Blog

28

Cud bezglutenowe rogaliki Grażyny: z twarogowo - cytrynowym nadzieniem

22/11/2015

Cud bezglutenowe rogaliki Grażyny: z twarogowo - cytrynowym nadzieniem

22/11/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ


Takich nie jedliście: Cud bezglutenowe rogaliki z twarogowo - cytrynowym nadzieniem

Ale się cieszę, że mogę podzielić się z Wami tym przepisem na rogaliki bezglutenowe z twarogiem.

Zmodyfikowałam przepis sprzed 9 lat i naprawdę było warto, bo te rogaliki bezglutenowe są jeszcze bardziej puszyste, a twarogowe nadzienie wzbogacone skórką cytrynową to po prostu niebo. 

Rogaliki upiekłam na sprawdzonej powszechnie dostępnej mieszance bezglutenowej Mix B - Bread Mix marki Schär (Rossmann, Carrefour, Auchan, sklep JedzBezGlutenu.pl) - i to był oczywiście dobry wybór. Rozdałam moje rogaliki bezglutenowe z serem sąsiadom i upewniali się, że to naprawdę bez glutenu, bo takie pyszne. 

Dlatego zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, oczywiście zamiast twarogiem, możecie wypełnić rogaliki marmoladą, kremem czekoladowym lub masą makową. Jak kto lubi :) 

Liczba osób 8 osób
Czas 90 minut
Poziom Średnio trudne
Budżet Tanie

Składniki ciasta na 16 rogalików

  • 300 g mieszanki Mix B - Bread Mix Schär
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu (lub 16 g świeżych)
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • około 100 ml letniego mleka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru z wanilią
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki cynamonu bez glutenu
Tutaj kupisz mieszankę Mix B - Bread Mix Schär - w sklepie JedzBezGlutenu.pl

Składniki nadzienia twarogowego

  • 500 g twarogu chudego lub półtłustego
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru
  • 1-2 łyżki mąki (ziemniaczanej lub Mix B)

Porada: z białek jaj, pozostałych po użyciu żółtek, można zrobić kokosanki, bezy lub zdrowy omlet z dodatkiem bezglutenowej mąki migdałowej. 

Wykonanie ciasta i nadzienia

  • W dużej misce połącz mieszankę Mix B, suszone drożdże, jajka, cukier, 2 łyżki jogurtu oraz opcjonalnie cukier z wanilią i cynamon. Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je najpierw w 4 łyżkach mleka i wlej do mąki.
  • Mikserem (haki) wyrabiaj ciasto przez około 5 minut na jednolitą masę, stopniowo wlewając mleko. Pod koniec wlej płynne masło.
  • Jeśli ciasto jest zbyt suche, wlej jeszcze 3-4 łyżki mleka i wyrób, aż uzyskasz elastyczną konsystencję. Ciasto nie może być gliniaste ani zbite.
  • Ciasto oprósz mąką i przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, co może zająć 30-40 minut.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie.
  • Wymieszaj wszystkie składniki masy twarogowej. Jeśli będzie zbyt płynna, dodaj jeszcze dodatkową łyżkę mąki.
przepis na słodkie rogaliki bezglutenowe z serem

Formowanie i pieczenie

  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałuj je na oprószonym mąką blacie na okrąg o grubości około 0,2 cm.
  • Okrągłe ciasto pokrój na 8 trójkątów.
  • Na każdym trójkącie równomiernie rozprowadź przygotowane nadzienie serowe.
  • Zwijaj trójkąty z szerokiej strony ku wąskiej, tworząc kształt rogalika.
  • Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym białkiem jaja i zostaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, opcja góra-dół.
  • Rogaliki piecz na środkowej półce przez około 20 minut, aż staną się złociste. Wyjmij z piekarnika, ostudź.
drożdżowe rogaliki bezglutenowe z serem i cytryną

Jak przechowywać?

  • Możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem z cukru pudru oraz odrobiny soku cytrynowego i wody.
  • Rogaliki bezglutenowe z twarogiem najlepiej przechowywać 1-2 dni w foliowym woreczku, a gdy sczerstwieją, odpiecz je 5 minut w 160 st. C.
  • Rogaliki bezglutenowe z serem można mrozić.

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                                👇👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE (28)

