Chrupki kukurydziane wbrew pozorom nie zawsze są bezglutenowe – to ważna zasada, którą powinny zapamiętać dzieci z celiakią, ale również dorośli, którzy często kupują im tę prostą i smaczną przekąskę. W chorobie trzewnej, alergii na gluten i w nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten najważniejsza jest ścisła dieta bezglutenowa. A jej podstawą są bezpieczne produkty, które kupujemy na podstawie etykiet. Zobaczcie na poniższych zdjęciach, które chrupki kukurydziane są bezglutenowe, a których absolutnie nie możemy uznać za bezpieczne dla osoby z celiakią. Przy okazji: ta sama zasada dotyczy płatków czy mąki kukurydzianej i wszelkich innych produktów zbożowych. Bo produkty wytworzone ze zbóż kupujemy wyłącznie z wyraźnym napisem „produkt bezglutenowy”.
Jeśli to celiakia lub silna nietolerancja glutenu jest przyczyną stosowania diety bezglutenowej, pamiętajcie o każdorazowym czytaniu etykiet przed zakupem danego produktu, nawet doskonale Wam znanego. Producenci bowiem często zmieniają skład, dostawców, surowce, miejsce wytwarzania, podwykonawców itp. Produkt dotychczas wolny od glutenu w jakiejś kolejnej partii może już go zawierać lub być nim zanieczyszczony i na odwrót. Tak było np. z pieprzem w Lidlu KLIK.
Dlatego czytanie etykiet to podstawa bezpiecznych zakupów bezglutenowych. Aby ułatwić Wam wybory, stworzyłam na blogu specjalna kategorię KLIK – szukamy glutenu na etykietach. Zobaczycie tam na konkretnych przykładach i na zdjęciach, które etykiety są wiarygodne i nauczycie się je odczytywać. Pamiętajcie, że jedna z zasad brzmi: nie kupujemy produktów, które na etykiecie mają ostrzeżenie o możliwej obecności glutenu.