Blog

15

Bezglutenowy sernik rosa

27/07/2016

Bezglutenowy sernik rosa

27/07/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wczoraj późnym popołudniem miałyśmy z Magdą niedosyt kulinarnych zajęć. Po chwili zastanowienia wybór padł na bezglutenowy sernik rosa. A już wieczorem miałyśmy pewność, że to ciasto jest cudownym dopełnieniem nastrojowego wieczoru wakacyjnego. Bo sernik bezglutenowy z rosą znikał w ekspresowym tempie, w oddali płonęło ognisko, dzieci pluskały w się basenie, a komary odleciały w siną dal. Zgodnie uznaliśmy, że sernik bez glutenu to uniwersalne ciasto, idealne na każdą okazję.

Dlatego ten właśnie przepis pojawił się jako jeden z pierwszych na moim blogu. W kolejnych latach pod hasłem: „sernik bez glutenu” można było już znaleźć wiele receptur, a wszystkie proste, szybkie i pyszne. Bez względu na przepis trzeba pamiętać o jednym: aby sernik bezglutenowy nie opadł po upieczeniu, ważne są temperatura i pozostawienie blachy w piecu. I jeszcze jedno: nigdy nie używam masy serowej z wiaderka, lecz samodzielnie mielę zwykły twaróg półtłusty w thermomixie (moja Mama używała maszynki do mięsa). Zresztą, przeczytacie to poniżej. Zapraszam do upieczenia bezglutenowego sernika z rosą.

Bezglutenowy sernik rosa: składniki ciasta

forma około 20 x 30 cm

  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 120 g zimnego  masła
  • 250 g bezglutenowej mąki uniwersalnej lub do wypieków
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 
 

Bezglutenowy sernik rosa: składniki masy serowej

  • 5 jajek, białka oddzielone od żółtek
  • 1000 g twarogu
    zmielonego lub do zmielenia w thermomixie lub maszynce
  • 650 g mleka (u mnie bez laktozy)
  • 250 g cukru
  • 120 g oleju
  • 2 opakowania bezglutenowego budyniu
    waniliowego lub wiśniowego
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru pudru

Bezglutenowy sernik rosa: wykonanie spodu

  • blachę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  • do miski włóż wszystkie składniki spodu i zagnieć je ręcznie lub robotem, by powstała jednolita masa, jak na kruche ciasto
  • elastyczne ciasto rozłóż na spodzie formy: wklepuj je dłonią i równomiernie rozprowadzaj  
  • formę wstawiłam do zamrażarki na 15-20 minut lub do lodówki (wtedy forma powinna chłodzić się około 30 minut)
  • w tym czasie przygotuj składniki masy serowej

Bezglutenowy sernik rosa: wykonanie masy serowej

  • biały ser zmiel robotem, blender lub w maszynce do mięsa, przełóż do wysokiej miski
  • dodaj żółtka, cukier i budynie w proszku
  • stopniowo wlewaj mleko i wyrabiaj ciasto mikserem
  • na końcu wlej olej i jeszcze przez chwile wyrabiaj mikserem
  • jeśli używasz thermomixa, wszystkie składniki na masę sernika bezglutenowego włóż do naczynia miksującego i wyrabiaj przez 3 minut / obr. 6
  • powinno powstać dość płynne ciasto
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra – dół

Bezglutenowy sernik rosa: pieczenie

  • z zamrażarki wyjmij formę z kruchym ciastem
  • wlej masę serową, wyrównaj powierzchnię
  • wstaw formę na środkową półkę piekarnika, piecz około 50 minut
  • pod koniec, gdy wierzch ciasta zacznie się zbytnio przyrumieniać, przykryj je folią aluminiową
  • gdy minie około 45 minut, ubij białka ze szczyptą soli na sztywną masę i pod koniec dodaj cukier puder
  • wyjmij formę z piekarnika, pianę rozłóż na powierzchni i wstaw do piekarnika na około 10 minut
  • bezglutenowy sernik rosa pozostaw jeszcze na chwilę w piekarniku, następnie ustaw go w chłodniejszym miejscu
  • po kilku godzinach na cieście powinny się pojawić kropelki rosy

Co zrobić, by bezglutenowy sernik nie opadał?

Bezglutenowy sernik rosa nigdy nie opada – gwarantuję. 

Ale co zrobić, by sernik nie opadał po upieczeniu? Trzymajcie się zasady: przez 20 minut pieczemy sernik w 200 stopniach C, potem kolejne 50 minut w 150 stopniach C. I przez kolejne 30-40 minut zostawiamy bezglutenowy sernik w piecu, bez otwierania drzwiczek. 

Jak wspomniałam, nigdy nie używam mas serowych w wiaderku. Dlaczego? Po pierwsze: miewają różne dodatki, w tym mąkę, aromaty itp. Po drugie: zazwyczaj każda masa serowa ma inną konsystencję, a to oznacza, że mogą zaburzyć się proporcje innych składników i sernik najzwyczajniej w świecie nie wyjdzie. Po trzecie: twaróg półtłusty, zmielony w thermomixie, w blenderze lub maszynce, nie musi być idealnie gładki. Ma być po prostu dobrze zmielony. 

