Dostaje od Was mnóstwo wiadomości z alarmującym pytaniem - Co zrobić, gdy osoba z celiakią przypadkowo zje gluten?
Pojawiają się zwłaszcza w okresie świąt, wakacji czy Nowego Roku. Bo to właśnie wtedy bywamy poza domem i może si zdarzyć przypadkowe zjedzenie glutenu.
Zła wiadomość jest taka, że nie istnieje odtrutka na gluten, żadne antidotum dla osób z celiakią.
Można jedynie nieco złagodzić ewentualne objawy lub pomóc się zregenerować układowi pokarmowemu.
Zobaczcie na grafice poniżej, jak to zrobić.
Pamiętaj, że nawet jeśli bezobjawowo przechodzisz kontakt z glutenem, to w jelitach i tak powstanie stan zapalny. Oczywiście on nie zaprzepaści wielu lat stosowania ścisłej diety bezglutenowej, nie martw się.
Nikt nie jest nieomylny, nie obwiniaj siebie lub dziecka (jeśli to ono ma celiakię i omyłkowo zjadło gluten). Zdecydowanie gorsze jest codzienne, regularne jedzenie choćby tzw. śladowych ilości glutenu.
No i najważniejsze, z własnego życia: jeśli świadomie, raz po raz, pozwalasz sobie na jedzenie glutenu, to w którymś momencie stanie się to regułą, a to już mały krok do poważnego uszkodzenia jelit, czasem nieodwracalnego. Nie warto.
W celiakii działa tylko ŚCISŁA dieta bezglutenowa, tylko wtedy naprawdę leczy i pozwala na swobodne, zdrowe i długie życie.
KOMENTARZE