Monika 10/11/2024 18:09
Witam rogale wyszły przepyszne robiłam z masą z bialego maku. Zamiast mleka dałam kokosowe z kartonika i masło klarowane
Bezglutenowa Mama 12/11/2024 22:23
Świetnie, że zastosowałaś zamienniki zgodne z Twoimi wykluczeniami pokarmowymi :) Bardzo się cieszę, że rogaliki wyszły pyszne :)
Mags 22/09/2024 11:12
Niestety dodałam trochę więcej mleka i ciasto się rozlatywało. Nie było w kupie. Czy to wina tego że dałam więcej mleka ? Słabo też wyrosło
Bezglutenowa Mama 12/11/2024 22:43
Przyczyn może być kilka, no ale podstawowa to taka, że za dużo mleka, skoro ciasto było rzadkie.... pewnie dosypywałaś mąkę, a nie dodałaś więcej drożdży; proponuję upiec je jeszcze raz ściśle wg przepisu; pamiętaj, że ciasto po wyrobieniu nie może być ani zbite gliniaste, ani rzadkie; trzymam kciuki za udany wypiek :)
Joanns 18/03/2024 12:50
Czy zamiata jajek można dać banana?
Bezglutenowa Mama 25/03/2024 16:03
W tym przypadku nie - lepiej sprawdzi się bezglutenowy zastępnik jaja w proszku, jest m. in. w sklepie Balvitenu
Agnieszka 29/11/2023 21:23
Moje pierwsze rogaliki bez, jestem zachwycona :D Nie dość, że przepis banalnie prosty, to w smaku super. Mąż, który zwykle niezbyt je moje wypieki bezglutenowe bo 'nie będę Ci wyjadał, skoro możesz tylko takie' tym razem zjadł 3/4 tego co upiekłam :) Użyłam Mix schar B. Polecam wyrabiać ciasto dłońmi- czuć wtedy, kiedy ciasto osiąga odpowiednią konsystencję.
Bezglutenowa Mama 01/12/2023 15:17
Bardzo dziękuję za miłe słowa :) To bardzo stary przepis, nawet o nim zapomniałam :) Cieszę się, że rogaliki zasmakowały Tobie, ale i mężowi :)
Żaneta 22/01/2022 15:47
Marto dziękuję za informacje:) Świetnie! Jeśli użyję mix B Schar to w jakiej ilości? Tak w przepisie 300 gram? A jeśli Balviten to który mix: Mix for Bread Balviten, Mix for Cake Balviten czy Mix Flour Balviten? W jakiej ilości mix Balviten?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:12
Do wypieków drożdżowych zawsze uzywamy mix B - jest najlepszy. Dałabym też 300 g, w razie potrzeby dodasz trochę wody.
Żaneta 06/01/2022 16:10
Jakiej mąki używasz do przygotowania ciasta?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 13/01/2022 22:58
Grazynka użyła mix Glutenexu, ale sprawdzi sie też mix B Schar i Balviten
Natalia 10/11/2021 22:00
Ile gramów przypada na 1/4 kostkę masła?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 11/11/2021 11:24
50 g :)
Beata 16/11/2019 19:13
Dziękuje za ten przepis! Są idealne! Wypełniłam je masą makową i w domu już mam zapach świąt choć jeszcze tyle czasu do nich ;-)
Bezglutenowa Mama 20/11/2019 09:18
Gratulacje :) Jak podasz adres, to przyjadę na degustację :) Zamroź kilka ;)
Eliza 19/01/2019 12:30
Chcialabym uzyc swiezych drozdzy zamiast w proszku, ile powinnam ich dac?
Aleksandra 20/12/2018 22:16
Czy zamiast sera mize byc dżem?
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 13:56
Jasne, nadzienie może być dowolne, nawet makowe lub konfitura :)
Mariola 04/11/2018 11:30
w przepisie jest 1 łyżka jogurtu i 1/5 szkl ciepłego mleka, czy albo 1 łyżka jogurtu albo 1/5 ciepłego mleka? bo nie bardzo wiem jak odczytać? A chcę zrobić!
Bezglutenowa Mama 07/11/2018 12:17
Mariola, już precyzuję: dodajemy zarówno mleko, jak i jogurt - ale weź pod uwagę, że w razie potrzeby będziesz musiała dodać kilka łyżek mleka więcej, tak aby ciasto nie było zbyt gliniaste. Albowiem każda mąka bezglutenowa ma inną chłonność płynów. Powodzenia!
Renata 21/07/2017 14:42
czy po uformowaniu rogalikow trzeba czekac az wyrosna czy od razu mozna do piekarnika?
Bezglutenowa Mama 25/07/2017 17:13
Renato, z zasady ciasto drożdżowe powinno dwa razy rosnąć - a więc po uformowaniu rogalików należy zostawić je na 20-30 minut do wyrośnięcia. Jeśli wsuniesz je do pieca tuż po uformowaniu, też się upieką, ale będą mniej puszyste. Trzymam kciuki za udany wypiek!
Anna 22/11/2015 23:32
Czy paczka drożdzy to np dr Oetker 7g? pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 24/11/2015 22:48
Aniu, może być 7-8 g - w tym przepisie to nie czyni różnicy;
Bezglutenowa Mama 24/11/2015 22:48
Tak Aniu, Oetker ma 7 g drożdży, a Babunia 8 g;
Joanna 22/11/2015 11:34
Wyglądają apetycznie mąż mi spogląda przez ramie i mówi: ty nie patrz tylko trza upiec hihihi . Mam straszną ochotę na twoje bułki ale piekłam dwa razy z innego przepisu i dosłownie mogły być zamiast kul armatnich :) co mogło być tego przyczyną!?
Bezglutenowa Mama 22/11/2015 22:34
Mąż ma rację - najlepiej upiec :). Skoro bułki były jak kule, to brakowało im wody. Dodaj jej do ciasta tyle, by ciasto byłe elastyczne, jak wyrobiona plastelina.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się