Celiakia i cukrzyca u dzieci lubią iść w parze, ale zdecydowanie częściej u małych pacjentów cukrzyca współistnieje z chorobą Hashimoto. W takim przypadku, bez rozpoznanej celiakii, poważnym błędem jest wdrażanie diety bezglutenowej. Podkreślała to na konferencji we Wrocławiu prof. dr hab. Anna Noczyńska z Katedry i Kliniki Endokrynologii i Diabetologii Wieku Rozwojowego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Pani profesor zwróciła również uwagę, iż leczenie dziecka z celiakią i cukrzycą nie jest łatwe, gdyż gotowa żywność bezglutenowa ma wysoki indeks glikemiczny.
Obecnie w Polsce dziecko z rozpoznaną cukrzycą w standardzie ma wykonane badania na inne choroby autoimmunologiczne (m. in. Hashimoto i celiakia).
Z badań wynika, że wśród dzieci z cukrzycą 10% ma celiakię i nawet 40% – chorobę Hashimoto. Im dziecko w młodszym wieku ma rozpoznaną cukrzycę, tym jest większe ryzyko, że zachoruje na celiakię. Ale osobiście znam chłopca, który w wieku 17 lat miał rozpoznaną równocześnie cukrzycę i celiakię. A kiedy można podejrzewać, że dziecko z cukrzycą ma celiakię? M. in. wówczas, gdy powstaje kłopot z wyrównaniem poziomu glukozy. Jak z kolei wykryć cukrzycę u dziecka z samą celiakią? Tutaj nie wykonuje się w standardzie żadnych badań przesiewowych, ale konieczna jest obserwacja dziecka.
Prof. Noczyńska podkreśliła na wykładzie, że leczenie dziecka z celiakią i cukrzycą jest trudne, gdyż specjalistyczna, przetworzona żywność bezglutenowa ma wysoki indeks glikemiczny. Doskonale wiedzą to rodzice dzieci z celiakią i cukrzycą, którzy spotykają się m. in. na eventach u Bezglutenowej Mamy.
Pani profesor poruszyła jeszcze jeden bardzo ważny aspekt: u dzieci z cukrzycą i Hashimoto stosowanie diety bezglutenowej „na wyrost”, jakby z wyprzedzeniem, może przynieść wiele negatywnych konsekwencji. Dlatego nie należy wprowadzać takiej diety u dzieci, które nie mają stwierdzonej celiakii.
Przy tej okazji wywiązała się dyskusja na temat zdrowej diety bezglutenowej i niezdrowej. Wykładowcy oraz słuchacze byli zgodni, że zdrowa dieta bezglutenowa to dieta oparta na naturalnych, nieprzetworzonych produktach bezglutenowych. Ten temat został szczegółowo omówiony na wykładzie dietetyka.
KOMENTARZE