Blog

2

Bakłażany w oliwie - zjedz na zdrowie i odporność

19/09/2022

Bakłażany w oliwie - zjedz na zdrowie i odporność

19/09/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli chcesz wprowadzić więcej zdrowia i nowych smaków do bezglutenowej kuchni, oto bezglutenowe bakłażany w oliwie, czosnku i pietruszce. Są nieziemskie! Zjesz raz i nigdy ich nie zapomnisz...

Liczba osób 2 osoby
Czas 30 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Bakłażany w oliwie - śródziemnomorski smak

Bakłażany w oliwie poznałam poznałam w zaprzyjaźnionym, bezglutenowym pensjonacie Moje Tatry koło Zakopanego. Nie lubicie bakłażanów? Uprzedzam, że eksplozję smaków i zapachów gwarantują nie bakłażany, ale czosnek, natka pietruszki i oliwa z oliwek! Dzięki temu połączeniu bakłażany w oliwie to danie na zdrowie i odporność. Czosnek, oliwa, natka pietruszki - to bezglutenowe superfoods, które dobrze chronią organizm przed chorobami.

Gospodyni pensjonatu serwuje bakłażany w oliwie na śniadanie, a goście jedzą jako przystawkę lub jako porcję warzyw do jajek, ryby, serów i co tam kto jeszcze lubi (a stół jest zawsze pełen bogactw). Niewielu jest takich, którzy zostają obojętni na te śródziemnomorskie smaki.

Od razu zaznaczam: bakłażany w oliwie zjedzcie na zdrowie i odporność, ale przede wszystkim dla nieziemskiego smaku potrawy. Łatwo ją przygotować, to naprawdę proste. A bakłażany najlepiej kupić w promocji, czasem są nawet po 5-6 zł za kg. Dla obniżenia kosztów można też użyć cukinii, sposób wykonania jest ten sam. 

Zerknijcie na przepis, warto! Fantastyczne też jest to, że możecie samodzielnie zdecydować, czy bakłażany w oliwie mają być ostre (wtedy dajecie więcej czosnku), a jeśli ktoś uwielbia natkę pietruszki, dodaje ją bez opamiętania :) 

Składniki

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 2-6 ząbków czosnku (do wyboru)
  • przynajmniej 1 pęczek natki pietruszki
  • 50-100 ml dobrej oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • ocet balsamiczny do smaku

Wykonanie

  • bakłażany umyj i osusz, pokrój na plastry 0,5 cm
  • smaż je z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni - do czasu zrumienienia
  • ostudź, przełóż do miski
  • dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę oraz posiekaną pietruszkę, sól i pieprz
  • wlej oliwę z oliwek i ocet balsamiczny i wymieszaj danie
  • wstaw na kilka godzin do lodówki
Poznaj bezglutenowy pensjonat Moje Tatry
bakłażany w oliwie bezglutenowe

Kto był u Eli w pensjonacie Moje Tatry, ten na pewno skosztował bakłażany w oliwie: na zdrowie i odporność. Sama widziałam, jak niektórzy goście podchodzili do tej potrawy jak do przysłowiowego jeża, ale gdy dali się namówić, nie żałowali. I wszyscy prosili gospodynię o przepis! Teraz podajemy go publicznie, dla wszystkich: jedzcie na zdrowie! Bo odporność w celiakii to ważna sprawa, zwłaszcza jesienią i w czasie Covid-19.

Jak się domyślacie, ze względu na obecność czosnku wskazane jest, by bakłażany w oliwie zjadła cała rodzina spędzająca ze sobą dzień ;)

Z czym jeść bezglutenowe bakłażany w oliwie?

Tak naprawdę potrawa ma uniwersalne zastosowanie. Zarówno cukinia jak i bakłażany w oliwie pasują do śniadania, obiadu i kolacji. gdy jestem u Eli w Moich Tatrach, jadam je do twarogu, owczego lub koziego sera, do jajek sadzonych lub gotowanych - do wszystkiego. Jako wegańskie danie bezglutenowe sprawdzą się się również w połączeniu z dobrym pieczywem, a ciekawego smaku dodadzą nieaktywne płatki drożdżowe. Jedzcie bakłażany w oliwie na zdrowie i odporność!

Z czym jeść bezglutenowe bakłażany w oliwie?

KOMENTARZE (2)

Mama celiaka 19/09/2022 21:54
A nie było w tym przepisie jeszcze octu balsamicznego?🤔 Pamiętam, że u Eli bakłażany były przepyszne ale coś mi ten ocet chodzi po głowie i ja go dodaję 😊
Bezglutenowa Mama 20/09/2022 09:30
Wiesz co, nie dam sobie głowy uciąć, ale zaraz spytam Elę!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się