Blog

Co na bezglutenowy obiad? Bakłażany zapiekane z mięsem i pomidorami

01/03/2023

Co na bezglutenowy obiad? Bakłażany zapiekane z mięsem i pomidorami

01/03/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 2 osoby
Czas 60 minut
Budżet Średnio drogie

Obiad bezglutenowy dla zapracowanych

Zimą bakłażany nie są tanie, więc jeśli nie zdecydujesz się teraz na pieczenie, i tak warto zapisać sobie ten pomysł na efektowny obiad bezglutenowy. Przyda się latem i jesienią, gdy ceny spadną.  

U nas ten obiad bezglutenowy pojawia się 2-3 razy w miesiącu, a zaletą przepisu jest to, że danie można przyszykować wieczorem, a po przyjściu z pracy wstawić do piekarnika na 40 minut. To naprawdę działa i może okazać się, że pieczone bakłażany jako ekspresowy obiad bezglutenowy zagoszczą na stałe w Waszym menu. 

Tym bardziej, że to danie zdrowe i naturalnie bezglutenowe, nie wymaga trudno dostępnych składników, mąk czy dodatków. Trzeba uważać jedynie na przyprawy i wybrać te bezglutenowe, bez zanieczyszczeń krzyżowych. Cała reszta jest pod ręką w pierwszym lepszym dyskoncie czy markecie.

Obiad bezglutenowy smakuje tak samo, jak glutenowy, a nawet lepiej :) 

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 500 g mielonego mięsa (drobiowe, wieprzowe lub wołowe, do wyboru)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g masła lub oleju
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • po 1 łyżeczce przypraw bez glutenu: czerwonej papryki i majeranku
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu bez glutenu
  • kilka łyżek tartej mozarelli
  • do serwowania: oliwa z oliwek, natka pietruszki, tarty parmezan lub mozarella, kilka pomidorków koktajlowych
Poznaj też przepis na bakłażany w oliwie - na bezglutenowy obiad lub kolację

Wykonanie - krok 1.

  • Bakłażany umyj i osusz
  • Przekrój wzdłuż na połówki
  • Nożykiem natnij miąższ wzdłuż i wszech, tworząc kratkę; uważaj, żeby nie naciąć skórki na dole i po bokach
  • Posmaruj miąższ oliwą i oprósz solą
  • Wstaw do piekarnika na około 40 minut, 180 stopni C, grzałka góra - dół
  • W tym czasie przygotuj farsz
  • Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle lub oleju, przełóż do miseczki
  • Na tej samej patelni podsmaż mięso mielone, oprósz je przyprawami i dodaj zeszklone warzywa oraz koncentrat pomidorowy, mozarellę; dopraw do smaku, odstaw
  • Z upieczonych bakłażanów wydrąż miękki środek i dodaj go do farszu

Wykonanie - krok 2.

  • Farsz nałóż do "łódek" i możesz wstawić do lodówki i upiec następnego dnia (czas pieczenia zimnych bakłażanów - około 45 minut)
  • Możesz też piec danie od razu: 180 stopni C, grzałka góra - dół, około 40 minut
  • Pod koniec posyp bakłażany tartym serem i dodaj po 3-4 pomidorki koktajlowe
  • Na talerzu posyp natką pietruszki i skrop dobrą oliwą z oliwek

Twoje bezglutenowe bakłażany z mięsem i pomidorami są gotowe, smacznego!

W moim portalu znajdziesz też inne przepisy bezglutenowe na obiad: tanie i te droższe, wegańskie i mięsne, szybkie i bardziej czasochłonne. Pamiętaj, że domowy obiad bezglutenowy, ugotowany od podstaw, jest bardzo ważny w diecie osób z celiakią. Gotowce też można czasem zjeść, jasne, ale podstawą menu jest prawdziwe jedzenie. Domowe :) 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się