Blog

18

Białe bułki bezglutenowe ze słonecznikiem

22/01/2016

Białe bułki bezglutenowe ze słonecznikiem

22/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziś na śniadanie w Willi Wzgórze Poręba dzieci zajadały się świeżo upieczonymi, bezglutenowymi  bułeczkami KLIK z przepisu Bezglutenowej Mamy. Rumiane, doskonale wyrośnięte, puszyste  – nic dziwnego, że zniknęły z bufetu jako pierwsze.

Sekret tkwi w długim czasie wyrastania ciasta, a potem bezglutenowych bułeczek. Dlatego zachęcam: jeśli  dacie sobie ten czas, efekt będzie olśniewający, a dzieci z celiakią nabiorą apetytu. Bo nic tak nie poprawia humoru jak białe bułki bezglutenowe 😎 Poniżej dzielę się przepisem.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Białe bułki bezglutenowe – składniki

8 sztuk

  • 250 gram mieszanki bezglutenowej do wypieków drożdżowych
    tzw. mix B – mix Bread, ja użyłam z Balvitenu
  • pół łyżeczki soli
  • 12 gram świeżych drożdży
    lub 4 g suszonych
  • około 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki pestek słonecznika bez glutenu
  • opcjonalnie: odrobina mleka lub jajka do posmarowania bułek
  • do ozdoby dowolne ziarenka, np.: mak, czarnuszka, sezam lub siemię 
    bez glutenu

Białe bułki bezglutenowe – wykonanie ciasta

  • do mąki wsyp sól, wymieszaj łyżką
  • drożdże wymieszaj z łyżką mąki (odjętej z porcji 250 g) i 3 łyżkami wody
  • tak przygotowany bezglutenowy rozczyn drożdżowy zostaw na około 5 minut, aż stanie się puszysty, spulchni się
  • gdy chcesz użyć suchych drożdży, wsyp je bezpośrednio do mąki
  • gotowy rozczyn wlej do miski z mąką i stopniowo wlewając wodę, wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj 2 łyżki oleju i słonecznik
  • ma powstać elastyczne , dobrze napowietrzone, puszyste ciasto; jeśli jest gliniaste, dodaj kilka łyżek wody
  • oprósz ciasto mąką bezglutenową, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw miskę na około 40 – 60 minut; ciasto ma stać się porowate i niemal podwoić objętość
  • takie ciasto jest idealne, by uformować białe bułeczki bezglutenowe

Białe bułki bezglutenowe – formowanie i pieczenie

  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • do miseczki wsyp 1-2 łyżki dowolnej mąki bezglutenowej, np. ryżowej
  • suchą dłonią nabieraj z miski porcje ciasta, przekładaj je do miski z mąką i delikatnie obtaczaj, jak kotlety w panierce
  • formuj bułeczki i układaj je w odstępach na blasze; przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw na około 30-50 minut do wyrośnięcia, aż niemal podwoją objętość
  • piekarnik nastaw na 220 stopni C, opcja góra – dół
  • wyrośnięte bułki posmaruj rozkłóconym jajkiem i obsyp ziarenkami, ale możesz też pominąć ten etap, np. w razie alergii na jajko
  • blachę wstaw na środkową półkę piekarnika na około 25 minut, piecz do zrumienienia i tzw. suchego patyczka
  • wyjmij bułki i ułóż je na metalowej kratce, by ostygły
  • Twoje białe bułki bezglutenowe ze słonecznikiem są gotowe, smacznego!

Białe bułeczki bezglutenowe ze słonecznikiem – nie tylko dla dzieci

Zawsze, gdy piekę te bułki, znikają w mig. Nie wiem, co za magia się w nich kryje, ale uwielbiają je dzieci z celiakią, dorośli na diecie bezglutenowej i glutenożercy. Są lekkie, puszyste, mają chrupiącą skórkę i mięciutki środek no i ziarenka słonecznika (je można pominąć w przepisie, jeśli Wasze dzieci nie akceptują dodatków w pieczywie).

