Jaki powinien być codzienny chleb bezglutenowy? Po pierwsze: wypiekany we własnej kuchni. Po drugie: codzienny chleb bezglutenowy ma smakować wszystkim domownikom, także glutenożercom. Dlaczego? Bo jak upieczemy bochen o wadze kilograma, to ktoś musi pomóc go zjeść. Po trzecie: codzienny chleb bezglutenowy dla dziecka czy dorosłego powinien być łatwy i szybki w przygotowaniu, tak abyśmy mieli ochotę piec go co drugi lub co trzeci dzień. Owszem, można mrozić chleb bezglutenowy, ale przecież najlepszy jest świeżo upieczony, krojony na desce z dużego bochna. Po czwarte: codzienny chleb bezglutenowy nie może zawierać żadnych alergenów. Od dawna piekę chleby bezglutenowe na zakwasie lub na drożdżach, mam swoje ulubione mąki i przepisy, ale sięgam też po nowości. Teraz sięgnęłam po nowy Mix for Bread Dr. Schär – to mix bezglutenowy o nowej, ulepszonej recepturze, bez alergenów. Ta mieszanka do wypieku bezglutenowego chleba codziennego została wzbogacona pełnoziarnistą mąką ryżową i mąką z soczewicy. Zniknął z niej uczulający niektórych łubin, zniknął błonnik jabłkowy, a pojawiły się włókna roślinne (psylium, bambus). Ponieważ otrzymaliśmy zupełnie nowy mix bezglutenowy, potrzebne są doń nowe przepisy. Dlatego zaczynam testowanie. Wczoraj wieczorem upiekłam codzienny chleb bezglutenowy dla całej rodziny, a dziś od rana Zosia zjadła już pięć kromek z samym masłem i dopytuje, z jakiej mąki go upiekłam… To chyba najbardziej rzetelna opinia :). Chlebek jest mięciutki i pyszny.
W misce wymieszaj suche składniki: mix bezglutenowy, sól i drożdże, ale pamiętaj, by nie sypać soli bezpośrednio na drożdże. Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto mixerem (haki) przez około 5 minut na jednolitą, gęstą masę. Pod koniec miksowania dodaj olej. Ciasto na codzienny chleb bezglutenowy przełóż do formy (około 30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię mokrą łyżką i posmaruj olejem. Widelcem zrób kilkanaście dziurek w cieście. Przykryj formę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Chleb powinien niemal podwoić objętość, ale nie może przerosnąć brzegów formy.
Nastaw piekarnik na 200 stopni C, na spód włóż naczynie żaroodporne z wodą, która nawilży powietrze. Jeśli chcesz, posmaruj powierzchnię chleba rozkłóconym jajkiem i posyp słonecznikiem. Wstaw formę i piecz codzienny chleb bezglutenowy przez około 40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw go w formie jeszcze przez około 10 minut. Wystaw chleb i studź go na metalowej kratce, z dala od przeciągów. Krój dopiero po ostudzeniu. Potem przechowuj w lnianym worku.