Przedwczoraj upiekłam bezglutenowy tort truskawkowy bez mąki. Pyszny! Ten tort bezglutenowy powstaje z bułki tartej i mielonych migdałów (w młynku do kawy). Zawiera wyłącznie naturalne składniki, co jest bardzo ważne w diecie dzieci i dorosłych z celiakią. Mimo upływu dwóch dni nadal ma miękkie i lekko wilgotny spód. Smakuje wyśmienicie, co podkreśla siedzący naprzeciw mnie glutenowy Daniel, bardzo wybredny w kwestii bezglutenowych wypieków. Aromat skórki cytrynowej i truskawek, piankowy krem, świeże owoce…. To się nazywa prawdziwy tort bezglutenowy! Nic nie wyschło, nie stało się zbite. Można jeść bez popijania 😍Rewelacja. Od dziś każdy tort bezglutenowy będę piekła na tym spodzie z bułki tartej.
Ciasto:
Krem:
Pamiętam, gdy pierwszy raz upiekłam tort bezglutenowy z bułki tartej, bodajże na urodziny naszej Zosi. Gdy odstał swoje w lodówce, rozkoszowaliśmy się świeżym ciastem bezglutenowym, upieczonym z naturalnych składników. Tort bezglutenowy bez mąki, na bułce tartej i migdałach. Miód malina! Fenomenem jest to, że następnego i jeszcze następnego dnia tort truskawkowy bezglutenowy nadal jest wilgotny, miękki i pyszny. Nie to co w przypadku biszkoptowych tortów, które szybko stają się suche i wymagają popijania :).
Aha, podczas kupowania bezglutenowej bułki tartej sprawdźcie jej skład. Bywa, że niektóre bułki mają w sobie tablice Mendelejewa. Najlepiej sprawdzi się domowa bułka tarta z własnego pieczywa. Można ją wykonać z czerstwego chleba bezglutenowego o dobrym składzie. Niedawno poznałam naturalny chleb bezglutenowy z piekarni Dr Żurek bez glutenu KLIK – w składzie zero chemii, dodatków czy zagęstników. I właśnie z tego chleba mielę w thermomixie domową bułkę tartą. Wtedy wiem, że mój tort bezglutenowy powstaje w 100% z naturalnych składników.