Blog

Bezglutenowy weekend w Warszawie z Schär

18/10/2018

Bezglutenowy weekend w Warszawie z Schär

18/10/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli od niedawna jesteś na diecie bezglutenowej lub masz celiakię, odwiedź Halę Gwardię w Warszawie. W weekend 27 i 28 października odbędzie się tam Schär Gluten-Free Weekend  – dwudniowe spotkanie z dietą bezglutenową i ekspertami włoskiego producenta żywności gluten-free. Jeszcze trwają zapisy. W programie  są m. in. warsztaty i pokazy kulinarne z nową mąką MixB-Bread Mix, porady dietetyków, degustacje i zakupy w promocyjnych cenach. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Jasiek Kuroń – znany i ceniony szef kuchni, syn krytyka kulinarnego i kucharza Macieja Kuronia. 

Trudne życie       na diecie bezglutenowej

Codzienność na diecie bezglutenowej nie jest łatwa – wiedzą o tym zarówno dzieci z celiakią i ich rodzice oraz dorośli zmagający się z chorobami glutenozależnymi. Tylko w niewielu miastach działają przedszkola czy restauracje z dietą bezglutenową, trudno upiec pizzę lub bułki bezglutenowe, wyzwaniem jest domowy wypiek chleba. Tak naprawdę po przejściu na dietę bezglutenową zmienia się całe życie chorego i jego rodziny.

  • Kto już przygotowywał wypieki bez glutenu, ten wie, że ciasto bez niego zachowuje się zupełnie inaczej niż zwykłe ciasto. Stosując jednak odpowiednią mąkę, korzystając z własnych przepisów bezglutenowych i nabierając trochę wprawy, można samodzielnie upiec smaczne wypieki. Najłatwiej jest, kiedy korzysta się z porad profesjonalistów! – radzi Jasiek Kuroń.

Dla dzieci, dorosłych i bloggerów

Pokazy i warsztaty kulinarne dla dzieci oraz dorosłych, porady dietetyków na temat tego, jak rozsądnie przejść na dietę bezglutenową oraz jak wzbogacić codzienne gotowanie – to tylko niektóre z atrakcji jakie czekają na odwiedzających Halę Gwardii w ostatni weekend października. Ponadto będzie można spróbować wypiekanego na miejscu pieczywa oraz kupić wybrane produkty Schär w specjalnych promocyjnych cenach.  

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Dla tych, którzy zarejestrują się wcześniej na stronie Schär będzie czekać drobny prezent. Zapisy na warsztaty kulinarne odbywają się poprzez rejestrację na stronach – dla gości indywidualnych oraz dla blogerów kulinarnych. Na zgłoszenia czekamy do
21 października 2018 r. Liczba miejsc jest ograniczona dlatego spośród nadesłanych odpowiedzi wybierzemy te najciekawsze, a ich autorów zaprosimy do specjalnie przygotowanego na tę okazję „studia kulinarnego”. 

Dla dzieci, dorosłych i bloggerów

Weekend z dietą bezglutenową jest związany z promocją nowego mixu bezglutenowego MixB-Bread Mix Schär KLIK. To mieszanka stworzona specjalnie do wypieków różnych rodzajów bezglutenowego pieczywa. Nowa, ulepszona receptura, pozwala na jeszcze łatwiejsze wyrabianie ciasta. Nawet następnego dnia chleb wypieczony z naszej nowej mąki smakuje tak samo jak ten kupiony w piekarni. W swoim składzie nie zawiera już mąki łubinowej, którą zastąpiły mąka z soczewicy i ryżu,  dzięki czemu wzrosła ilość składników mineralnych. Ponadto MixB zawiera mniej soli, cukru, tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Bezglutenowa Mama piekła już pieczywo z nowego mixu – to codzienny chleb bezglutenowy.

Firma Schär – europejski lider w dziedzinie żywności bezglutenowej, od ponad 35 lat oferuje szeroki wybór smacznych produktów spełniając najwyższe wymagania stawiane przy ich produkcji. Produkty Schär, wśród których znajduje się wiele rodzajów pieczywa, mąki, ciasta, pizzy, makaronów, paluszki rybne i drobiowe, płatki śniadaniowe, muesli oraz duży wybór przekąsek,  z pełnym zaufaniem są spożywane przez osoby cierpiące na celiakię i każdą inną formę nietolerancji glutenu.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się