Dorota z Borów Tucholskich ma nietolerancję drożdży, ryżu, kukurydzy, gryki, owsa, mleka, prosa, siemienia lnianego, no i oczywiście wszystkich zbóż glutenowych. – Byłabym przeszczęśliwa, gdybym mogła upiec sobie jakiś chleb. Bardzo proszę o pomoc…. Bezglutenowa mama właśnie opracowała przepis na chleb dla Doroty, a przy okazji sprawdziła, że można upiec chleb bezglutenowy bez cukru. Całkowicie.
Przygotuj zakwas na chleb bezglutenowy 4 dni przed planowanym pieczeniem. Szczegóły KLIKNIJ TUTAJ. Możesz przygotować zakwas na chleb bezglutenowy bez cukru i cytryny, z samej tylko bezglutenowej mąki i wody gazowanej.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przesiej bezglutenowe mąki na chleb bezglutenowy na zakwasie. Do miski wlej zakwas, wsyp mąki, dodaj sól i wodę gazowaną. Robotem mieszaj składniki przez 3-4 minuty. Pod koniec wyrabiania dodaj pestki i olej. Ciasto na chleb bezglutenowy na zakwasie powinno mieć konsystencję gęstego budyniu, ale nie może być zbite. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody lub mąki/nasion. Ciasto przełóż do formy, lekko posmaruj olejem i przykryj bawełnianą, mokrą ściereczką. Formę z ciastem na chleb bezglutenowy na zakwasie ustaw w ciepłym miejscu na około 6-7 godzin(przy kaloryferze lub w piekarniku ustawionym na 30-40 stopni C). Pusty (!) piekarnik ustaw na 200 stopni C. Wierzch ciasta ponownie posmaruj olejem (można też posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami) i wstaw formę do gorącego piekarnika. Chleb bezglutenowy na zakwasie piecz przez godzinę. Wyjmij z formy, studź na metalowej kratce, krój po całkowitym ostudzeniu. Bezglutenowy chleb na zakwasie przygotowany według tego przepisu jest delikatny w smaku, lekko wyrośnięty, ma przyjemną konsystencję. Co ważne: nie jest gliniasty ani zbity.
Chleb bezglutenowy na zakwasie przechowuj w lnianym woreczku lub w bawełnianej ściereczce, nigdy w lodówce ani w folii. Część bezglutenowego bochenka możesz pokroić i zamrozić.
I jeszcze coś: nie spodziewaj się, że uzyskasz mocno wyrośnięty chleb bezglutenowy z zaokrąglonym wierzchem. O nie…. Ten chleb bez glutenu, bez cukru, bez miksów, bez jaj, mleka i jakichkolwiek ulepszaczy, będzie miał porowaty miąższ, ale niewiele urośnie. I taki ma być. Uzyskujesz zdrowy, naturalny chleb bezglutenowy dla alergika. I choć bezglutenowe dzieci raczej nie dadzą się łatwo przekonać do codziennego jedzenia takiego pieczywa, zachęcam by raz po raz podawać im kromkę chleba bezglutenowego na zakwasie. To prawdziwy, bezglutenowy chleb razowy. Zdrowy i wartościowy w diecie bezglutenowej.
Sposób I
Zostaw niewielką porcję zakwasu na chleb bezglutenowy (kilka łyżek) w czystym słoiku, zamknij i przechowuj w lodówce. To będzie twój starter do szybkiego przygotowania kolejnego zakwasu. Będzie dobry przez 2-3 tygodnie, a czasem i dłużej. Gdy zechcesz przygotować kolejny chleb bezglutenowy na zakwasie, dzień wcześniej wyjmij słoik z lodówki. Po 2-3 godzinach dodaj do niego np. 200 g mąki bezglutenowej oraz 200 g gazowanej wody. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Na drugi dzień zakwas będzie gotowy: powinien być wyrośnięty, porowaty i przyjemnie pachnący.
Sposób II
Z gotowego, wymieszanego ciasta na chleb bezglutenowy na zakwasie odłóż 3-4 łyżki masy. Przełóż do słoiczka, zakręć i schowaj do lodówki. Gdy zechcesz upiec kolejny chleb bezglutenowy na zakwasie, kilka godzin wcześniej wyjmij słoik z lodówki, odkręć i zostaw w temperaturze pokojowej. Następnie przygotuj wszystkie składniki na chleb, a zamiast 350 g bezglutenowego zakwasu dodaj ciasto z zakwasem. Jednocześnie zwiększ ilość wody, by uzyskać właściwą konsystencję: nie gęstą, ale i nie rzadką. To na początku trudne, ale możliwe do opanowania. Za każdym razem odkładaj porcje ciasta. Więcej przepisów na chleb bezglutenowy na zakwasie przygotowany według powyższego systemu znajdziesz KLIKNIJ TUTAJ.
KOMENTARZE