Podpowiem Wam co zrobić, by cieszyć się nimi każdego dnia: z każdego wypieku zamroźcie część bułeczek, a potem wyjmujcie po jednej i serwujcie dzieciom z ulubionymi dodatkami. A jak odmrażać pieczywo bezglutenowe? KLIK poradnik. Jedno jest pewne: białe bułeczki bezglutenowe ze słonecznikiem smakują z wszelkimi dodatkami, są zatem uniwersalne. Smacznego 😋

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (18)

Iza 12/04/2021 09:47
Zrobiłam te bułeczki i muszę powiedzieć, że to chyba najlepsze pieczywo jakie jadłam w życiu. Wyszły rewelacyjne, a nie jestem szczególnie dobrą kucharką. Dzisiaj po raz kolejny korzystam z tego przepisu, dzięki – dobra robota!
Bezglutenowa Mama 12/04/2021 10:08
Iza, bardzo się cieszę i trzymam kciuki za kolejne udane wypieki, polecam też moją najnowszą książkę, tam jest mega zestaw przepisów :) - https://sklep.bezglutenowamama.pl/w-kuchni-bezglutenowej-mamy/
Łucja 21/12/2020 15:47
Coś poszło baaaardzo nie tak. Bułki są jak kamienie z zakalcem w środku. To raczej moje pierwsze i ostatnie podejście.
Bezglutenowa Mama 21/12/2020 16:46
Łucjo, nie rezygnuj, pierwsze zazwyczaj są nieudane, przeczytaj ten poradnik: https://bezglutenowamama.pl/dlaczego-tak-trudno-upiec-bezglutenowe-bulki/
Anna 21/03/2019 12:38
Pieklam dziś te buleczki sa rewelacyjne ,od teaz beda to bukeczki nr 1 ze wszystkich dottchczasiwych przepisów.
Olga 11/03/2019 14:30
Zrobilam dzis te buleczki po raz pierwszy dla mojej bezglutenowej Mamy, wyszly super, Mama zachwycona! Dziekuje!
Krzysztof 11/11/2018 19:07
Czy na 250 g mąki 10 g drożdży to nie jest za mało?
Bezglutenowa Mama 13/11/2018 09:54
Wystarczy :) Średnio na tę ilość mąki dajemy 10-12 g świeżych drożdży. Powodzenia w wypieku :)
Gosia 24/01/2016 12:22
Jak to powinno dokładnie wyglądać z drożdżami instant?
Bezglutenowa Mama 24/01/2016 22:11
Drożdże suszone miesza się bezpośrednio z mąką, solą i cukrem - pamiętając, by nie sypać drożdży bezpośrednio na sól.
Marta 24/01/2016 00:31
Jutro spróbuje odmrozić je w piekarniku!Dobrze,ze jest Pani blog!Bardzo pomocny,zwłaszcza dla osób, które zaczynaja "przygodę" z dieta bezglutenowa!p
Bezglutenowa Mama 24/01/2016 10:39
Każdy kiedyś zaczynał, a i tak nauka trwa całe lata :) Powodzenia :)
Marta 23/01/2016 21:01
Mnie wyszły wspaniałe! Dziękuje za przepis! W końcu bułki zasmakowały moim córkom. Chciałam zapytać, jak odgrzewa Pani zamrożone bułki córeczce? W piekarniku czy na tosterze? A jezeli w piekarniku, to w jakiej temperaturze? Pozdrawiam i dziekuję!
admin 24/01/2016 00:02
Wstawiam zamrożone na 200 stopni na parę minut - zazwyczaj na oko, po prostu kontroluję wykałaczką, czy są rozmrożone i zbytnio nie spieczone. Można też je wyjąć z 2-3 godziny przed śniadaniem.
Agnieszka 23/01/2016 17:00
Mi też wyszły takie sobie. Zjadliwe są chociaż :) ale nie wyrośnięte. Ale robiłam na suchych drożdżach i miałam inną mąkę.
admin 24/01/2016 00:01
A jakiej mąki użyłaś? Rodzaj drożdży nie ma raczej znaczenia. Wyrosły Ci bułki przed wstawieniem do pieca?
dota 23/01/2014 11:48
Dziękuję za przepis :) miałam nadzieję że może tym razem mi wypali, ale to chyba mnie prześladuje... nie wiem dlaczego, ale moje bułki zazwyczaj nie wyrastają tak ładnie jak twoje, a korzystam z tej samej mąki. Gdzie może być błąd? Pozdrawiam i dziękuje ;)
Marta Bezglutenowa Mama 23/01/2014 21:47
Spokojnie, bułki to ciężki kawałek chleba ;) Jak podpowiedział mi bezglutenowy kolega, sekret tkwi w wodzie. Zazwyczaj trzeba jej dać nieco więcej, niż w przepisie, by masa łatwo się wyrabiała w rękach w odpowiedni kształt. Trzeba trochę eksperymentować, dolewać "na oko", by uzyskać dobrą konsystencję. Ciasto nie może być twarde, ani też lejące, by bułka rozpływała się nie blaszce. Czasem zawinią drożdże - gdy są zbyt suche lub zimne. Nie zniechęcaj się, pech w końcu mija... Powodzenia, w razie czego pisz, będziemy razem zastanawiać się, w czym tkwi problem.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się