawierające erytrol wywołują lekkie uczucie chłodu na podniebieniu – to naturalne.
Cukier kokosowy jest ciekawym zamiennikiem białego cukru z buraka lub cukru brązowego z trzciny cukrowej. Ma ciemny kolor i ciekawy, karmelowy posmak. Uprzedzam: jest w nim niewiele mniej kalorii niż w zwykłym cukrze buraczanym czy trzcinowym, natomiast nadaje wypiekom lekką kleistość (sprawdza się to m. in. w bezglutenowych ciasteczkach i pierniczkach). Jest też alternatywą dla osób, które z różnych względów muszą wykluczyć cukry buraczany i trzcinowy.
Sposób wykonania lukru z cukru kokosowego jest identyczny, jak z lukrem z erytrolu. Zmiel cukier kokosowy w młynku, połącz z wodą. Powstanie lukier o pięknym kolorze mlecznej czekolady, z dobrze wyczuwalną nutką karmelu. Pycha! Szczególnie zachwycone będą dzieci, które nie mogą kakao i czekolady, bo nagle zobaczą na talerzyku pierniczki z apetyczną, „czekoladową” polewą. Śmiało można powiedzieć, że lukier z cukru kokosowego jest zamiennikiem czekolady w dekoracjach.
Takim lukrem bez cukru białego dekoruj pierniczki czy ciasteczka lub wszelkie inne słodkie wypieki bezglutenowe. Dodatkowo, jako ozdoby, możesz użyć orzechów, owoców suszonych czy startej czekolady bezglutenowej bez cukru.
Klasyczną dekoracją pierniczków bezglutenowych i wielu ciast jest czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej. A jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej? Do rondelka wlej trochę wody (1-2 cm wysokości), ustaw na nim metalową miseczkę, która będzie szczelnie przylegać do ścianek garnka. Włóż czekoladę połamaną na kosteczki i podgrzewaj na małym ogniu, aż powstanie polewa czekoladowa. Gdy będzie zbyt gęsta, dolej kilka łyżeczki śmietanki słodkiej lub mleka.
Tak przygotowaną polewą czekoladową można udekorować każde ciasto i ciasteczka. W diecie bezglutenowej trzeba pamiętać, że czekolada musi być bezglutenowa, nie może zawierać zanieczyszczeń zbożowych (sprawdź to zawsze na etykiecie).
W przypadku diety bez cukru, roztopić trzeba oczywiście czekoladę bezglutenową bez dodatku cukru – to m. in. czekolada Red w różnych smakach, gramaturach, z dodatkami itp. Zawiera znacznie mniej kalorii i tłuszczu, niż klasyczne czekolady. Idealnie sprawdza się nie tylko jako przekąska, ale również do dekorowania pierniczków i wszelkich ciast na święta. Można ją kupić w Auchan, E.Leclerc, Intermarche, a także w sklepach internetowych ze zdrową żywnością: Jedzbezglutenu.pl oraz Pięćprzemian.com.pl
KOMENTARZE