Blog

5

Brązowa mąka z domowego młyna

26/03/2014

Brązowa mąka z domowego młyna

26/03/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W powszechnej sprzedaży nie ma bezglutenowej mąki pełnoziarnistej z brązowego ryżu. W marketach są produkty m. in. firmy Radix-Bis, ale bez gwarancji gluten free… Swego czasu bezglutenową mąkę z brązowego ryżu oferował Balviten, ale niedawno zniknęła z oferty. Pozostają sklepy internetowe (m. in. Pięć Przemian – KLIK), albo… uruchomienie domowego młyna. To naprawdę proste i tanie. W zamian otrzymujemy świeży i wartościowy produkt: pełen błonnika, witamin i składników mineralnych. Poza tym mąka bezglutenowa z własnego przemiału  zawsze jest lepsza od gotowej ;)

 

 

Kilogram brązowego, sypkiego ryżu bezglutenowego kosztuje w marketach około 6-7 zł. Nie polecam ryżu w torebkach, gdyż tam ziarna są częściowo pozbawione osłonki, a więc i części wartości.

 

 

Ziarna  wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego na około 50-70 stopni C. Zostawiam uchylone drzwiczki i włączam termoobieg. Suszenie trwa około godzinę. Raz po raz mieszam ryż, by osuszał się równomiernie. Kontroluję też, czy zbytnio się nie podsusza :).

Suche ziarna mielę partiami w młynku do kawy (można w Thermomixie lub w specjalnym młynku do bezglutenowych ziaren KLIK). Mąkę przesypuję do słoiczka, zamykam  i wstawiam do zamrażarki. Tam dłużej zachowa cenne właściwości. Do omletów, naleśników, placuszków czy zagęszczania kotletów, sosów itp. można użyć takiej mąki wyjętej przed momentem z zamrażarki. Jeśli jednak zamierzamy upiec z niej ciasto, chleb bezglutenowy, bułki itp., mąkę należy wyjąć przynajmniej godzinę wcześniej, by zdążyła nabrać pokojowej temperatury.

W domu mam zawsze 1-2 opakowania ogólnodostępnej bezglutenowej mąki ryżowej. Staram się jednak jak najczęściej używać właśnie brązowej. Dlaczego? Po co przebierać, myć, suszyć i mielić brązowe ziarenka, skoro na rynku jest dostępna bezglutenowa mąka z białego ryżu? Owszem, mąka z własnego, świeżego przemiału jest o niebo lepsza, ale osobiście, z braku czasu,  wolę „produkować” mąki, których nie można kupić. 

Poza tym brązowa mąka zawiera pięciokrotnie więcej błonnika, a także witaminę E, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk oraz nieco witamin B1 oraz B2. Ma też stosunkowo niski indeks glikemiczny.  A bezglutenowa mąka z własnego przemiału ma jeszcze wyższą zawartość składników odżywczych, niż sklepowa ;)

A mąka z białego ryżu? Podobnie jak biały ryż, ma niską wartość odżywczą i niewiele wnosi do zdrowej bezglutenowej diety KLIK. Czyż gra z domowym młynem  nie jest więc warta zachodu? Zdrowo, smacznie, bezglutenowo i.. tanio.

KOMENTARZE (5)

Agnieszka 05/08/2019 13:34
Ogromnie dziękuję za odpowiedź. Ruszam zatem do domowego młyna... :-)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 01/08/2019 08:42
Agnieszko, już wprowadziłam zmiany we wpisie :) Obecnie, z uwagi na nowe (od 2018 r.) dane o konieczności stosowania czystych ziaren (żadnego przebierania), używamy tylko bezpiecznych ziaren, np. ryże Sonko są OK.Takich ziaren już nie myjemy, tylko podsuszamy od razu po wyjęciu z paczki.
Agnieszka 28/07/2019 17:41
Na stronie https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r323212 jest przepis na mąkę ryżową prażoną z białego ryżu. Sądzi Pani, że można zrobić analogicznie mąkę z brązowego ryżu w tym urządzeniu?
Bezglutenowa Mama 29/07/2019 07:43
Pewnie tak, ale zastanawiam się, po co prażyć ryż na mąkę - taki produkt będzie miał mniej wartości finalnie. Np. łuskę gryki należy prażyć, bo jedzona w takiej postaci dostarcza nam świetnie przyswajalne składniki. Ale w przypadku ryżu chyba nie ma to uzasadnienia.
Agnieszka 30/07/2019 10:53
Zapytałam o prażenie ze względu na treść artykułu (Przebrane ziarna dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, odsączam z wody i wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego na około 50-70 stopni C. Zostawiam uchylone drzwiczki i włączam termoobieg. Suszenie trwa około godzinę.). Czyli, aby powstała mąką z brązowego ryżu, to wystarczy wrzucić brązowy ryż do garnka Thermomixa i zmiksować obrotami 10? Czy też wcześniej trzeba go jednak umyć i osuszyć w piekarniku? Przepraszam, że tak dopytuje, ale jestem początkująca i dopiero się zapoznaję z nowym sposobem żywienia :-(.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się