Jeszcze jedno: trzymajcie się przepisu, bądźcie cierpliwi, a już pierwszy w życiu sernik bezglutenowy uda się na medal!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było +  e-booki

KOMENTARZE (15)

Anna 21/12/2020 07:55
Czy mogę zamrozić ciasto a potem zetrzeć na tarce na blachę?mój zamrażalnik nie jest tak duzy żeby wlozyc blachę z ciastem. Jeśli mogę to wtedy wszystko zgodnie z przepisem?Czy po upieczeniu wyciągamy odrazu z piekarnika?i po jakim czasie wstawić go do lodówki?pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 21/12/2020 10:16
Jasne, to dobry pomysł ze starciem ciasta, ale mam jeszcze inny - teraz jest zimno, więc wystaw po prostu blachę z ciastem na balkon na około 20-30 minut, lub po prostu do lodówki :) Po upieczeniu wyjmujemy i ustawiamy w temperaturze pokojowej i studzimy :) Do lodówki dopiero, gdy ostygnie :) Powodzenia, jest pyszny i polecam użyć kolorowy budyń np. wisniowy :)
Iwona 28/11/2020 16:31
A czy sernik od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika?
Bezglutenowa Mama 21/12/2020 10:15
Nie, dopiero jak ostygnie :)
Martyna 21/06/2020 18:26
Sernik jest juz ponad godzine w piekarniku, a jego konsydtencja zrobila sie jak kasza manna i totalnie nie chce zesztywniec, lejąca masa po prostu.
Bezglutenowa Mama 21/06/2020 21:56
Martyno, a jak długo wyrabiałaś ciasto? Jaki użyłaś ser - prawdziwy twaróg czy masę sernikową?Ten sernik piekę kilak razy w roku, zawsze tak samo i zawsze wychodzi znakomicie. Poszukajmy razem przyczyny .
Anna 14/09/2018 21:34
A mnie nie wyszedł i jestem wściekła jeden wielki zakalec. Mleka w przepisie jest o wiele za duzo. Ciasto wyszlo plynne. Zmarnowany czas i pieniadze na skladniki. Zrazilam sie do przepisow z internetu. Ehh szkoda gadac...
Martyna 21/06/2020 18:27
U mnie to samo, w trakcie pieczenua zrobilo sie bardziej plynne niz przed
Bezglutenowa Mama 15/09/2018 07:39
Aniu, bardzo mi przykro.... Przepis jest na pewno dobry, tym bardziej, że piekę ten sernik kilka razy w roku. Składniki są dobrze podane. Może przyczyna była inna? Ciasto mleczno-serowe ma być półpłynne, wlewasz je na ciasto i wstawiasz do pieca i wszystko wychodzi OK. Nie zrażaj się do przepisów - niepowodzenia w kuchni są ważne - niestety - bo to mimo wszystko dobre doświadczenia. Jednym minusem jest strata składników...
Busiek 21/05/2017 15:11
Zrobiłem sernik dla mojej dziewczyny, która nie toleruje glutenu i laktozy. Od dłuższego czasu miała ochotę na sernik, ale bała się jeść bo nie chciała cierpieć z bólu. Zrobiłem jej niespodziankę :). Sernik wyszedł bardzo dobrze. Nawet nie macie pojęcia jak się cieszę, że Dziewczyna może go zjeść ze smakiem. Dziękuję bardzo :)
Bezglutenowa Mama 22/05/2017 12:31
Gratulacje - to był spory wyczyn, bo ciasto nie należy do najprostszych :). Udało Ci się zdobyć twaróg bez laktozy, czy Twoja dziewczyna toleruje laktozę w serach, jogurtach itp.?
Monika 19/12/2016 20:03
Jak zrobić rosę? Białka wyszły mi gumowate co mogłam źle zrobić?
Bezglutenowa Mama 19/12/2016 21:54
Może za krotko ubijałaś? Czy piana była porządnie sztywna?
Kasia 02/08/2016 22:36
Zrobiłam! Udało się! Dziękuję, Bezglutenowa Mamo, za przepisy. Wkrótce też będę mamą. Mam nadzieję, że pozostanę jedyną "celiaczką" w rodzinie, ale gdyby Mała dołączyła do mnie - nie będzie to już aż tak przerażająca wizja. A to dzięki Tobie. Pozdrawiam serdecznie :)
Bezglutenowa Mama 19/12/2016 21:57
Kasiu, dopiero odczytałam ten komentarz :) Pamiętaj, by nie podawać córeczce glutenu, dopóki nie skończy roku: https://bezglutenowamama.pl/gluten-tak-ale-po-pierwszych-urodzinach/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się